Alla provade viner 2014-04-25

 

1994 Dr Pauly-Bergweiler Erdener Herrenberg Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Pauly-Bergweiler
Pris: 99 kr

Till vinet >>

En mycket typisk och generös bukett av tropiska frukter, däckverkstad, hallon, honung, skiffermineral och ett uns botrytis lämnar inget i övrigt att önska. Fylligheten balanserar perfekt med sötman och de fantastiska syrorna. De som har fler flaskor i källaren är det bara att gratulera. Vinet är vitalt och energifyllt och kommer säkert att hålla i flera år till.

1994 Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Von Othegraven
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Mycket frisk och petroleumladdad. Det svårt att tro att vinet har tillbringat 20 år i flaskan. Sötman känns återhållsam eftersom syrorna är påtagligt framträdande. Smaken är syrlig och fräsch med bra längd. Vi hittar citruspastiller, svarta vinbär, gummi samt lite halm och mineraler. Ett härligt omodernt vin som om det inte vore för den usla korken säkert överlever flera år till.

2005 Le Dauphin de Guiraud

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Château Guiraud
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Med mandelmassa, honung, saffran och citrus finner vi alla typiska ingredienser som man vill ha. Mer finstämt än svulstigt kanske man trots allt saknar lite "tryck". Gott är det hur som helst, speciellt till ankleverpatén, men vi ställer oss lite tveksamma till vidare lagring.

2001 Gueta Lupia

Region: Katalonien
Appellation: Priorat (DOC)
Producent: Bodegas Bordalas Garcia
Pris: 198 kr

Till vinet >>

Typiskt sötfruktig och alkoholvarm smak med en påtaglig utveckling i form av stall och burktomater. Kraftigt ekbehandling ger oss hela buketten av pepparkakskryddorna. Frukten drar åt moreller och plommonkompott. Det här är ett riktigt kraftpaket som har bjudit oss på flera högtidsstunder genom åren men som nu tydligt har passerat bäst-före-datum. Trots allt intressant och klart drickbart.

2001 Plénitude

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Producteurs Plaimont
Pris: 360 kr

Till vinet >>

Det här är ett vin som framförallt utstrålar balans. En riktigt silkig blå frukt byggs snyggt ihop med lyxiga ektoner. Trots en generös alkoholvärme är munkänslan elegant och finstämd. Tanninerna är rejäla, syran klart intakt och upplevelsen allmänt torr och stram. Riktigt bra utveckling och vinet får nog sägas vara färdigt att konsumeras nu.