Card image cap

2018 Cala Civetta

Röda viner |  Italien |  Toscana |  Maremma Toscana (DOC) |  Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano |  75 cl |  119 kr

Druvsammansättning: 45% cabernet sauvignon, 45% merlot och 10% cabernet franc.

Information om vinet i denna årgång: Ursprung: Maremma ligger nära kusten i västra Toscana. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar i kommunerna Magliano och Grosseto. Odlingarna ligger i kuperade landskap på 50-100 meter över havet. Jordmån: Sandsten och lerjord, så kallad arenareo-limoso. Skörd: Merlotdruvorna skördades för hand under de första tio dagarna i september. Cabernetdruvorna skördades med maskin i slutet av september. Skördeuttaget var 6-7 000 kilo per hektar. Tillverkning: Musten jäste i temperaturkontrollerade ståltankar vid högst 28 grader med daglig överpumpning och nedtryckning av skalmassan. Jäsning och skalmaceration vara 10-15 dager beroende av druvornas mognad och mängd tanniner. Efter avslutad jäsning börjar den malolaktiska omvandlingen spontant följt av en första omtappning. Därefter får vinet vila tillsammans med jästfällning och sediment en månad innan det tappas över på franska ekfat för lagring. Lagring: Vinet har lagrats ett halvår på franska ekfat om 225 liter. Hälften av faten var två år gamla och hälften tre år. Därefter följde en tids lagring på ståltank innan buteljering.

Provningsdatum: 2021-06-05

Provningsanteckningar: Fruktigt och smörkolaekigt med okej syra och balanserad alkohol. Knappast finstämt eller finessrikt men funktionellt till kolgrillade korven med ohemula mängder senap. Det finns en syrlig körsbärsfrukt som slår an vissa strängar hos oss men i övrigt är detta inget som lockar till återköp.


Senast provat från producenten Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano


Senast provat av vinet Cala Civetta