Alla provade viner från regionen Kreta

Vita, torra viner

2015 Armi Vineyard Thrapsathiri

Appellation: Kreta
Producent: Lyrarakis
Provningsdatum: 2016-10-22
Pris: 199 kr

Till vinet >>

I sanning ett seriöst vin med ren, fin frukt, fräschör och exakt ekbehandling. Vi bjuds på en torr munkänsla med godisgoda nyanser av kanderade apelsinskal och en lätt blommighet. Komplexitet adderas genom en antydan till stenig mineral (vi hade gärna sett mer av den varan) samt en småfet krämighet som vi härleder till ekfatslagringen. På det hela taget ett otroligt gott vin med total balans och hygglig koncentration. Det här bjuder vi gärna på (och låter oss gärna bjudas på) igen. Varför inte till en bättre hårdost?

2014 Lyrarakis Plyto

Appellation: Kreta
Producent: Lyrarakis
Provningsdatum: 2016-09-17
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Här är ett knallgult vin på 100% Plyto från Kreta som väldigt gärna vill vara personligt och mineraldrivet men som bara nästan når hela vägen fram. Smaken är ren och fin med inslag av mandel, kanderat citronskal och en lätt stenighet. Utan att låta alltför gnälliga så upplever vi syran vara ett snäpp för låg och koncentrationen två snäpp för klen. Resultatet blir ett gott vin som känns något vattnigt. Vi hittar tyvärr inte någon särskild karaktär hos druvan i fråga vilket känns synd. Vi kommer inte att köpa igen men kan absolut tänka oss att rekommendera till andra som vill utforska bortom komfortzonen.

2015 Vóila Vineyard Assyrtiko

Appellation: Kreta
Producent: Lyrarakis
Provningsdatum: 2016-08-11
Pris: 125 kr

Till vinet >>

Ögat möts av ett medelintensivt, gult vin med en hel del björkpollenliknande partiklar som simmar runt på ytan. Inte så snyggt men kanske inget man bör hänga upp sig på. Doften är superfräsch och riktigt generös med solmogna, sötsura citroner, limezest, gröna äpplen och en mycket tilltalande stenighet. Tankarna går direkt till bättre Riesling. Vi smakar och får en svalkande, gomrensande, kruttorr upplevelse. Den gula frukten är ung och krispig och backas upp riktigt snyggt av en energisk vitmineral. Eftersmaken är läcker och helt ren men kanske inte jättelång (vilket i och för sig ger möjlighet att ta nästa klunk lite snabbare). Här har vi ett ärligt och otroligt välgjort vin med klar leverans över prisnivån. Rekommendationen är lika solklar som himlen över Kreta en dag i juli och vi ser verkligen fram emot att få prova producentens övriga viner.