Alla provade viner 2016-05-14

 

2007 Castelnau de Suduiraut

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Riktigt mäktig smak med ett överdåd av gul frukt, saffran, botrytis och mineral. Vinet är simmigt och fylligt men med en frisk syra som skänker balans. Otrolig smakrikedom och längd gör tveklöst det här till ett stort vin. Såklart många år framför sig i källaren beroende på vilken utvecklingsgrad man söker men otroligt drickvänligt redan nu. Magnifikt.

2009 Zeller Schwarze Katz Riesling Auslese Edelsüss

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Karlheinz Weis
Pris: 83 kr

Till vinet >>

Halvsöt, något tunn (men god) smak med mer piggelin än botrytis (med tanke på Prädikatet). Fint fruktdriven med päron, mandarin, jordgubbar, citruspastill och skiffermineral och trots ålder utan märkbar utveckling. Den fina syran ger fräschör åt en rejäl sötma samt förlänger smakupplevelsen. Grymt gott men också enklare så som vi har lärt känna bättre delar av Mosel.

2005 Château Mazeyres

Region: Bordeaux
Appellation: Pomerol
Producent: Bordeauxslott
Pris: 190 kr

Till vinet >>

Omdömena från förra provningen nyligen består även för denna flaska (den sista i ett fyrpack): i stort sett perfekt utveckling. Fortfarande riktigt stark, sval, blå frukt och till det adderat en suverän stallighet. Smaken är också fint ekkryddad med en snygg mintchokladighet. Tanninerna är närvarande men mjuka och syran frisk utan att vara vass. Det här är som att dricka sammet och en påminnelse varför källaren är/bör vara fylld med röd Bordeaux.

2012 Monte Serrano Reserva

Region: Beiras
Appellation: Beira Interior (DOC)
Producent: Adega Cooperativa de Carvoeira, C. R. L.
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Portvinsaktig, djupt blommig och mörkfruktig smak med pigg syra och hyfsat sval munkänsla. Något ekkladdig och överarbetad vilket känns synd på ett grunden hyggligt vin. Inget för källaren men gott nu för den som gillar det fruktdrivna, chokladiga och rika och som dessutom inte räds en lätt eldighet i eftersmaken.

2013 WesterVin Cabernet Franc

Region: Sverige
Appellation: Sverige
Producent: Åke Wester
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Tydligt druvtypisk smak med svarta vinbär, blåbär, gräs och färska örter. Vi får en extremt bärig och lättviktig upplevelse helt befriad från tanniner, dock med fin, läskande syra. Vi hittar inga direkta felaktigheter, tvärtom blir vi lite smått imponerade av vinets renhet och drickbarhet. Fungerade alldeles utmärkt till den blandade buffén men gjorde verkligen inte bort sig på egen hand heller. Heja Sverige.

2010 Montlouis Les Tuffeaux Francois Chidaine

Region: Loire
Appellation: Montlouis-sur-Loire
Producent: Francois Chidaine
Pris: 188 kr

Till vinet >>

Utvecklad, superfruktig smak med gula plommon, inlagda päron, honung, vita blommor, citrus och kalkig mineral. Vinet upplevs något mer än medelfylligt med riktigt bra koncentration och längd. Den långa eftersmaken pendlar mellan en typiskt väldefinierad syra och en lätt sötma. Det här är verkligen ett personligt, välgjort och framför allt sanslöst gott vin.

2007 Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs

Region: Franken
Appellation: Franken
Producent: Juliusspital
Pris: 232 kr

Till vinet >>

Mogen (något övermogen tyckte någon) smak med druvtypiskt rund syra och fet, fyllig textur. Ett enormt koncentrerat vin med fokus på mineralpepprighet, torkad, gul frukt, honung, lakrits och en upplevd ekighet. Ett komplext och nyanserat kraftpaket, långt ifrån det ungdomliga vinets päronsplittiga endimensionalitet. För den som gillar stilen bör det här vara ett vin mitt i prick. Stort.