Alla provade viner 2018-10-13

 

2015 Reinhold Haart Piesporter Riesling Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Reinhold Haart
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Ett ungt, ruskigt friskt vin i fruktdriven stil med lätt anstrykning av våta stenar. Frukten drar åt lime, citron, vita vinbär och omogna krusbär. Friskt och gott men också lite endimensionellt. Skulle nog vinna på att få ligga lite längre.

2015 Wachenheimer Riesling Trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Dr Bürklin-Wolf
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Aromatisk och rik med djup honung, grillad citron, ängssyra och skimrande mineral. Kanongott och välbalanserat. Drick nu eller spara.

2009 Le Roi Domaine de Rocheville

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Ännu en suverän flaska av årgången och nästan osannolikt ungdomlig trots ålder. Cabernet francig såklart men inte övertydligt på något sätt, snarare harmoniskt och rent med lätta anstrykningar av vinbär, körsbär,gräs och eneträ. Avrundade tanniner, fortsatt pigga syror och stadig fruktighet ger drickbarhet på topp. Sista flaskan av årgången. Ett stort litet vin.

2014 Brouilly Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Georges Descombes
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Rost, rosor, funk, blod och granit. Lätt och klunkig men seriös och otroligt intressant smak. Naturvinskänslan är tydligt närvarande. Ingen panik men dricks suveränt just nu.

2017 Kir-Yianni Assyrtiko

Region: Makedonien
Appellation: Florina
Producent: Kir-Yianni Estate
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Päronaktig smak med rökig mineralitet. Balanserat och gott om än lite enkelspårigt. Druvan har såklart mer att ge men det här är ändå ett okej uttryck. Vi saknar lite spets i syran och hittar uppenbara luckor i koncentrationen.

2014 Cabidos Gaston Phoebus Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP du Comté Tolosan
Producent: Domaine Viticole du Château de Cabidos
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Fet och fyllig utan att kännas tung. Kraftfull, tropisk frukt med mango och papaya i centrum. Limeskal, viss örtighet och mineral kompletterar och ger finess och fräschör. Eftersmaken är lång med bra tryck hela vägen. Anas en lätt sötma i eftersmaken? Kanske, men svårt att säga då syran verkligen slår i taket. Ett kanonvin som lätt kan lagras många år.

2015 Riesling Kabinett Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Sybille Kuntz
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Inte lika omedelbart generös som föregående årgång. Men vi läskas av vita blommor och mineralsälta; diskret däckverkstad och sötsyrliga ananaskarameller. Fortfarande i yngsta laget men säkert med en fin framtid för sig.