Alla provade viner 2018-12-31

 

2016 Dolcetto d'Alba

Region: Piemonte
Appellation: Dolcetto d'Alba (DOC)
Producent: Cascina Disa - Elio Sandri
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Lätt och fin i klunkig stil om man inte räds det brettiga anslaget. Annars allt vad som förväntas av kvalitativ dolcetto; grus, mörka bär, smånafsiga tanniner, alla tänkbara köttgryteörter och lingonsyrlig syra. Och som sagt: en rejäl stallton (som delvis luftar loss). Kul, gott, välgjort, personligt, egensinnigt, fokuserande och engagerande.

2012 Ferdinando Principiano Barolo Serralunga

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Ferdinando Principiano
Pris: 255 kr

Till vinet >>

Transparent och hyggligt tillgänglig med skir frukt i återhållsam stil. Någon tycker otypiskt medan andra finner rosor, målarlåda, tjärpapp, viol, hallon och kryddlåda. Alla tycker dock gott om vinet men det är enighet kring att vinet knappast är jättekomplext. Rent och gott i alla fall med tanniner som gott kan rundas av ytterligare.

2009 Château Faugères

Region: Bordeaux
Appellation: St. Émilion Grand Cru
Producent: Bordeauxslott
Pris: 384 kr

Till vinet >>

Ung, tät, fruktig med lagom dos ek. Klassiska markörer av cigarrlåda, kaffe och mint. Frukten drar mer åt plommon än cassis. Fantastisk längd och kraft i behov av långlagring då tanninerna fortfarande känns påtagligt närvarande. 14,5 procent alkohol skojar man inte bort men kan förbises när helheten är så bra och god.

2017 Geil Muskateller Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Geil
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Tvåligt, blommigt och parfymerat med fläder och citruspastiller. Acceptabel syra gör vinet drickbart, annars lite jolmigt och kväljande för den som inte är ett större fan av stilen.

2016 Geil Scheurebe Trocken

Region: Rheinhessen
Appellation: Rheinhessen
Producent: Weingut Geil
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Öppnar med luft upp en fin, gul, rund frukt och söta vingummin. Mineralisk svans med lite vaxig fyllighet. Enkelt men gott med något avrundad syra.

2010 Weingut Friedrich Becker Cuvée Salome

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Friedrich Becker
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Sanslöst frisk med jästiga, brödiga toner bland den syrliga frukten och fina mineralen. Viss utveckling med svamp och kanderad (tropisk) frukt. Mycket imponerande och mycket gott.