Alla provade viner 2013-02-02

 

2001 Gueta Lupia

Region: Katalonien
Appellation: Priorat (DOC)
Producent: Bodegas Bordalas Garcia
Pris: 198 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg. Doften är något övermogen men komplex och fint sammansatt. En lite otrevlig ton av burktomat bedövar finare nyanser av parfym, tryffel och choklad. Smaken är fullbodied med fruktsötma och kryddighet. Tyvärr också något övermogen men med bra power och hög maffighetsfaktor. Vi bjuds på grovhuggna nyanser av blåbär, korinter och paprika som lindas in i en syra som inte direkt andas fräschör. Om man har fler flaskor av det här vinet bör man nog konsumera det inom kort, åtminstone om det har lagrats i ultimata förhållanden.

2011 Hardys Nottage Hill Riesling

Region: South Australia
Appellation: South Australia
Producent: Hardy Wine Company
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Ett ungt, friskt vin som tyvärr upplevs lite ofruktigt och allmänt tunt. Vi får lite lime och honung samt en avlägsen nyans av mineral. Trots allt rent och korrekt men väldigt opersonligt och tråkigt.

2009 Les Champs Perdrix Hautes-Côtes-De-Beaune

Region: Bourgogne
Appellation: Hautes-Côtes de Beaune
Producent: Jean-Yves Devevey
Pris: 176 kr

Till vinet >>

Torr, kraftig, småsmörig smak med bra koncentration. Vi får ett härligt mineralsting och en tydlig ekkrydda som absolut behöver flera års lagring för att integreras. Det blir inga problem med tanke på vinets superba syra. Frukten drar åt det tropiska med ananas och mango i centrum. Även på den här fronten skadar inte några års ytterligare lagring. Ett riktigt bra vin som vi gärna återkommer till.

2001 Hermitage Marquise de la Tourette

Region: Rhône
Appellation: Hermitage
Producent: Delas
Pris: 228 kr

Till vinet >>

Vackert vinröd, något transparent färg. Doften är härligt mogen och lockande med lager på lager av klassiska nyanser såsom viol, vit- och kryddpeppar, köttgryta med lagerblad, höstlöv, liquid smoke och textilier. Smaken är kraftfull och lång men frisk och fräsch i sammetslen, elegant, saftig stil. Fullständigt sagolik drickbarhet med goda nyanser av syrliga karameller, tranbär och vitpeppar. Här lyckades vi nog pricka in vinets utvecklingspeak helt perfekt.

2005 Château du Levant

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 97 kr

Till vinet >>

Ren, fin, fräsch smak med viss utveckling. Stilen är elegant och medelfyllig med fokus på mineral. Vi får en hel del tropisk frukt också samt en tydlig lakritskomponent. Eftersmaken är medellång med viss botrytisbeska. Helt klart ett stabilt vin som har vunnit på några års lagring. Vi tycker att det är harmoniskt och drickfärdigt just nu.

2007 Chateau Petit Vedrines

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Här får vi en riktigt kraftfull och fyllig smak och slösaktigt med tropisk frukt och botrytis. Det här är tveklöst ett vin i stort behov av lagring om man inte gillar den superbombastiska stilen vill säga. I dagsläget råder viss obalans mellan de ingående komponenterna. Framförallt behöver alkohol och sötma lugna sig lite.

2000 Château Bouscassé

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Åldern till trots är vinet fortfarande ganska blårött till utseendet. Doften är mogen och komplext sammansatt med animaliska nyanser i kombination med kaffe, choklad, tryffel, pepparsalami och nötter. I bakgrunden vilar en tung fruktighet i form av körsbär, björnbär och korinter. Smaken är tydligt utvecklad men riktigt uppstramad i torr, lätt örtig, något ofruktig stil. En viss strävhet finns fortfarande kvar och döljer nyanserna av blåbär, slånbär, höstlöv, kaffe och te något. På det hela taget ett harmoniskt vin i ofjäskig, intressant stil där vi kanske hade hoppats på lite mer generositet.