Alla provade viner 2015-08-28

 

2005 Château de Malle

Region: Bordeaux
Appellation: Sauternes
Producent: Bordeauxslott
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Vi har följt det här vinet i sin utveckling ett tag nu och kan bara konstatera att det blir både komplexare och godare för varje år som går. Det ungdomliga vinets kantiga botrytisbeska och något eldiga och överväldigande sötma har brutits ner av tidens tand och skapat ett vin med en smått fantastisk harmoni. Vi får den där härligt "torra" sötman som bara ett utvecklat vin kan ge, fortfarande med superb fräschör i syran samt en sammansatt smak som drar åt saffran och hjortron. Eftersmaken är perfekt balanserad och mycket lång. Vi vågar utan att överdriva säga att det här är bland det bästa vi har smakat från Sauternes. Grand vin utan tvekan.

2005 Finca Son Bordils Vi De La Terra Mallorca

Region: Balearic Islands
Appellation: Mallorca
Producent: Finca Son Bordils
Pris: 170 kr

Till vinet >>

Smaken är oväntat stram, visserligen med generös fruktighet, men också med frisk syra och god tanninstruktur. Vinet är trots sin ålder fräscht men bjuder givetvis på utveckling i form av stall och andra animaliska toner. Vi får även en rik kompott av svarta vinbär, plommon och romrussin. Det här var verkligen imponerande och riktigt gott.

2013 Zensa Nero d'Avola

Region: Sicilien
Appellation: Sicilien (IGT)
Producent: Orion Wines
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Det här vinet tilltalar säkert en bred massa vars smaklökar går igång på fjäskig vanilj, chokladiga ekfat och en rejäl restsötma. Vi andra försöker hitta vägar förbi dessa störande attribut och finner då en rik, solmogen frukt som drar åt mörka bär och romrussin, en pigg syra som nästan lyckas balansera upp det söta, samt en hygglig tanninstruktur som ger åtminstone ett uns ryggrad till vinet. Verkligen inget dåligt vin men kanske inte vår stil direkt. Funkar till lammfärsbiffarna med klyftpotatis och tzatziki.

2013 Au Bon Climat Pinot Noir

Region: Kalifornien
Appellation: Santa Barbara County (County Appellation)
Producent: Au Bon Climat
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Färgen är druvtypiskt, genomskinligt röd. Sniffet ger en rik bärighet och kryddighet med småblommighet. Varm plommonkompott ger ursprungskänsla. Smaken ligger mellan det bäriga och det fruktiga med tydlig kryddighet. Inte alls överdrivet sött, snarare fräscht och syrligt med balanserad alkohol. Riktigt gott, speciellt efter rejäl luftning, men också lite enkelspårigt med tanke på prislappen.

NV Tio Pepe Fino En Rama

Region: Andalusien
Appellation: Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO)
Producent: Gonzalez Byass
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Våra Finokunskaper är ganska begränsade men det här måste ändå vara bland det bättre vi har testat i genren. Framförallt upplever vi en renhet och fräschör som vi kanske har saknat i lite enklare Fino. Klassiska toner av äpplen, jäst och milda nötter dominerar men också en läcker mineralsälta i avslutet. Stark rekommendation.