Alla provade viner från regionen North Carolina

Röda viner

2006 Hutton Vineyards Barbera

Appellation: Yadkin Valley (AVA)
Producent: Hutton Vineyards
Provningsdatum: 2011-02-12
Pris: 95 kr

Till vinet >>

Färgen är blåröd med ordentlig genomsläpplighet. En aning utveckling kan skönjas. Doften är otäck och påminner om ett sågverk. Man kan ana körsbär om man klarar att hålla kvar näsan vid glaset. Vi tvingar oss att smaka och hinner uppleva en frisk syra i en medelfyllig kropp. Sedan kommer den kväljande smaken av hostmedicin och vidare analys är omöjlig. Det är för oss helt obegripligt att ett vin kan smaka så illa. Det kan vara det vidrigaste vi smakat ur en flaska med vinetikett på. Vi häller ut vinet och konstaterar att vi nu stillat vår nyfikenhet på viner från North Carolina. För gott.

Vita, torra viner

2008 Hutton Vineyards Riesling

Appellation: Yadkin Valley (AVA)
Producent: Hutton Vineyards
Provningsdatum: 2011-01-15
Pris: 80 kr

Till vinet >>

Färgen är gyllengul och klar. Vi får i doften de typiska mandelmassa, honung och lite gummiverkstad. Vi börjar få förväntningar. Vi smakar och känner lite halvsöta toner av persika, aprikos och citrus. Men vi känner också en otäck svårdefinierad eftersmak. Vinet saknar kropp och ordentlig syra, kanske börjar den ge vika redan? Doften var som sagt lovande och inbjudande och nära ett korrekt vin, men det finns en obalans och "felsmak" som gör att vi inte fullföljer flaskan. Det här är ändå det minst dåliga försöket till seriöst vin från Yadkin Valley som vi har provat. Men nu ger vi upp.

Starkviner

2005 Shelton Vineyards Yadkin Valley Port

Appellation: Yadkin Valley (AVA)
Producent: Shelton Vineyards
Provningsdatum: 2011-01-16
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Färgen är röd likt tunt spädd jordgubbssaft. I doften smyger det fram körsbär, jordgubbskompott med vaniljstång och lite mjölkchoklad. Sedan händer inte så mycket mer. Smaken är medelfyllig och rejält söt med en klibbig känsla. En något ointegrerad alkohol och en "utanpåliggande" ek bidrar till det oangenäma. Eken påminner mer om sågspån än om vinfat faktiskt. Man kan skönja lite kaffe i avslutet. Om man är helt okritisk till vad som hälls i glaset så är det drickbart, men även den billigaste Port från Portugal sopar banan med denna hobbyprodukt.