Alla provade viner 2019-06-21

 

2015 Bourgogne Pinot Noir Fernand & Laurent Pillot

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Fernand & Laurent Pillot
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Efter lång luftning får vi härliga noter av vildhallon, violgodis och ädelträ. Smaken är tät och kraftfull med fin mineralsälta och kryddighet i eftersmaken. Lite väl komplext och finlemmat för att bälga i sig oluftat i kalla grillkolsvindar. Drick eller spara.

2012 Meandro

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Quinta do Vale Meão
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Rejält, lite rustikt och kantigt med härligt motvalls struktur. Tanninerna är knappast nedslipade men hålla schack av rik mörk frukt. Vinet är torrt och piggt med antydan till ålderdom genom läder och kanderad frukt. Gott och okonstlat till grillen eller som smuttevin dagen efter grillen. Nu ser vi fram emot producentens tyngre pjäser.

2007 Chateau d'Arlay Vin Jaune

Region: Jura
Appellation: Côtes du Jura
Producent: Chateau d'Arlay
Pris: 456 kr

Till vinet >>

Ett otroligt komplext vin som i minsta detalj är mjuk, frisk och harmonisk. Skaldjur, mandelkubb, ost och curry samsas med torkad frukt och lite toner av oxidation. Det här är inte ett vin för alla, men för dem som det är för är det outstanding.

2005 Fèlsina Vin Santo del Chianti Classico

Region: Toscana
Appellation: Vin Santo del Chianti Classico (DOC)
Producent: Fèlsina Spa
Pris: 289 kr

Till vinet >>

Stark, söt, krämig, sanslöst nyanserad smak med russin, torkad frukt, nagellack, aprikospuré, sirap choklad och en viss rödbärighet. Otroligt gott med evighetslång eftersmak. Inga tecken på trötthet trots ålder.

2010 Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards

Region: Kalifornien
Appellation: Santa Cruz Mountains (AVA)
Producent: Ridge Vineyards
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Lätt utvecklad smak med stort cabbigt uttryck. Smaken är närmast fransk och känns på det hela taget så elegant en jänkare kan bli. Svarta vin bär såklart, mixat med björnbärspaj, kryddor, kokos och rostad ek. Ett kanonvin även om vi inte riktigt känner oss helt vana vid eller bekväma med den kraftiga ekbehandlingen.

2013 Morgon "Côte du Py"

Region: Bourgogne
Appellation: Morgon
Producent: Domaine Jean Foillard
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Utvecklad och fullständigt harmoniskt med vitalitet och fräschör. Klassiska toner av rost, blod röda bär, stall och andra animaliska toner övergår i en stark eftersmak av granitmineral. Det här vinet regerar i Beaujolais och äger mången betydligt dyrare Bourgogne.

2011 Berg Roseneck Katerloch

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Utvecklad, smörig, koncentrerad smak med balanserade syror. Honung, litchi, aprikoser och mineral dominerar. En fantastiskt god riesling med alldeles lagom utveckling för oss. Drick upp!

2010 Pertois-Moriset L'Année Grand Cru

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Pertois-Moriset
Pris: 449 kr

Till vinet >>

Torr, frisk smak med god utveckling. Fin längd och koncentration. Nyansrikt drar åt vinteräpplen, bröd, honung, nougat och mineral. En uppfriskande upplevelse men samtidigt något av en besvikelse. Lever inte riktigt upp till sällskapets förväntningar.