Alla provade viner 2015-12-19

 

2013 Brouilly Cuvée Vieilles Vignes

Region: Bourgogne
Appellation: Brouilly
Producent: Jean Claude Lapalu
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Det har egentligen inte hänt så mycket med det här vinet sedan vi testade det för sju månader sen. Vi får fortfarande en supersmarrig upplevelse med röda bär, läcker parfym och stenig mineral, alltihop förpackat med en lingonfräsch syra och naturlig fruktkoncentration. Balans och harmoni är ledorden och den saftiga stilen i kombination med den modesta alkoholen gör det här till ett sällsynt lättklunkat vin. Kan säkert lagras länge för den som vill men vi känner verkligen att det kommer att bli svårt att hålla tassarna borta från resterande flaskor.

Trots att den riktiga wow-effekten uteblir får vi påstå att det här är ett gott vinbygge. Klassiska smaker i form av torkad frukt, nötter, bränt socker och pomerans tillsammans med en lätt restsötma ger ett behagligt vin att sitta och smutta på. Det finns inte så mycket mer att säga egentligen. Behöver du av någon anledning ha en enkel, halvtorr Sherry så är det här ett småmysigt alternativ.

2012 Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills

Region: Makedonien
Appellation: Naoussa
Producent: Kir-Yianni Estate
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Ett smått otroligt överraskande vin med sin på samma gång rika fruktighet och fina struktur. Smakmässigt tänker vi på Nebbiolo med mörk björnbärsbärighet och rosig blommighet och strukturmässigt kanske på Tannat med kraftfulla tanniner och frisk syra. Vinet är torrt och totalt ofjäskigt i mycket stram, lite svart och örtig stil. Ekfaten känns fint integrerade. Det här vinet borde absolut förtjäna några platser i vinkällaren. Vi blir ännu gladare när den modesta prislappen avtäcks och det uppdagas att vinet finns i Bolagets ordinarie sortiment.

2012 Radikon Slatnik

Region: Friuli-Venezia Giulia
Appellation: Venezia Giulia (IGT)
Producent: Azienda Agricola Radikon
Pris: 249 kr

Till vinet >>

Ett vackert orangefärgat vin, gjort i ärlig stil utan krusiduller (såsom tillsatt jäst, temperaturkontrollerad jäsning, ekfatslagring, klarning, svavel etc.) Vi får en riktigt spänstig, citronsyrasyrlig syra och även något strävt som kan liknas vid tanniner. De nyanser vi kan urskilja är röda vinbär, mandarin, vått ylle och mineral (vi hade gärna sett ett lite bredare spektrum här). Vinet är gjort i en lätt men koncentrerad stil och upplevs väldigt stramt och tajt. Intressant, udda och gott (tyckte inte alla).

2014 Arianna Occhipinti SP68 Rosso

Region: Sicilien
Appellation: Terre Siciliane (IGP)
Producent: Arianna Occhipinti
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ett högst egensinnigt vin med fräsch lingon- och körsbärsbärighet, jasminblommighet, mineralitet, röda äpplen-bokenhet och hundbajs under skon-funkighet. Upplevelsen är småsträv och frisk i saftig, helt oekad stil. Smakpaletten faller inte alla på läppen men de som inte tycker att det smakar så gott har åtminstone ett mycket personligt och analyserbart vin i glaset.

NV Philippe De Nantheuil

Region: Champagne
Appellation: Champagne
Producent: CVC NF
Pris: 179 kr

Till vinet >>

En ung och hyggligt frisk Champagne men oj så enkel och tråkig. Lime, röda vinbär och stjärnfrukt ger fräschör men dämpas effektivt av murriga toner av Samarin och jord. Obetydliga nyanser av bröd och choklad lyckas inte ge vinet någon form av ursprungskänsla.

2005 Château Rabaud-Promis

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 178 kr

Till vinet >>

Här verkar det ha hänt positiva saker i flaskan sedan vi provade vinet för två år sedan. Då saknade vi den harmoni som nu har infunnit sig. Vinet är fortfarande sött såklart men nu med en behaglig, mer drickfärdig, ”torr” mognad. Den spretiga och extremt tropiska fruktigheten har utvecklats till en mer komplex helhet. Kanske har vi tidigare varit lite väl snabba med att konsumera vår Sauternes? Det här var i alla fall ett fint utmognat exemplar med aprikos, saffran, mintchoklad, örter och mineral - söt och fylligt koncentrerad men med suverän balans.

2007 Heimbourg Gewurztraminer

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Domaine Zind Humbrecht
Pris: 289 kr

Till vinet >>

Tydligt utvecklad smak med rejäl sötma, dock inte av det simmiga slaget. Typicitet återfinns i blommighet och tvålighet men vi får också en imponerande bukett av andra nyanser såsom saffran, botrytis, honung, slultanrussin, lakrisal, Danske kongen och en fin mineralsälta. Förbannat gott på egen hand eller till småheta spenat- och räkpastan. Ett balanserat och drickfärdigt vin som vissa av oss nog hellre hade druckit några år yngre.