Alla provade viner 2012-12-24

 

2010 Pinot Gris J Hauller & Fils

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: J Hauller & Fils
Pris: 105 kr

Till vinet >>

Vi dricker verkligen inte speciellt mycket Pinot gris och de få vi har druckit har knappast gjort oss lyckliga. Vi väljer hellre Riesling eller Gewürztraminer om vi ska köpa något torrt/halvtorrt från Alsace. Desto roligare då att få testa det här trevliga vinet från J Hauller & Fils. Vi får bra tryck både i doft och smak med en härligt söt, tropisk fruktighet i form av aprikoser, vindruvor, honung och plommon. Trots vinets fylliga, godissöta framtoning blir det aldrig klumpigt eller kletigt, istället får vi en balanserad syra och en viss blommighet som piggar upp. Riktigt gott och välgjort.

NV Cloudy Bay Pelorus

Region: Nya Zeeland
Appellation: Nya Zeeland
Producent: Cloudy Bay
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Det här var bland det piggare utomeuropeiska bubbel vi har druckit på länge. Riktigt pigg syra och fräsch mousse lyfter fram ungdomliga toner av äpplen, citrus och päron. Kexchoklad och mineral bidrar till viss komplexitet. Generöst fruktigt och samtidigt torr och elegant.

2011 Bellingham Ancient Earth Grenache Blanc

Region: Western Cape
Appellation: Coastal Region
Producent: Douglas Green Bellingham
Pris: 89 kr

Till vinet >>

En för oss lite udda Rhônedruva som i det här fallet har odlats i Sydafrika. Det här exemplaret har lite piggare syra än normalt vilket gör att de lite vaxiga, fatfeta, alkoholvarma tonerna känns balanserade. Bra med tropisk frukt som papaya och mandariner, viss blommighet samt en lite bitterbesk mandelton. Ett småintressant, välgjort vin som kanske med sin fylliga tyngd passar bäst till en stekt fisk. Hyfsat svårgissat i en blindprovning.