Alla provade viner 2016-04-02

 

2013 Ladoix Le Clou d'Orge Domaine Gagey

Region: Bourgogne
Appellation: Ladoix
Producent: Louis Jadot
Pris: 229 kr

Till vinet >>

En god dos av allt som gör vit Bourgogne så gott; gul fruktighet, mineral, nötiga ekfatstoner och friska citrussyror. Ren och fin, lättillgänglig och klunkvänlig, dock inte utan komplexitet.

2008 Barolo Sistaglia Deltetto

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Deltetto
Pris: 292 kr

Till vinet >>

Lång, elegant smak med kryddor, örter, plommon, rosor, läder och cigarr. Lite ung med viss kärvhet i nuläget men absolut med komplexitet.

2011 Braja Riserva

Region: Piemonte
Appellation: Roero (DOCG)
Producent: Deltetto
Pris: 196 kr

Till vinet >>

Härligt saftig och bärig med fräsch syra. Lätt i stilen men koncentrerad och Nebbiolosträv och -frisk. Hyggligt tillgänglig redan nu men borde kunna ligga till sig i många år. Här blir det nog ett återköp.

2010 Baigorri Reserva Tempranillo

Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Baigorri
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Kraftfullt fruktig och lagringsduglig med rejäla skopor vaniljig ek. Helheten är dock torr och stramt balanserad med röda bär som bygger upp mot syrlig syra och sträva tanniner. Eftersmaken är lång. Ett fint strukturerat vin som nog behöver lagras ytterligare för mer harmoni. Gott men något saknas för att vi ska bli helt sålda.

2011 Baigorri Crianza Tempranillo

Region: La Rioja
Appellation: Rioja (DOC)
Producent: Baigorri
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Fyllig, mjuk smak med mörk frukt, kaffe och stall. Ganska lång smak som präglas av ekbehandlingen. Gott och enkelt.

2011 Barolo Revello Fratelli

Region: Piemonte
Appellation: Barolo (DOCG)
Producent: Revello Fratelli
Pris: 371 kr

Till vinet >>

En dynamisk smakupplevelse; saftig men sträv, lättillgänglig men lagringsduglig, balanserad men med bra tryck i alkoholfylligeten. Snygg parfym och bärighet med lång eftersmak. Gott nu eller sen alltså.

2013 Bibich R6 Riserva

Region: Coastal Croatia
Appellation: Dalmatian Interior (Dalmatinska Zagora)
Producent: Vina Bibich
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Enkelt men gott i mjuk, frisk, lättklunkad stil. Mycket Riojalik med dill, stall, röda bär och vaniljsöta fattoner. Som instegsvin lovar det gott för producentens viner på högre nivåer.

2011 Les Sinards Châteauneuf-du-Pape

Region: Rhône
Appellation: Châteauneuf-du-Pape
Producent: Perrin & Fils
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Oväntat elegant, ren och lätt stil. Tar igen vad den saknar i tyngd och djup på fräschör och drickvänlighet. Visst, vi hittar en liten alkoholhetta i avslutet, men denna vägs snyggt upp av frisk syra, röda bär, viss örtighet och välavvägd ek. Mycket gott utan att vara överdrivet komplext.

NV Gosset Grand Rosé Brut

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: Gosset
Pris: 499 kr

Till vinet >>

En ung, frisk och ren upplevelse med lång eftersmak. Ett fantastiskt välgjort och koncentrerat vin som andas lyx med nyanser av smultron, mineral och en lätt antydan till nougat. Supergott med pigg mousse och fräsig syra. Enda minuset den lilla sötman i eftersmaken.

2013 Chianti Classico

Region: Toscana
Appellation: Chianti Classico (DOCG)
Producent: Poggerino
Pris: 178 kr

Till vinet >>

En lätt, ren och fin Sangiovese om än lite lätt och anonym. Rödbärig och mineralisk med en god dos ek som behöver integreras ytterligare. Gott med fina syror och inte mycket att klaga på men inget som etsar sig fast i minnet. Knappast ett återköp i vår bok.

2011 Château Montus La Tyre

Region: Sud-Ouest
Appellation: Madiran
Producent: Alain Brumont
Pris: 875 kr

Till vinet >>

Superkomplex smak med ett överdåd av solmogen, fräsch, mörk frukt. Sträv såklart men genom lång luftning helt klart tillgänglig redan nu. Fantastisk balans på alla fronter. Oändligt lång eftersmak. Ett imponerande vinbygge som såklart kan (bör) lagras för ytterligare komplexitet men som dricks bra redan nu.