Alla provade viner 2015-07-18

 

2003 Heinz Schmitt Köwericher Laurentiuslay Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Heinz Schmitt
Pris: 89 kr

Till vinet >>

En återkommande favorit från källaren men nu är den sista flaskan urdrucken. Beklagligt eftersom det här är ett oerhört gott vin, helt okej eftersom vinet förmodligen har nått sin topp. Ren, djup tropisk frukt samsas med steniga mineraltoner och en lätt limeskalsbeska. Botrytisen är inbäddad i vinet och ger komplexitet men ingen bitterhet. Vinet är fylligt och fullmatat, kanske tack vare den heta årgången, med en hög sötma som balanseras upp av fortfarande fräscha syror. En av de mest kraftfulla Auslese vi har druckit i sin prisklass.

2004 Trittenheimer Apotheke Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Otto Bollig
Pris: 73 kr

Till vinet >>

En härligt syrlig Riesling med fint balanserad sötma och bara ett uns botrytiskaraktär. Lite väl tunt och smakfattigt för sitt Prädikat för att vi ska vara helt nöjda men visst finns det både fin fruktighet och en aning mineral i smaken. Frukten ligger någonstans mellan honungsmelon och nektarin med en tydlig ovanpåliggande vindruvearomatisk nyans. Ett ganska enkelt vin som trots allt är väldigt välbevarat och alldeles lagom utvecklat. Gott.

NV Leacock's Malmsey

Region: Madeira
Appellation: Madeira (DOC)
Producent: Madeira Wine Company
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Mjuk, elegant smak med fin Madeirakaraktär. Candysocker, blommor och salt mineral harmonierar fint med balanserad syra och sötma. Inget snack om att det här vinet levererar en fin vinupplevelse. Inte det mest komplexa eller mest koncentrerade vi har provat från ön men en supersnygg och -god introduktion till det sötstarka Madeira. Priset per helflaska är skrattretande lågt till och med i Systembolagsvaluta räknat. Köp!

NV Grådask

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Pernod Ricard
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Det här är absolut en hygglig port att ha till hands när suget efter starkvin blir för stort. Vi får en seriös tawnynäsa med rostade mandlar, knäck och crème caramel. Smaken är inte superbalanserad och elegant, snarare robust och spretig men ändå riktigt god. Hög alkohol men med en syra som styr upp situationen. Klar köprekommendation även om det såklart finns betydligt bättre portviner i prisklassen.