Alla provade viner 2011-11-18

 

2009 Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines

Region: Bourgogne
Appellation: Bourgogne
Producent: Jean-Claude Boisset
Pris: 105 kr

Till vinet >>

Röd, tunn färg. Lätt, högst onyanserad och enkel doft med inslag av röda bär och mandelmassa. Smaken följer i samma spår och är frisk, lätt och saftig med inslag av röda bär. Lättklunkat och korrekt men totalt substanslöst och ointressant.

2009 Meyer-Näkel Blauschiefer Spätburgunder

Region: Ahr
Appellation: Ahr
Producent: Weingut Meyer-Näkel
Pris: 229 kr

Till vinet >>

Röd färg. Rödbärig doft med nyanser av lakrits, blod, järn och utedass. Inget vidare så här långt. Tyvärr inget lyft i smaken heller. Initialt är vinet nästan spritsigt. Vi får en medellätt sammansättning av röda och svarta bär och lite kärv örtighet. Eftersmaken är ganska tunn men samtidigt eldigt obalanserad. Ett enkelt och inte särskilt gott vin. Måhända gillar vi inte stilen men det här känns bara klent och surt.

1988 Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Weingut Hubertushof
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Frisk, halvtorr, mogen smak. Inslag av torkade aprikoser, clementin, mentol och mineraler. Fint balanserad men lite kort smak. Frukten sjunger på sista verser. Drick snarast alltså.

1994 Erdener Treppchen Riesling Auslese

Region: Mosel
Appellation: Mosel
Producent: Schwaab-Kiebel
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Mycket frisk, halvsöt, utvecklad smak med inslag av torkad, tropisk frukt och honung. Harmonisk och fortfarande spänstig i frukten. Kan lätt lagras längre men riktigt god just nu.

2008 Reserva de la Familia

Region: Katalonien
Appellation: Cava (DO)
Producent: Juvé y Camps
Pris: 130 kr

Till vinet >>

Lite typiskt jordig smak med inslag av Vichyvatten, honung och gula äpplen. Om vi säger att syran är hygglig och moussen acceptabel så är vi ganska snälla. Gott för stunden men inget vi tänker återkomma till.

2007 Baron de Hoen Vendanges Tardives Gewurztraminer

Region: Alsace
Appellation: Alsace
Producent: Cave de Beblenheim
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Söt, nästan simmig smak med riktigt god syra. Extremt botrytiserad med uppiggande toner av fläder och honung. Mycket gott men inget under av finess eller komplexitet.

NV Quinta do Tedo Ruby Finest Reserve

Region: Trás-os-Montes
Appellation: Porto (DOC)
Producent: Quinta do Tedo
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Brunröd färg. Komplex och helt komplett, knäckig, utvecklad doft precis där ung frukt övergår i mognad. Vi hittar torkad blå frukt, kanderat socker, blod och läder. Smaken är söt, fyllig, utvecklad och riktigt koncentrerad. Moreller, läder, rostade ekfat och torkade frukter samsas vackert om utrymmet. Den här porten är otroligt harmonisk och drickvänlig nu med en enastående renhet och ett fokus som vi tidigare sällan har upplevt.

2008 MacRostie Carneros Pinot Noir

Region: Kalifornien
Appellation: Carneros ~ Los Carneros (AVA)
Producent: MacRostie Winery and Vineyards
Pris: 176 kr

Till vinet >>

Röd färg, ganska fyllig. Komplex, maffig, hösten doft med inslag av multen undervegetation, söta bär, rostad ek, korinter och andra julkryddor. Fyllig, kryddig smak med bra tanniner och god syra. Inslag av söta röda bär och diverse ektoner. Ett väldigt gott vin med superb balans. Generösa, lyxiga ektoner som kanske delvis döljer en något varm frukt.

2008 Black Stallion Cabernet Sauvignon

Region: Kalifornien
Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Black Stallion Winery
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Härligt fruktig, mustig, lite utvecklad smak med mogna tanniner. Vi hittar söt tobak, ingefära, julmust, söta plommon och choklad. Ett litet eldigt avslut men totalt sett väldigt välgjort och lite spännande. Typisk på alla de sätt med massiv frukt och ek i fyllig stil.