Alla provade viner 2010-10-16

 

2009 Kunde Estate Chardonnay Kinneybrook Vineyard

Region: Kalifornien
Appellation: Sonoma Valley (AVA)
Producent: Kunde Estate
Pris: 115 kr

Till vinet >>

Lätt gyllengul och klart i färgen. Doften ger en lätt rökig mineral och frisk frukt som citrus, gröna och gula äpplen och ananas. Vi finner inte något som skvallrar om ek. Smaken är lätt till medelfyllig, doftintrycken bekräftas. Vi känner även en smörighet som inte blir direkt fet. Vi i slås av den krispiga framtoningen som pekar mer på Bourgogne än Kalifornien, men det finns en liten alkoholeldighet som vittnar om ursprunget. Balans och längd är riktigt bra, inget stort och komplext vin dock. På det hela taget ett bra vin till mycket bra pris. Rekommenderas om man vill ha en osvulstig Kalifornienchardonnay utan den typiska eken.

2008 Chateau Haut Mayne

Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Producent: Bordeauxslott
Pris: 96 kr

Till vinet >>

Blekgul färg. Ganska stor, sauvignonaromatisk, lite sémillonpepprig doft med en rejäl släng av eksleven. Citrus, fläder och mineral kompletterar. Munrund smakupplevelse med balanserade syror i medelfyllig stil. Ektonerna slår igenom på ett lite ointegrerat sätt och de ungdomliga nyanserna klarar inte riktigt att stå emot. Lite för kantigt att dricka nu och lite för klent strukturerat för att lagra ytterligare gör att vi avstår vidare köp. Helt okej att skölja ner kex med tapenade på zucchini och paprika dock.

2004 Château Ormes de Pez

Region: Bordeaux
Appellation: Saint-Estèphe
Producent: Bordeauxslott
Pris: 207 kr

Till vinet >>

Lagra eller lufta läng(r)e. Och med det sagt: Färgen är tätt röd. Inte direkt ungdomligt blåröd, snarare helt enkelt röd. Doften ger en rik fruktighet och bärighet med en ganska markant smörkolaekig nyans. Hallon, svarta vinbär, jordgubbar, lite röd paprika dominerar i en ganska modern, lite sötfjäskig stil. Vi smakar. Syran är fortfarande hög och frukten är tack och lov så där härligt 04-sval som vi gillar. Tanninerna är redan nu ganska nedslipade och drickvänliga. Mörkfruktighet och rostad ek dominerar och det hela känns lite spretigt och ointegrerat. Visst, det finns en lätt utveckling i både doft och smak men det här vinet behöver ytterligare tid i källar'n för att nå sin fulla potential. Drickfönstret har precis öppnats på glänt och borde inom ett par år stå på vid gavel.