Alla provade viner 2020-05-02

 

2017 Vistamar Reserva Semillón

Region: Aconcagua
Appellation: Casablanca Valley
Producent: Viña Vistamar
Pris: 59 kr

Till vinet >>

Semillonylle och -gummi direkt i sniffet. I smaken följer sauvignonaktiga noter av svartvinbärsblad och nässlor. Fin koncentration och viss utveckling redan. Det här är ett friskt, gott och smakmässigt ganska intressant vin med viss komplexitet. Klarar och kan säker vinna på ytterligare några års lagring om man är lagd åt det hållet. En stabil matlirare till lax med syrlig, gräddig sås.

2010 Château Croix Mouton

Region: Bordeaux
Appellation: Bordeaux Supérieur
Producent: Bordeauxslott
Pris: 180 kr

Till vinet >>

Sista flaskan ut och de negativa intrycken från tidigare består. Här är starkt med rejäl ek och ihåligt med svag frukt. En för stor kostym på en för liten kropp. Trots gnäll den bästa flaskan där vinet har mjuknat och gått in i en syrlig, josig fas. Fortfarande stora frågetecken för ursprungstypicitet och koncentration.

2014 Nuits d'Ivresse

Region: Loire
Appellation: Bourgueil
Producent: Domaine Breton
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Hus-, druv-, ursprungstypiskt på alla sätt. Snäppet upp i koncentration och kraft från Beaumont. Vansinnigt snygg utveckling. Nu saftigt, stalligt, blåbärigt och vinbärigt. Makalöst gott.

2018 Kvaszinger Hárslevelü

Region: Norra massivet
Appellation: Tokaj-Hegyalja
Producent: Kvaszinger Borászat Kft.
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Ett riktigt trevligt vin med ursprungskänsla. Den vulkaniska mineraliteten finns där, liksom druvtypiska toner. Visst är det ett vin i den enklare skolan men riktigt väl makat, bra balans mellan syror och frukt. Gott och lättdrucket. Om man vurmar lite för Ungerska viner och druvan Harslevelü är det här ett givet köp!