Alla provade viner 2013-12-31

 

1992 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Meulenhof
Pris: 100 kr

Till vinet >>

Förvånansvärt intakt gulfruktighet men såklart helt mogen med aprikoser, champinjoner, mandelmassa, arrak, vingummin och honung. Fin balans mellan syra och sötma och bra koncentration och längd. Möjligen på väg utför redan för några år sedan men ett gott exempel på vad Mosel kan producera.

2005 Château du Levant

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 97 kr

Till vinet >>

Kraftfull, söt, utvecklad smak med inslag av sultanrussin, saffran, honung, gula plommon, målarlåda och mineral. Helt klart småkomplext och kompakt med rik gulfruktighet. Riktigt bra balans mellan syra och sötma, kanske lite alkoholtung för oss som är känsliga för sånt. Eftersmaken är lång och botrytisbitter. Riktigt bra utdelning på några års lagring.

2007 Schloss Johannisberger Riesling Trocken

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Schloss Johannisberg
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Tydligt utvecklad med tät, rik, solmogen frukt. Syran har, trots att den fortfarande är hög nog att skänka fräschör, rundats av, nästan med en känsla av malolaktisk jäsning. Mitt i allt överdåd av frukt finns en fin nyans av ursprungstypisk mineralsälta. Ett riktigt bra vin med i vårt tycke lagom utveckling. Resterande flaskor av årgången ryker nog under våren.

2010 'A Rina

Region: Sicilien
Appellation: Etna (DOC)
Producent: Girolamo Russo
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Ungdomlig, väldigt burgundisk, lingonbärig och örtkärv smak. Riktigt elegant, rent och balanserat med generös rödbärighet och mineralbotten. Fint småtjuriga tanniner och ganska vass syra borgar för ytterligare lagring. Riktigt bra och välbalanserat men i dagsläget viss kantighet som lite tid i källaren bör avhjälpa.

2008 Perbacco Nebbiolo

Region: Piemonte
Appellation: Langhe (DOC)
Producent: Vietti
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Utvecklad, avrundad och ytterst harmonisk smak med superb balans på alla fronter. Den sötmogna frukten börjar så smått dra mot det torkade med fina inslag av läder och parfym. Riktigt härlig Nebbiolokänsla utan tillstymmelse till klibbig ek. Saknar lite tryck i koncentrationen för att vara outstanding men i övrigt ganska fläckfritt med den skönaste av drickbarhet. Supersnygg etikett också.

2007 Churchill's Late Bottled Vintage

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Churchill
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En riktigt välbalanserad LBV med rik frukt och fint avvägd fatkrydda. Mer åt det strama än det söta hållet med viss utveckling. Klassiska smaknyanser av katrinplommon, fikon, mörka körsbär och choklad. Potential att rundas av ytterligare med flasklagring men väldigt god och harmonisk redan nu. Största möjliga köprekommendation.

2002 Palmer Blanc de Blancs

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Palmer & Co
Pris: 284 kr

Till vinet >>

Ungdomlig och pigg smak med bara en lätt utveckling. Tydligt fruktdrivet med solmogen citrus, mariekex och en nyans av kalkig mineral. Härligt kruttorrt avslut. Ett otroligt gott och välbalanserat vin att dricka nu eller spara längre.

2002 André Bergere Cuvee Prestige Brut Millesime

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Champagne André Bergere
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Utvecklad, komplex smak med lager på lager av nyanser. Gräddig och fet textur med tung tropisk frukt, nougat och mineral. Mäktigt, stort och ganska komplett med ett enda minus för den lilla sötman i avslutet. Känns absolut färdig att konsumeras nu men håller säkert flera år till i en bra källare.