Alla provade viner 2011-07-30

 

2010 Deidesheimer Leinhöhle Riesling Kabinett Feinherb

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Klar, ljusgul färg. Stor, frisk, mycket ungdomlig, ren och fin doft med inslag av lime, godis, citron, gröna äpplen och mineral. Även smaken går i ungdomens tecken med livlig, nästan porlande syra. Smakintrycken är likt doften typiskt kabinnettiga i lite grön, läskande stil. Skön svalka i harmonisk, älskvärd stil med fint balanserad, knappt kännbar sötma. Vi lagrar några år för ytterligare utveckling.

2005 Domaine Coteau de la Biche Moelleux

Region: Loire
Appellation: Vouvray
Producent: Domaine Coteau de la Biche
Pris: 110 kr

Till vinet >>

På Nicolasbutikerna i Paris kan man få med sig alltifrån riktiga godbitar till menlösa halvmesyrer till viner med sig hem. Den här skapelsen sällar sig tyvärr till den senare kategorin. Halvsöt, örtig, parfymerad, blommig smak med inslag av mineral, hjortron, botrytis och konserverad frukt. Vinet är tyvärr lite opiggt och grönt och inte helt rent med en nyans av lösningsmedel.

2001 Chablis Grand Cru Les Preuses

Region: Bourgogne
Appellation: Chablis Grand Cru
Producent: Albert Pic
Pris: 393 kr

Till vinet >>

Gyllengul färg. Lite smörig doft med inslag av ljungblom, färska champinjoner, rostad ek, kanderat socker och mandelmassa. Stor, kraftfull, fyllig smak med inslag av lakrits, gröna äpplen, citrus, champinjon, nötter och honung. Det här vinet är fortfarande ungt i sinnet med lite ointegrerad ek som behöver lugna ner sig några år. Rejält men lite klumpigt blir helhetsomdömet.

1999 Chablis Grand Cru Les Preuses

Region: Bourgogne
Appellation: Chablis Grand Cru
Producent: La Chablisienne
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Gul färg med grön ton. Utvecklad, lite smörig doft med inslag av kalk, nybrända gummidäck och äpplemos. Stor, mycket frisk, mogen smak med inslag av mineral, röda äpplen, lakrits och lammfett. Drickfärdigt och helt harmoniskt. Härlig terroirnärvaro med lätt, charmig ekton.

2006 Volkacher Karthäußer Weißer Burgunder Trocken Grosses Gewächs

Region: Franken
Appellation: Franken
Producent: Juliusspital
Pris: 284 kr

Till vinet >>

Ganska så illgul färg. Härligt fruktig, extremt mineralpackad doft med massor av mandel och tropisk frukt. Viss utveckling kan anas samt en tydlig men inbäddad nyans av rostad ek. Smaken är stor och koncentrerad i lite alkoholfyllig stil. Ett mycket rikt vin med mineral, frukt och ek i mängder. Helt klart en mäktig skapelse och utan tvekan den häftigaste Pinot blanc vi har testat. Ungefär som ett mellanting av Kalifornienchardonnay och Ungernfurmint. Någon tycker att ek och alkohol sticker ut på ett lite störande sätt. Längd, koncentration och mineralitet är alla ense om dock. Drick nu eller spara ytterligare.

2001 Château de la Tour Grand Cru

Region: Bourgogne
Appellation: Clos Vougeot Grand Cru
Producent: J Labet & N Déchelette
Pris: 630 kr

Till vinet >>

Brunröd färg som för tankarna till Coca cola. Mogen doft med inslag av russin, farinsocker, buljong, burktomat, korvkokskryddor och en kalk. Intrycken så här långt tyder på viss övermognad, möjligen tack vare lite för varm flasklagring under några år. Smaken visar sig vara något mindre mogen, dock tydligt utvecklad, med bra tanniner, syra och koncentration. Ryggraden bär upp nyanser av mineral, körsbär, läder, mörka bär, brunmurkna trästockar och memma. Det här är ett riktigt kraftpaket som med tanke på sina unga, taggiga drag i kombination med de lite övermogna intrycken inte känns helt harmonisk. Längden på eftersmaken vittnar om koncentration och kraft.

1999 Corton-Pougets Grand Cru

Region: Bourgogne
Appellation: Corton
Producent: Louis Jadot
Pris: 695 kr

Till vinet >>

Lätt rostbrun, hallonfärg. Parfymerad, djup, extremt nyanserad, ändå integrerad doft med inslag av viol, skogsbär och eteriska oljor. Makalöst inbjudande såklart. Frisk, fortfarande ganska ungdomlig smak med drickfärdigt mjuka tanniner och en underbart sötmogen frukt. Fantastiskt gott och balanserat i lång, superelegant, skir stil. Omdömen som sofistikerad och sensuell dyker även upp runt bordet. Det här hade vi druckit varje dag om vi hade haft råd.