Alla provade viner 2015-04-04

 

1994 Dalva Porto Vintage

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: C da Silva (Vinhos) SA
Pris: 332 kr

Till vinet >>

Mogen smak där nötter, russin och fikon dominerar men även smått ungdomliga nyanser som drar åt körsbär (i sprit) och violblom. Fin balans mellan alla ingående delar gör detta vin verkligen njutbart. Den petige hittar en avlägsen bitterhet, något som en annan härleder till stenig mineral eller rostad ek. Eftersmaken är inte jättelång och som helhet handlar detta inte om ett superkomplext vin men otroligt snyggt och gott är det i alla fall.

1993 Moulin Touchais

Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Producent: Moulin Touchais
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Saftig och något mer än medelfyllig smak där en väl avvägd sötma och hög syra balanserar varandra. Vi får en fin kick av botrytis såklart men inte på det där otrevligt beska sättet utan mer som en integrerad, komplex komponent. Vinet är utvecklat men knappast gammalt; frukten känns pigg och fräsch och drar åt persikor, honung och apelsinmarmelad. En fin nyans av mineral skänker ytterligare djup. Finns egentligen inte mycket att anmärka på här vad gäller balans, koncentration och nyansrikedom (och prissättning).

2001 Barolo Vigna Rionda Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Massolino
Pris: 575 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg som släpper igenom en hel del ljus, På näsan kraftfull med mörka och röda bär, tjära, violblom, stenig mineral och örter. Smaken är vidöppen och mycket koncentrerad med goda tanniner, fin syra och härligt läskande fruktighet. Vinet upplevs ganska ofjäskigt i torr, stram stil. Eftersmaken har en enorm längd med höstlöv, tryffel och parfym. Storslaget och fruktansvärt gott.

2004 Barbaresco Pio Cesare

Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Pio Cesare
Pris: 379 kr

Till vinet >>

I färgen utvecklad med rödbrunt tegel. Himmelsk, ytterst komplex doft med söta hallon- och kolaremmar, tunga rosor, rökelser, tjära och nymålad lagård. Smaken är utvecklad med gott nedslipade tanniner, pigg syra i medelfyllig, lättdrucken stil. Verkligen ett elegant och förnämt vin med hög lyxfaktor. Så pass gott och genom lagring sammansatt att analysen blir lidande till förmån för smakandet.

2011 Norma

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Cantine Valenti
Pris: 119 kr

Till vinet >>

En inte helt korrekt flaska visar det sig med en tydlig kolsyrebubblig jästighet i smaken som absolut inte ska vara där. Bakom detta inte helt tungkittlande porlande gömmer sig ett enkelt men funktionellt vin med fin rödbärighet som matchar kalkonköttet med fyllning elegant och en syra som lika självklart står upp mot den gräddiga såsen. Skira toner av läder, rosor och nypon adderar viss komplexitet. Defekten till trots är det ett lättklunkat, matvänligt vin utan krusiduller.

1999 Château Bouscassé Vieilles Vignes

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Pris: 395 kr

Till vinet >>

Utvecklad både i utseende, doft och smak (vilket inte minst visar sig i den massiva fällningen) men fortfarande med riktigt tuggiga tanniner och superpigg syra. Frukten är kompakt men torr och tight. Vi får en hel del svarta vinbär, slånbär och svarta vingummin men tidens tand har också mejslat fram torkade plommon, bittert te och mörkaste chokladen. Vinet har en enorm längd och koncentration men det är verkligen svårt att sitta och gilla det här utan tilltugg. Tannat känns verkligen som en matdruva. Kanske till blodigaste biffen med fetaste bearnaisen? Resterande flaskor får utstå den prövningen men nu är det köpstopp vad gäller Madiran.

2004 Château Chasse-Spleen

Region: Bordeaux
Appellation: Moulis-en-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Pris: 244 kr

Till vinet >>

Redan i den något kokta, burktomatiga doften kan man ana att flaskan har lagrats för varmt under för lång tid. Kommer man runt detta så får man dock en härlig vinupplevelse med rejäl vinbärighet, hårt rostat kaffe och nyvässad blyerspenna, alltihop förpackat i en medelfyllig kropp. Smaken är förövrigt betydligt fräschare och piggare än smaken. Den ovane får lite fjäsk i form av vanilj och mjölkchoklad men knappast så det stör. Ett väldigt gott vin som kanske saknar ett uns komplexitet.

2011 Condrieu La Galopine Delas

Region: Rhône
Appellation: Condrieu
Producent: Delas
Pris: 296 kr

Till vinet >>

Frisk och fräsch smak för att vara Viognier som gärna blir lite tung med sin sin låga syra. Nyanserna drar åt persika, aprikos, honung, bacon (!) och apelsinblom med en bitterljuv bergamottbeska i avslutet. Ganska så storslaget på egen hand men kommer bort lite tillsammans med diverse smakrik plockmat. Lång eftersmak och kraftfull koncentration ger oss ett stort vin.

2009 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Torr, något utvecklad, lite vaxig smak med inslag av mandelkubb, vita persikor, hö, rökig mineral och en härlig, rik, solmogen frukt. Som vanligt fint balanserad med syra som backar upp den riktigt komplexa smakpaletten. Ekfaten är nu fullt integrerade i smaken och bidrar endast med djup utan att störa. En betydligt bättre flaska än den vi provade för ett år sedan med piggare frukt och överlag en bättre utveckling.

2008 Willi Schaefer Riesling QbA

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Willi Schaefer
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Otroligt lockande näsa med rökig skiffermineral, limeskal och kanderad, syrlig, tropisk frukt. Smaken är rejält söt med fantastisk syra som ger balans och längd åt vinet. Viss utveckling kan anas genom den milda, lite runda frukten men annars känns vinet fortfarande piggt ungdomligt och fullt av liv. Inte mycket slår en välbyggd Mosel i den här prisklassen. Det här kan vara en av de bättre QbA:na vi har provat och vi önskar bara att vi hade fler.