Alla provade viner 2019-12-07

 

2014 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Pris: 170 kr

Till vinet >>

Urtypisk och läckert sval och transparent genom den lättare årgången. Crème de Cassis, blåbär, hallon, körsbärsnickel, örter och grusig väg. Fin syra och avrundade tanniner. Ingen brådska men dricks ruggigt bra nu.

2012 Kopár Villány Cuvée

Region: Transdanubien
Appellation: Villány
Producent: Attila Gere
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Lagom utvecklad nu med något avrundade tanniner, kanderad frukt och integrerad ek. Stilen är totalmaffig med vanilj och tobak från faten, kraffull frukt som närmast för tankarna till Napacab, samt en rejäl fyllighet genom viss sötma och påtaglig alkohol. Gillar man stilen är det här närmast ett stort vin. Frågan är dock om det inte är läge att dricka upp redan nu när drickfönstret är på vid gavel. Vi ser en risk i att längre lagring slutar i ekbitterhet och alkochock. Vinet klarade inte en natt i halvtom flaska särskilt bra.

2018 Cono Sur Gewürztraminer

Region: Region del Sur
Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Viña Cono Sur
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Här får vi ganska exakt vad som förväntas utifrån parametrarna pris, druva och ursprung; ett ganska lättsamt, småblommigt, druvaromatiskt och fruktigt vin med runda syror och lätt restsötma. Fylligt på gränsen till baktungt kanske men ändå ganska gott och småtrevligt.

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Har provats tidigare och vi fortsätter gilla det här vinet. Den här flaskan drar mer åt den gulgröna, syrliga, närmast sauvignonlika med citrus, gräs, svart vinbärsblad. Syrorna är sköna och det finns en lätt mineralsälta som förgyller. Ganska egensinnigt och lite udda men framförallt gott.