Alla provade viner 2011-02-25

 

2008 Riesling Aus Der Steillage

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Rudolf Müller
Pris: 80 kr

Till vinet >>

Elegant, mineralisk, stram smak med fin syra och en lätt sötma. Vi bjuds på härligt druvtypiska inslag av svarta vingummin, päron, litchi och honung, samt ursprungskänsla i form av steniga toner. Rent och fläckfritt i oemotståndligt drickvänlig stil

2009 Schmitt Söhne Grauer Burgunder

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Schmitt Söhne
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Smaken är medelfyllig, lite rökig med en rejäl kryddighet. Vi bjuds på ganska märkliga inslag av äggig svavelton, svamp och citrus. Syran är fint balanserad men de lite obskyra smakintrycken gör att vi knappast kan rekommendera vinet. Till cayennestinna morotssoppan passar dock de robusta smakintrycken och den lilla restsötman i vinet bra.

2009 Leth Grüner Veltliner

Region: Niederösterreich
Appellation: Wagram
Producent: Weingut Leth
Pris: 75 kr

Till vinet >>

Enkelspårig, medelfyllig smak med frisk, gröna toner i form av grönpeppar, paprika och lime som snarast påminner om sauvignon blanc bjuds. Lite vattnig, men välgjord i modern stil. Inte mycket att orda om.

2009 Kloster Eberbach Riesling Kabinett

Region: Rheingau
Appellation: Rheingau
Producent: Kloster Eberbach
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Klingande ren smak med finfin syra i medelfyllig, halvtorr stil. Vi bjuds på ungdomliga inslag av citrus, honung och syrliga gula tropiska frukter. Ett riktigt välgjort vin som med fördel lagras några för avrundning och mognad.

2009 Dr L Riesling

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Dr Loosen
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Syrlig, välbalanserad smak med viss sötma. Vi får citrus, mineral och diesel i en lagom smakrik och generös kompott. Ett gott, anspråkslöst vin som vi gärna dricker i sin ungdoms dagar, välkylt i stora klunkar.

2009 Siebeneicher Lindelberg Riesling Kabinett Trocken

Region: Württemberg
Appellation: Württemberg
Producent: Weinkellerei Hohenlohe Fürstenfass
Pris: 60 kr

Till vinet >>

Vi kan inte påminna oss om att vi tidigare har druckit något vin från Württemberg, så det här blir en pedagogisk premiär. Färgen är ljusgul och följs av en stor, fet, fruktig, generös doft med inslag av peppar, persika, citrus, mineral och en lite tvålig nyans. Smaken har en balanserad syra med en lätt sötma som dock inte blir kletig. Vi får också en lite kittlande spritsighet på tungspetsen. Vinet är lite klent och okoncentrerat med en något vattnig mitt men bjuder samtidigt på en hel del tropisk fruktighet och lite kryddiga inslag. Slutsatsen blir att detta är ett vin med viss ambition som tyvärr inte når riktigt ända in i kaklet