Alla provade viner 2014-12-31

 

1996 Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Duval-Leroy
Pris: 338 kr

Till vinet >>

Den här flaskan öppnade vi nog precis på dess absoluta peak. Frukten är välbehållen men rikt utvecklad, syran är fortfarande frisk, bubblorna fortfarande pirrigt bubbliga. Som vanligt med mogna viner är det svårt att urskilja nyanserna då sammansättningen är så komplex och harmonisk utan direkt utstickande element. Lite av det som framträder i den långa, komplexa smaken är i alla fall röda äpplen, nougat, rostat kaffe och mineral men helheten är som sagt var större än de ingående beständsdelarna. Kanske den bäst utvecklade Champagnen vi har testat.

2008 Olaszrizling Selection

Region: Transdanubien
Appellation: Balatonfüred-Csopak
Producent: Figula Winery
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Sensationellt välutvecklad med djup, gul fruktighet, en massivt pepprig mineral och fet, vaxig textur. Vinet har mycket gemensamt med utvecklade Silvaner som vi har druckit med sin kraftfullhet, avrundade syra och örtkryddiga smak. Drick nu och njut om du skulle råka sitta på en flaska då vinet verkligen är på sin topp.

2005 Château de Malle

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Färgen är vackert mörkgul. I smaken utvecklad men med fin, solmogen frukt i behåll. Den initiala attacken ger rejäl sötma men med fin syra som backar upp. Vi bjuds därefter på fin botrytisbeska och mineralsälta, läckert harmoniserande med aprikoser, saffran, mandel och nektar. Otroligt komplex och djup smakupplevelse med lite lagom utveckling vilket gör att vi inte ser någon större anledning att lagra mycket längre även om det naturligtvis är fullt möjligt.