Alla provade viner från regionen Stredoslovenská

Röda viner

2013 Bott Frigyes Kékfrankos

Appellation: Garam
Producent: Bott Frigyes
Provningsdatum: 2016-12-26
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Ljus, vinröd färg. Doften är explosiv från första sniffet med rödbärighet, lyxiga kryddor och parfymer, violblommighet och avlägset rostade nyanser. Högst pinotlik alltså men med en något mer upplevd tyngd. Smaken är slank och sval med fjäderlätt strävhet och pigg syra. Bärigheten går igen men knappast det rostade. Frukten är i centrum men kompletteras fint av mineralitet, kanel och rosor. Vi imponeras av kombinationen lätt anslag och koncentration och finner ett energiskt, otroligt drickvänligt vin.

Vita, torra viner

2013 Bott Frigyes Juhfark

Appellation: Garam
Producent: Bott Frigyes
Provningsdatum: 2017-07-01
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Här landar gissningarna både i Loire och Tokaj då vi dricker vinet blint. Och det säger väl lite om karaktären på vinet. Det är bivax, honung, bokna äpplen och lite kåda, på det goda viset (vi pratar inte Retsina). Kroppen är medelfylligt lätt oljig och vi förstår att det är något lite extra i glasen. Mycket intressant och gott med en östlig touch som vi gillar.

2013 Bott Frigyes Tramíni

Appellation: Garam
Producent: Bott Frigyes
Provningsdatum: 2017-05-06
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Blekt ljusgul utseende. Doften är blommig, druvig, lite tvålig med stenfrukt och mineral. I gommen mycket friskt, ungt och något grönt med citron, lime, grå päron och mineral. Vi gillar den knastertorra, superrena stilen. Det är så krispigt och elegant även om det kanske saknas lite tryck i eftersmaken. En något mer återhållsam version av Gewürztraminer som Oz Clarke beskriver det i boken Druvan bakom vinet.