Alla provade viner 2020-04-25

 

2007 Castelnau de Suduiraut

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Botrytisladdat, simmigt sött med evighetslång eftersmak. Harmoniskt och sammansatt nu men samtidigt nyansrikt genom saffran, hjortron, kanderade citrusskal, mandelmassa, honung och tobak. Bland mycket annat. Otroligt gott och enligt våra gommar finns ingen anledning att lagra längre. Enorm syra som skänker fortsatt fräschör. Om man nu kan tala om fräschör i detta sammanhang.

2009 Domaine l'Entre Deux Mondes Bordeaux Supérieur

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Domaine l'Entre Deux
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Djupt fruktig med integrerad ek. Viss utveckling men fortfarande vitalt och spänstigt. Plommon, björnbär, kaffe, tobak och korinter. Mulligt och mustigt med kraft i kombination med balans. Ett kanonvin nu eller i en framtid. Härligt häng i gommen med klassiska, goda eftersmaker.

2017 Saumur Rouge "Clos Mazurique"

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine Arnaud Lambert
Pris: 170 kr

Till vinet >>

Typisk på alla möjliga sätt med svart vinbärs, rejäl grön paprika, ene- och cederträ, örter och saltlakrits. Naturlig känsla genom funkig och animalisk saftighet. Nätta tanniner och friska syror. Ingen direkt komplexitet men gott och funktionellt till kolgrillade korven med sötstark senap.

2014 Bandol Rouge Château Vannières

Region: Provence
Appellation: Bandol
Producent: Château Vannières
Pris: 278 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg som glesar ut lite mot kanten. Fruktig, varm doft med viss animalitet och ett överflöd av bruna kryddor och örter i full blom. Smaken är mullig och fyllig med rik blålila frukt, kalkig mineral och söt tobak. Sval finish men värmande, med balans och finess. Det godaste röda på ett bra tag. Drick nu eller lagra läng(r)e.

2018 BLU Profondi Catarratto Zibibbo

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Icon Wines
Pris: 49 kr

Till vinet >>

En löjligt enkel smak med päronsplit och blandat godis som huvudsakliga associationer. Lite oljig fyllighet och okej syra bidrar med stabilitet. I övrigt finns inte mycket att säga och med det sagt så kan nog det här tilltala den bredare massan vindrickare. Drick med fördel iskallt.

2014 Julius Kayser Grüner veltliner

Region: Pannon
Appellation: Pannon
Producent: St Ursula
Pris: 59 kr

Till vinet >>

Utvecklat med rund, gul frukt, mineraltoner och lite lagom diesel. Grön skalbeska och ärtskottsörtighet ger fräschör. Det som bjuds är gott och betydligt mer intressant än vad det unga vinet gav. Samtidigt är det här fråga om ett tunt, tunt, tunt vin utan längd och djup.