Alla provade viner 2014-03-29

 

2010 Castello di Monsanto

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Castello di Monsanto
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Läskande smak med lite svärtad grönpepprighet, tydlig ekkrydda och en ganska avskalad fruktighet. Vi får tyvärr inte alls samma fina upplevelse som med 2009an. Vinet uppträder i nuläget inte helt harmoniskt och både syra och tanniner spretar lite åt alla möjliga håll. Tveksamt om lagring kan råda bot på det här då vinet känns något klent och okoncentrerat. Vi dricker nog upp våra resterande flaskor inom kort och då förmodligen till en bit kalv med syrlig sås.

2005 Château Rabaud-Promis

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 178 kr

Till vinet >>

Söt, simmig och djup med rejäl botrytisbeska, smått utvecklad frukt och lätt kemiska nyanser (aceton?) Balansen upplevs inte helt komplett med lite brännande alkohol. Frukten är efter luftning härligt rik med inslag av papaya, saffran och honung bland mycket annat. Sammanfattningsvis en fin upplevelse men det här är knappast något stort vin. Åtminstone inte just nu, kanske kan det hända saker med ytterligare lagring? Vi får be att återkomma i frågan.

2010 Saint Jean du Barroux L'Argile

Region: Rhône
Appellation: Ventoux
Producent: Saint Jean du Barroux
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Frisk och fräsch med sval, ren fruktighet. Fint integrerad ek och alkohol gör vinet mycket harmoniskt. Vi får en typisk sydfransk blommighet och antydan till stenig mineral tillsammans med sköna hallon och plommon. På det hela taget ett väldigt ärligt och välgjort vin med skön drickbarhet om man gillar smakprofilen.

2009 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Spätlese

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Pris: 146 kr

Till vinet >>

Fantastiskt rik smak med lager på lager av päron, tutti frutti, honung, nektar, jasmin och gummi. Perfekt balans mellan syra och sötma i ganska fyllig stil med lite jordmineralisk fetma. Makalöst god.

2009 Cabidos Comte Philippe de Nazelle Petit Manseng Sec

Region: Sud-Ouest
Appellation: VdP Pyrénées-Atlantiques IGP
Producent: Domaine Viticole du Château de Cabidos
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Riktigt imponerande smakbild med frisk syra, rikt solmogen frukt och viss mineralsälta. Ypperligt balanserad alkohol vilket enbart bidrar till en lätt värme. Texturen är fyllig och nästan lite vaxigt oljig. Eftersmaken är lång och intensiv med honung, gula plommon, en lätt malolaktisk smörkänsla och en intressant halmighet som vi närmast förknippar med Sémillon eller Chenin blanc. Vinet uppträder väldigt harmoniskt och generöst just nu, kanske som en följd av några års flasklagring, men det lär hålla och kanske utvecklas ytterligare i en bra källare. Storartat, oväntat och helt klart ett måste-köp. En fullträff till Schweinhaxe med surkål och potatismos.