Alla provade viner från regionen Makedonien

Röda viner

2008 Katogi Averoff Red

Appellation: Makedonien
Producent: Katogi stofilia
Provningsdatum: 2012-06-15

Till vinet >>

Röd färg som släpper igenom en hel del ljus. Varm, utvecklad doft, nära nog med lite portvinsnäsa. Korinter, äpplemust, fudge, lagerblad och tobak. Smaken är mjuk och mundrund men med god syra. Vi får slösaktigt med mogna, blå frukter och vindruvor samt lite kryddnejlikakryddighet. Eftersmaken bjuder på fler pepparkakskryddor och har ett riktigt skönt häng. Ett superharmoniskt, generöst och väldigt gott vin. Utan minsta tvekan det bästa röda grekiska vin vi har provat.

2012 Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills

Appellation: Naoussa
Producent: Kir-Yianni Estate
Provningsdatum: 2015-12-19
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Ett smått otroligt överraskande vin med sin på samma gång rika fruktighet och fina struktur. Smakmässigt tänker vi på Nebbiolo med mörk björnbärsbärighet och rosig blommighet och strukturmässigt kanske på Tannat med kraftfulla tanniner och frisk syra. Vinet är torrt och totalt ofjäskigt i mycket stram, lite svart och örtig stil. Ekfaten känns fint integrerade. Det här vinet borde absolut förtjäna några platser i vinkällaren. Vi blir ännu gladare när den modesta prislappen avtäcks och det uppdagas att vinet finns i Bolagets ordinarie sortiment.

2013 Ramnista Xinomavro

Appellation: Naoussa
Producent: Kir-Yianni Estate
Provningsdatum: 2017-12-27
Pris: 120 kr

Till vinet >>

Ett enkelt men gott vin där fyllig, kryddig och varm frukt står i centrum, fint balanserat av bra tanniner och pigg syra. Känslan är cabbig med svarta vinbär, blåbär och björnbär. Eftersmaken är något söt men knappast störande. Den höga alkoholen maskeras fint av övriga komponenter. Satt bra till stifadon och biftekin.

Vita, torra viner

2017 Kir-Yianni Assyrtiko

Appellation: Florina
Producent: Kir-Yianni Estate
Provningsdatum: 2018-10-13
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Päronaktig smak med rökig mineralitet. Balanserat och gott om än lite enkelspårigt. Druvan har såklart mer att ge men det här är ändå ett okej uttryck. Vi saknar lite spets i syran och hittar uppenbara luckor i koncentrationen.