Alla provade viner 2018-03-03

 

2015 Grand Ardèche

Region: Rhône
Appellation: IGP l'Ardèche
Producent: Louis Latour
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Småfylligt med rund syra. Druvtypiskt värre med gula äpplen, mineral och smält smör. Viss ekfatskänsla genom popcorn och rostat bröd. Något tungt på egen hand men absolut med en kvalitativ känsla av koncentration och finish.

2013 Barbaresco Produttori del Barbaresco

Region: Piemonte
Appellation: Barbaresco (DOCG)
Producent: Produttori del Barbaresco
Pris: 259 kr

Till vinet >>

Tydlig stämpel av druva och ursprung. Hallon, rosor, nyponsaft, lätt animalitet, ett uns lakrits och rökelser. Tanninerna är rejäla men klart drickbara, syran uppfriskande och munkänslan lätt och fin. Läskande och nyansrikt att drickas nu eller i framtiden. Imponerande.

2016 Provam Alvarinho

Region: Minho
Appellation: Vinho Verde (DOC)
Producent: PROVAM
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Rent och städat med samtidigt tunt och innehållslöst. Nyanser av päron, galiamelon och gröna krusbär. En lätt blommig ton kan också skönjas. Syran är pigg och en anledning att köpa vinet - förutsatt att det ska hamna i risotton. Gör varken ont eller gott att dricka.

1997 Krohn Colheita

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Wiese & Krohn
Pris: 309 kr

Till vinet >>

Åldrad, söt och frisk smak med fantastisk nyansrikedom genom knäck, gräddkola, torkade körsbär, fikon och jordgubbar. Vi låter oss inte luras av vinets grumliga uppsyn utan njuter på egen hand eller till chokladbräcken. Oemotståndligt gott.

2016 A toi nous

Region: Frankrike (Vin de France)
Appellation: Frankrike (Vin de France)
Producent: Andréa Calek

Till vinet >>

Reduktiv i doft och smak med röda bär, avlägsen äppelcidervinäger, vichyvatten, animalitet och lätt klorerad simbassäng. Det här är ett syrligt, saftig och ärligt vin som trollbinder flaskan ut.

1998 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Utvecklad färg åt det rödbruna. Det åldrade återkommer i doft och smak med nyanser av höstlöv och kaffe. Svarta vinbär, lakrits, stall och krossade stenar adderas med luftning. Mjuka tanniner och avrundad syra såklart med tanke på åldern. Ett långt ifrån stort men ändå imponerande vin som upplevs gammalt men inte För gammalt.

2008 Château Lanessan

Region: Bordeaux
Appellation: Haut-Médoc
Producent: Bordeauxslott
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Utvecklad och rund i smaken i läskande, lite svärtad stil. Oluftat rejält ekigt med vanilj, gräddkola och kokos. Efterhand mindre trä och mer frukt genom körsbär, läder och någon slags sälta. Gott och helt okej utvecklat även om årgångens frukt kanske känns lite svag.

2013 Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Heribert Kerpen
Pris: 220 kr

Till vinet >>

En fantastisk aperitif med hög syra och sötma i balans, kanske med ett uns övervikt åt det söta. Riktigt tät i smaken med typiska noteringar av tropisk frukt, vindruvor, honung, lätt diesel och mineral. Ett ungt vin såklart men suveränt gott redan nu på den pigga frukten. Intensivt och energiskt avslut.