Alla provade viner 2016-08-20

 

2007 Ridge Geyserville

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Ridge Vineyards
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Utvecklad smak men ändå med frukt och syror i perfekt behåll. Frukten är plommonblå med upplevd fruktsötma. Från ekfaten får vi choklad, kokos och mandelkubb. Tanninerna är mjuka och minst sagt drickvänliga. Balans är nyckelordet när vi summerar, speciellt vad gäller alkoholen på stadiga 14,5% som inte märks av det minsta (förrän efter konsumtionen såklart). Välmakat, publikt (i positiv bemärkelse) och makalöst gott. Ett av de bäst utvecklade vinerna från Kalifornien vi har druckit, ja kanske till och med ett av de bästa vinerna över huvud taget.

2013 Petér Wetzer Kékfrankos

Region: Észak-Dunántúl
Appellation: Sopron
Producent: Petér Wetzer
Pris: 155 kr

Till vinet >>

Det här vinet öppnar upp riktigt vresigt i småsträv, kruttorr, frisk stil med örter, grön paprika och riktigt kärva bär. När munnen har vant sig och vinet luftat något ges utrymme för hallon, blåbär och ett stråk av röda äpplen. Upplevelsen är sval och lite lätt jordig vilket blint för tankarna till Bourgogne eller Langhe men uttrycket är alltför egensinnigt och uttrycksfullt för att stanna kvar där. Verligen ett personligt och intressant vin som knappast kan tänkas tilltala den breda massan. Och sånt gillar ju vi.

2010 Tahbilk Marsanne Museum Release

Region: Victoria
Appellation: Goulburn Valley
Producent: Tahbilk
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Utvcklad, oväntat frisk smak med persikor, honung, gummislang och en lätt blommighet. Vi får också en slags kryddighet som påminner om ekfat, eller kanske rökig mineral. Det här vinet lyckas vara både intressant och gott och kan rekommenderas för den som vill prova något utanför trygghetszonen.

2002 André Bergere Cuvee Prestige Brut Millesime

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Champagne André Bergere
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Det som har hänt sedan vi provade vinet för två och ett halv år sedan är i stort sett att frukten har rundats av ytterligare, nu med eleganta, rödäppliga och aprikossöta nyanser. Annars är allt sig likt: smaken är fortfarande mycket komplex med en gräddig textur, eftersmaken lång och helhetsupplevelsen outstanding. Den lilla sötma som vi upplevde störande förra gången har integrerats fint i vinet. Ett stort vin som dricks utmärkt nu.

2014 Tesch Karthäuser Riesling Trocken

Region: Nahe
Appellation: Nahe
Producent: Weingut Tesch
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Superung och relativt outvecklad smak i frisk, ganska lätt stil. Druvtypiskt med mineral och honung samt en frukt som drar åt citron och vita vinbär. Vid en första anblick enkelt och okomplext men med luftning och temperaturökning betydligt djupare fruktighet som får oss att ana ytterligare lagringspotential. Gott nu eller sen alltså. Viner med den kvalitén gillar vi.