2016 Valdaya Ribera del Duero

Kastilien-León > Ribera del Duero (DO) > De Haan Altés

Initialt väldigt fatig och kraftfull. Med luft betydligt lättare och mer välintegrerad. Frukten är mörk åt det bärig hållet med rejäla skopor grus, nästan kalk, samt med småblommiga toner. Fylligt och småsträvt såklart men fullt drickbart med vidöppen palett. Alkoholen (14,5 %) är otroligt bra balanserad vilket gör att vinet aldrig blir baktungt. Imponerande.


KATEGORI
Röda viner

PRIS
289 kr

VOLYM
75 cl

PROVNINGSDATUM
2019-03-23

DRUVKOMPOSITION
Tempranillo

OM ÅRGÅNGEN
Odlingsområde: Ribera del Duero ligger längs floden Duero i Kastilien-León. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna Valdaya, Enebral och Peninglés-Carabillo. Valdaya har vinstockar med en medelålder av 70 år. Vingården omfattar 1,2 hektar och ligger i Baños de Valdearados på flack mark med svag västlig lutning på en höjd av 915 meter över havet. Enebral har vinstockar med en medelålder av 50 år. Vingården omfattar 0,4 hektar och ligger i Quemada på en sluttning med sydöstligt läge på en höjd av 900 meter över havet. Peninglés-Carabillo har vinstockar med en medelålder av 50 år. Vingården omfattar 3,5 hektar och ligger i Quintana del Pidio på en sluttning med sydvästligt läge på en höjd av 855 meter över havet. Jordmån Sedimentär jordmån med inslag av sand, kiselsand, slam och kalksten. Skörd: Manuell. Skördeuttaget var mellan ett till tre ton per hektar. Växtsäsongen 2016 inleddes med en sen vinter och en tidig vår med riklig nederbörd. Detta innebar att vattenreserverna fylldes på och jorden var lagom fuktig när plantorna började skjuta skott i mars. Vädret ändrades sedan under senvåren, sommaren och tidig höst till att vara torr med höga temperaturer. Eftersom det hade regnat såpass mycket under våren räckte vattnet till för att plantorna skulle blomma och växa bra under säsongen. Slutligen mognade druvorna snabbt och jämnt. Hettan i juli medförde att växtkraften hos stockarna saktade ned, med en lägre skörd som följd. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna från de olika vingårdarna vinifierades separat. Druvorna avstjälkades och fick macerera med skalen i två till tre dagar på öppna kar av betong. Jäsning och skalmaceration i 28 dagar, med daglig omrörning för att bryta upp skalhatten. Lagring: Vinet lagrades i ett år och tre månader på en blandning av gamla och nya lätt rostade franska (87%) och ungerska (15%) ekfat av olika storlekar. 10% nya fat, 35% tvååriga, 40% treåriga och 15% fyraåriga fat. 90% av faten var om 225 liter, resterande del fat var om 600 liter. Faten kom från sju olika tunnbinderier.

Senast provat från producenten De Haan Altés
>> 2016 Valdaya Ribera del Duero (2019-03-23)
Alla viner från De Haan Altés >>

Senast provat av vinet Valdaya Ribera del Duero
>> 2016 Valdaya Ribera del Duero (2019-03-23)
Alla Valdaya Ribera del Duero >>

Senast provat från regionen Kastilien-León
>> 2009 Alenza Gran Reserva Condado de Haza (2019-11-16)
>> 2016 Valdaya Ribera del Duero (2019-03-23)
>> 2016 Tragaldabas (2019-02-14)
>> 2013 Dorivm Reserva Seleccion de la Familia (2018-07-15)
>> 2016 Finca Montepedroso Verdejo (2018-06-24)
>> 2016 Blanco Nieva Verdejo (2018-06-24)
>> 2012 Tilenus Pagos de Posada (2018-04-30)
>> 2017 Vegadelpas Verdejo (2018-04-14)
Alla viner från Kastilien-León >>

Senast provat från appellationen Ribera del Duero (DO)
>> 2009 Alenza Gran Reserva Condado de Haza (2019-11-16)
>> 2016 Valdaya Ribera del Duero (2019-03-23)
>> 2013 Dorivm Reserva Seleccion de la Familia (2018-07-15)
>> 2013 Viña Pedrosa Crianza (2017-08-20)
>> 2011 Sentido (2016-11-11)
>> 2013 Ribera 1 One (2015-12-18)
>> 2011 Viña Pedrosa Crianza (2015-05-09)
>> 2010 Aventino 200 Barrels (2014-07-15)
Alla viner från Ribera del Duero (DO) >>