Alla provade viner 2018-04-30

 

2012 Tilenus Pagos de Posada

Region: Kastilien-León
Appellation: Bierzo (DO)
Producent: Bodegas Estefanía
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ett vin som vi har provat och upplevt på olika sätt tidigare. Ibland får vi en elegant, lätt känsla i munnen, ibland en tung och sötfruktigt extraherad känsla. Idag mer åt det förstnämnda. Köttigt och tätfruktigt med jordgubbar, körsbär, Coca cola och kalkig mineral. Luftig och saftig känsla trots fin struktur och kraft. Bra syror och grepp i tanninerna. Så här ser vi gärna att druvan behandlas.

2010 Seghesio Cortina Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Dry Creek Valley (AVA)
Producent: Seghesio Family vineyards
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Utvecklat med mjuk frukt. Skogens alla bär i saftig men koncentrerad stil. Torrt och varmt är känslan vilket väl speglar terroiren? Tankarna går till Châteauneuf-du-Pape med balanserad alkoholfyllighet och härlig varm bärighet. Strukturerat och välgjort men vi hade gärna sett lite mer liv och rörelse. Kanske några år för gammalt?

2012 Seghesio Sonoma Zinfandel

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Seghesio Family vineyards
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Utvecklad och lite murken i doften med jordgubbssyltighet. Desto fräschare i munnen med hallon, körsbär och örter. Bären är visserligen söta men balansen är ändå okej. Höstlöv skvallrar om ålder och helhetskänslan säger att vinet har passerat sin topp. The thrill is gone så att säga. Gott ändå med småörtig efterklang.

2009 Pechstein GG Forst Riesling trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Gul färg. Doften bjuder på lika delar frukt och mineral. Smaken är utvecklad mot äpplen med solig frukt, syrlig lime, physalis, honung. Mineralen är svart och metallisk. Vi får känslan av att det här vinet bär spår av botrytis och har nått sin utvecklings topp. Otroligt koncentrerat och kraftfullt och tankarna går närmst till ungersk furmint. Stort.

2009 Kalkofen GG Deidesheim Riesling trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Gulgrön färg. Stor, kalkig doft med grön örtighet och popcornrök. Smaken har pigg syra, viss sprits och bjuder på sval frukt och mängder av mineral. Mandel och päron är framträdande. Vinet uppträder ungt, kraftfullt men ändå lite knutet. Känslan är lätt och luftig med koncentration utan tyngd. Det här vinet har mer att ge med lagring även om det såklart är superbt nu också.

2009 Hohenmorgen GG Deidesheim Riesling trocken

Region: Pfalz
Appellation: Pfalz
Producent: Weingut Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Gul färg. Stor, gulfruktig doft med viss utveckling. Tutti frutti och aprikos dominerar. Stor, fyllig, frisk smak med gul, syrlig frukt och smårökig mineral. Eftersmaken är lång och mineralisk, upplevs söt men är i det närmsta helt torr. Syrorna har nog nått sin peak även om den peaken säkert är lång. Ett stort vin som vi tycker man ska dricka nu innan den härliga frukten rundas av för mycket. Oerhört gott.

2016 The Golden Stallion

Region: Murcia
Appellation: Jumilla (DO)
Producent: Juan Gil
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Extremt tungrott som aperitif, lite mer passande till hemsnickrade burgare med diverse söta och syrliga tillbehör. Vinet är extraherat med varm frukt och kraftig ekbehandling. Koncentration finns men nyanser är svåra att urskilja då alkoholen sticker iväg rejält i eftersmaken. Vissa har svårt för stilen medan andra är nöjda.