Alla provade viner 2015-03-20

 

2011 Man O' War Cabernet Franc Merlot

Region: Auckland
Appellation: Waiheke Island
Producent: Man O' War Vineyards
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Vi får en generös fruktighet och vinet känns lyxigt förpackat och man anar en ambitiös vinmakare. Men efter de insmickrande initiala klunkarna landar vi i den nyavärldensötma som vi snabbt tröttnar på. Lägg därtill att det är Merlot som dominerar smaken och strukturen och ni förstår att vinet saknar en del ryggrad. Dock mycket gott till lammsteken.

2013 La Croix des Rameaux Jean Claude Lapalu

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Jean Claude Lapalu
Pris: 209 kr

Till vinet >>

Vi möts direkt av en riktigt mineralstenig upplevelse som tätt därpå övergår i syrliga, mörka körsbär och en lätt nyans av läder. Strukturen är riktigt stabil med fin syra och bra tanniner som backar upp. Balansen är total och är man en sucker för bra Gamay springer man givetvis och köper en låda av det här. Supergott redan nu men kommer garanterat att utvecklas positivt under lång tid i en bra källare.

2008 Rully Premier Cru Vauvry Olivier Leflaive

Region: Bourgogne
Appellation: Rully 1er Cru
Producent: Olivier Leflaive
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Här får vi ett rejält utvecklat vin med massor av smörig ek, ostronosande kalkmineral och härligt fräsch tropisk frukt. Syran är fortfarande pigg och energisk och ger smaknyanserna en härlig skjuts mot den långa eftersmaken. Ett riktigt gott och välbevarat vin i komplex stil som vi absolut kan rekommendera. Kraftfullt nog att matcha torskryggen med knaperstekt bacon, pepparrot, grön ärtpuré och gräddmättat potatismos.