Alla provade viner 2014-10-25

 

2011 Crozes Hermitage Le Rouvre Yann Chave

Region: Rhône
Appellation: Crozes-Hermitage
Producent: Yann Chave
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Balanserad, slank och sval munkänsla med typiska inslag av mörka bär, viol och chark. Lyckas vara både finstämd och rejäl med harmonisk juiceighet och köttiga, kryddiga nyanser. Redan nu något utvecklad och drickvänlig men absolut med tanniner som borgar för ytterligare lagring. 2012an var i våra ögon strået vassare.

2011 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Pris: 131 kr

Till vinet >>

Härligt fruktintensiv, delikat eksmörig och lätt kalkmineralisk smak. Vi får en ganska bred palett av tropisk frukt, persikor och honung. Fin syra, kaliforniskt solmogen frukt och fräsch torr osötma i finishen gör det här till en riktigt trevlig och välbalanserad upplevelse.

2012 Penfolds Thomas Hyland Shiraz

Region: South Australia
Appellation: South Australia
Producent: Penfolds
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Fruktsöt, lite endimensionell smak med inslag av mörka bär, örter, viol, mintchoklad, bränd ek och gummi. Inte direkt dålig men enkelspårig och med inslag av artificiell frukt och kemiska nyanser. Inte vår typ av vin helt enkelt.

2012 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

Region: South Australia
Appellation: South Australia
Producent: Penfolds
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Nästan löjligt enkelt med sin endimensionella smak av honungsmelon, piggelin och lätta antydan till rostad ek. Vinet uppträder rent och friskt så länge temperaturen hålls nere, därefter blir det lite småbittert och alkoholigt. Vi hittar användningsområden både som aperitif och som kompanjon till fisktacos. I den här prisklassen bör man kunna kräva lite mer koncentration och komplexitet varför vi avstår rekommendation.

2010 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz

Region: South Australia
Appellation: South Australia
Producent: Penfolds
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ekdominerad smak med mängder av söt choklad, arrak och vanilj. Frukten är extraherad, fylligheten stor och eftersmaken rejält söt och varm av alkohol. Det här är såklart gott och maffigt i begränsad dos men samtidigt svårdrucket i större mängder och framförallt ganska opersonligt och ointressant.

2005 Auxey-Duresses

Region: Bourgogne
Appellation: Auxey-Duresses
Producent: Jaffelin
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Mörkgul färg. På näsa nyanserat och komplext med utvecklade nyanser av gula äpplen, arrak, hö, flinta, höstlöv, tobak och vått ylle. Smaken är fyllig, fortfarande mycket frisk med fint utvecklade nyanser av kanderad tropisk frukt, aprikosmarmelad och rökig mineral. Härligt rund och drickbar just nu och superb utveckling med tanke på att det här i grunden är en hyfsat enkel Bourgogne, visserligen från en kraftfull årgång men lagrad under inte direkt ultimata förhållanden.