Alla provade viner 2019-02-09

 

2014 Mandolás Furmint dry

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Tokaj Oremus
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Med vårt sätt att se det en alldeles lagom utvecklad Mandolás med tropisk frukt fortfarande intakt och med ekfat som har jobbat sig in snyggt. Har finns den ungerska vulkanen, mandelkubben och arraksbollen såklart. Årgången har alltid känts som en av de elegantaste, mest transparenta och lättast i alkohol, så också idag. Ett riktigt lyxigt husvin men nu får det nog bli en paus ett tag. På återseende Mandolás.

2015 Vino di Melnik

Region: Strumadalen
Appellation: Melnik
Producent: Melnikon
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Rödbärigt och lite naturvinsfunkigt i lätt, mjuk och saftig stil. Vi upplever en läskande mineralisk sälta i avslutet. Eftersmaken är inte jättelång men god. På det hela taget ett välgjort, ganska enkelt vin som dricks väldigt bra just nu. Vi ser inte vad ytterligare lagring skulle göra för nytta.

2017 Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Weingut Leitz
Pris: 159 kr

Till vinet >>

En riktigt fin riesling med oväntat bra koncentration och längd. Djup, tropisk frukt, limeskal, lemon curd och färsk basilika ger tillsammans med kraftfulla mineraltoner en ganska komplex upplevelse. Men framförallt är det väldigt gott redan nu. Ungt och fräscht såklart och den som vill kräma ur lite mer honung och kanderat gömmer såklart undan vinet ett tag. Smått imponerande och som en hand i en bättre handske till smöriga laxgratängen.

2015 Conceito Vinhos Espumante Brut Nature

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Douro (DOC)
Producent: Conceito Vinhos Lda
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ett otroligt gott vin med mycket av det man önskar och ofta saknar hos viner av samma typ från ädlare vindistrikt; superfriska syror, småfyllig munkänsla, ung gulfrukt, brödiga och nötiga toner, kalkig mineralitet och ett örtbeskt avslut. Koncentration och längd kombineras med balans och transparent elegans. Fantastiskt bra.