Alla provade viner 2018-11-10

 

2000 Chateau Simard

Region: Bordeaux
Appellation: St. Émilion
Producent: Château Simard, Vignobles Vauthier-Maziere
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Moget från starkt år i utvecklad men inte överutvecklad stil. Murrigt av läder, höstlöv och tobak. Frukten är torkad åt korinter och plommon. Rejäl grillkolssvärta. Gott och imponerande med tanke på åldern. Ytterligare lagring känns inte nödvändigt.

2008 Weinert Cabernet Sauvignon

Region: Mendoza
Appellation: Mendoza
Producent: Bodegas Weinert
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg med tegelkant. Utvecklad, nyanserad doft med lakrits, peppar, mintchoklad, ceder, läder och häst mot en djupt blåfruktig botten. Smaken är utvecklad i ekig, småtung och söt stil med russin, choklad, höstlöv och sälta. Drickfärdig och småkomplex smak där ek och alkohol tar lite för stor plats (vilket säkert kan tilltala många).

2016 Domaine des Soulié Saint-Chinian

Region: Languedoc-Roussillon
Appellation: Saint Chinian
Producent: Domaine des Soulié
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Rödlila färg. Bärig, lite charkköttig doft med blåbär och björnbär. Smaken ger småsöt frukt med godistoner i mjuk, rättfram och lite eldig stil. Lättklunkat och hyggligt fräsch med jordgubbar och röda äpplen som mest framträdande markörer. Gott i all enkelhet och lättglömt.

2012 Château La Gravette Lacombe

Region: Bordeaux
Appellation: Médoc
Producent: Bordeauxslott
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Urtypiskt från sval årgång med svarta vinbär, kokta rotfrukter, kaffe, grafit och rostad ek. Gott om syra och tanniner men lite svag stoppning för långlagring. Klassiskt och gott redan nu efter rejäl luftning.

2013 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Pris: 130 kr

Till vinet >>

Utvecklad smak mot mandelkubb, arrak och pomerans. En rejäl dos popcornrökighet, mineral och såklart hög syra. Maffigt och gott såklart även om en viss mättnad har infunnit sig. Våra smaklökar söker sig hellre till lite lättare doningar nu för tiden och ekebitterheten i eftersmaken upplevs faktiskt smått störande.

2016 Müller-Thurgau Trocken

Region: Saale-Unstrut
Appellation: Saale-Unstrut
Producent: Weinhaus Zur Sonnenuhr
Pris: 70 kr

Till vinet >>

Mineral och stenfrukt om vartannat med god syra och lite yllig fetma som stadgar upp. Ren, snygg smak med hygglig längd. Jättegott utan att vara särskilt komplext eller intressant.

2016 Milan Nestarec Forks and Knives White

Region: Moravia
Appellation: Moravia
Producent: Milan Nestarec

Till vinet >>

Tjeckisk müller thürgau. Orangevin light. Skalmacererat tre dagar. Minimal intervention. En rejäl volatil twist inleder; äppelcidervinäger och rabarber. Det här är inte för alla skulle man kunna säga. För oss som gillar och dricker vidare går associationerna till champagne utan bubblor. Det är bokna äpplen, kakao, arrak och honung. I munnen knastertorrt. Lite kalkig mineral i efterhänget.