Alla provade viner 2018-10-06

 

2005 Castelnau de Suduiraut

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Det är avrundat och sammansatt. Marmeladerna i doften består av aprikos, apelsin och kvitten. Vi får även marsipan och bananpuré. Det är en lagom dos botrytisbeska toppat av en skvätt rosenvatten. En fin och lagom komplex utveckling för den ringa pengen alltså. Troligen ingen poäng att lagra vidare.

2001 Chateau Le Coteau

Region: Bordeaux
Appellation: Margaux
Producent: Bordeauxslott
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Här bolmar ladugård, höstlöv, läder och en sötsyrliga frukt ur glaset. Det är blå plommon och svarta vinbär i frukten. En stenig mineral och en slank och sval munkänsla toppas av pigga syror. Fortfarande kanongott. Ett utmärkt exempel på lagringsduglig BDX till ringa peng.

2013 Lalama

Region: Galicien
Appellation: Ribeira Sacra (DO)
Producent: Dominio de Bibei
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Ribeira Sacra; Den heliga stranden. ’13 Lalama har nu fått lite utveckling men kan säkert med fördel ligga till sig lite till och få käka upp de ekfatsinslag som finns där. Det är örtsalt, blå frukt, och en liten kyss av vanilj. Och en härlig Lakrisalmineral. Det är lite rustikt och elegant på samma gång. Riktigt gott. Årgång ’14 finns på de statliga hyllorna just nu

2004 Clos St Yves Savennières

Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Det är igenkännliga saker som tropisk nektar, grönt äpple, svamp, halmtapp och arrak. Enormt pigg syra och stålmineral i en slank kropp borgar för vidare lagring. Men vi avstår nog återköp. Det är lite för förutsägbart.

2008 Clos St Yves Savennières

Region: Loire
Appellation: Savennières
Producent: Domaine des Baumard
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Vi känner igen svamp och arrak. Texturen är feta och oljigt fyllig. Det känns rätt klumpigt. Det finns även Läkerol original, kaffe, granskog och Lovikkavante. Vi avstår återköp. Det måste vara årgången som spökar.