Alla provade viner 2017-10-06

 

2011 Les Picasses Olga Raffault

Region: Loire
Appellation: Chinon
Producent: Olga Raffault
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Direkt ur flaskan ner i glaset får vi en något övertydlig grön paprika och örtighet. Med luft ger det kärva med sig och öppnar upp för röda och mörka bär, blyertsmineral och en allmänt karismatisk och aromatisk upplevelse. Fantastiskt gott att dricka redan nu med fräschör och balans i hyfsat lätt stil men visst finns det även något oförlöst i vinet som ropar efter ytterligare tid i källaren. Utan att veta så tror vi att fem till tio år på rygg skulle göra susen för det här vinet men som sagt var inga problem att dricka med luft nu. Ett på alla sätt typiskt vin. Och typisk bra.

2015 Baumard Carte d'Or Coteaux du Layon

Region: Loire
Appellation: Coteaux du Layon
Producent: Domaine des Baumard
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Ren, elegant och balanserad smak. Det här är ett väldigt ungt vin som kräver lagring för att fullt blomma ut. I nuläget ganska knutet och skirt med melon, tutti frutti, honung, mineral och diesel. Gott på egen hand nu men har absolut framtiden framför sig.

2015 Mantra Pinot Noir

Region: Patagonien
Appellation: Patagonien
Producent: Bodega Secreto Patagónico
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Tydlig karaktär av pinot noir odlad i ett hyfsat svalt klimat. Rent och snyggt utan konstigheter med typisk krydda och violgodis. Varken intensiv eller lång smak och upplevelsen kan sammanfattas god men tunn. Det här är ett vin som vi inte ångrar att vi köpte men heller inte kommer köpa igen.

2015 Askos Malvasia Nera

Region: Apulien
Appellation: Salento (IGT)
Producent: Masseria Li Veli
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Kryddigt och mulligt med småsöt frukt som drar åt burktomat, russin och körsbärslikör. Varm, redan nu något utvecklad, småstallig smak som för tankarna till varmklimatsodlad cabernet sauvignon. Druvan är svårgissad men ursprunget känns typiskt. Ett hyfsat nyanserat vin men den något baktunga stilen känns lite tröttsam.

2013 Nipozzano Chianti Rúfina

Region: Toscana
Appellation: Chianti Rufina (DOCG)
Producent: Frescobaldi
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Stram smak med vinbärig syra och bra grepp i tanninerna. Mustig och stenig med körsbär, svarta vinbär, gräs, svamp och mörk choklad. Alla är överens om att vinet fortfarande är lite väl ungt och någon ser viss utvecklingspotential mot läder och torkad frukt. Redan nu fantastiskt bra till rådjursfilén med potatiskaka, rödvinssås och trattkantarellmousse.

2013 La Jouvencelle

Region: Loire
Appellation: Saumur
Producent: Domaine de Rocheville
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Ett flintarökigt vin med enorma syror och viss utveckling. Intressanta och goda nyanser av anis, honung, lakrisal, mandelmassa och mintchoklad. Inte jätteintensivt, snarare elegant och lätt. Drick snart säger någon, lagra betydligt längre säger en annan. Framtiden får utvisa vem som hade rätt.