Alla provade viner 2011-01-22

 

2005 Côte de Beaune-Villages

Region: Bourgogne
Appellation: Côte de Beaune-Villages
Producent: Labouré-Roi
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Rödbrun färg. Mogen, nyanserad, något animalisk doft med spännande inslag av torkade aprikoser, tobak, te, eneträ, lagerblad, fikon och (tyvärr) lite kokta rödbetor. Smaken är torr och frisk i medelfyllig stil. Vi finner äppelcider, torkad frukt, russin, läder och en något utanpåliggande ekton. Det här vinet har inte mognat helt ultimat och framförallt har det mognat lite för mycket med tanke på dess ringa ålder. Trots denna utförsbacke är framförandet ganska habilt och mognadstonerna lite intresseväckande.

2009 Bourgogne Cuvée Saint-Vincent

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Vincent Girardin
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Violett färg. Tydlig, enkel, blommig, kemisk doft med inslag av hallon- och lakritsbåtar, fudge och pepparkaka. Förbluffande enkelspårigt och simpelt så långt och smaken är om möjligt ännu enklare. Inslag av blommor, violgodis och hallon finns förpackat i en mycket lätt kropp. Mellanregistret är klent och eftersmaken kort. På plussidan hamnar vinets rena och eleganta stil, i övrigt saknas ambition och bra råvaror.

2001 Bernkastel-Kueser Weisenstein Riesling Auslese Trocken

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Leo Schwab
Pris: 55 kr

Till vinet >>

Stor, utvecklad doft med inslag av gräsklippardiesel, mineral, botrytis, citrus och blandade tropiska frukter. Torr, lätt, elegant smak med friska men balanserade syror. Inslag av apelsin, citrongodis, botrytis, diesel och grape. Härligt häng i eftersmaken och med lagom mix av ungdom och mognad. Superb kvalitet av vår favoritproducent.

2004 Beaucanon Estate Trifecta

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Beaucanon Estate
Pris: 210 kr

Till vinet >>

Färgen är blånande röd med en aning utvecklad "tungspets". Doftbuketten är stor. Vi får en sammansatt fruktighet med lite torkad frukt som drar åt fikon. Vi finner även orientkryddor, violblom och nypon, en aning vanilj markerar. Doften är mycket inbjudande och frigör nya aromer hela tiden. Vi smakar och känner en medelfyllig till fyllig textur, pigg och frisk syra, stram tanninstruktur och en lång eftersmak som drar åt cigarrlåda. Vi känner även en körsbärskärna och lite mineral vilket vi brukar förknippa med kvalitet. Vinet håller garanterat många år till och kan, om det får ligga, med fördel runda av syror och tanniner. Men det är fullt njutbart redan nu om man vill ha lite tuggmotstånd. Den gode Parker skulle säkert närma sig den högsta decilien. Vi nöjer oss med att njuta av ett konstaterat excellent exempel av en vinstil som förvisso eftersträvar att likna den franska men med bibehållen ursprungstypisk alkohol och frukt.

1997 Morey-Saint-Denis

Region: Bourgogne
Appellation: Morey-Saint-Denis
Producent: Louis Jadot
Pris: 325 kr

Till vinet >>

Mogen, mustig doft med en liten svaveläggighet som dröjer sig kvar trots luftning. Bortom detta finner vi svamp, rökt korv, delikata parfymaromer, mörk choklad, kaffe och burkig tomat. Smaken är utvecklad, frisk och med en mustig kryddighet. Nyanserna är sammansatta men vi identifierar torkad frukt, läder och körsbär. Tanninerna är helt nedsmälta och eken fint integrerad vilket ger en fin munkänsla. Saknar lite tyngd och finess men rekommenderas ändå för den som vill prova mogen Bourgogne.