Alla provade viner från regionen Central Otago

Röda viner

2017 Carrick Unravelled Pinot Noir

Appellation: Central Otago
Producent: Carrick Wines
Provningsdatum: 2019-03-29
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Pinotkryddigt med härlig, godisgod frukt och ett lite blommigt inslag. Fat och alkohol finns men stör inte direkt. Ett korrekt, gott vin med rätt ambitionsnivå kontra pris.

2013 Quartz Reef Bendigo Estate Pinot Noir

Appellation: Bendigo
Producent: Quartz Reef
Provningsdatum: 2017-02-10
Pris: 380 kr

Till vinet >>

Kliniskt ren och genomsläppligt röd i färgen ger vinet en hint om druva. Första doftintrycket är intensivt krutrökigt. Röd frukt och röda bär följer. I smaken får vi samma dominerande mineral, nu med betoning på finmald Lakrisal. Röd mycket frisk frukt och diskret cigarrlåda följer. Med lite luftning kommer en örtighet och viss sälta som landar i kaffe latte. Tanninerna är små och fina men inte helt snälla. Det smakar lite grus i avslutet som övergår i en liten eldighet. Helhetsintrycket är ett mineraldrivet och slankt vin med uppenbart sval adress. Gott och intressant.

2015 Quartz Reef Shed 6 Pinot Noir

Appellation: Central Otago
Producent: Quartz Reef
Provningsdatum: 2017-01-27
Pris: 200 kr

Till vinet >>

På senare tid har det varit en hel del surr om Central Otago. Världens sydligast belägna vinområde. Så vi måste givetvis fördjupa oss. Vi provar Quartz Reefs instegspinot som finns i bolis beställningssortiment. Vi förväntar oss givetvis pigga syror, och det är verkligen långt ifrån någon jordgubbspinot i glaset. Druvtypiska kryddor och bättre sandelträbaserad parfym slår upp buketten. Vi smakar och får parmaskinka och rostfri plåt vilket vi tolkar som mineral. Syran är påtagligt frisk och granatäpple och blodgrape och diverse annan stram mörk frukt anländer. Tanninerna är små och fina, inte helt utan tuggmotstånd. Kroppen är medelfyllig. Eftersmaken levererar Lakrisal. Vin i den här prisklassen förväntar vi oss är bra men det här är riktigt komplext och koncentrerat. Vi ser med höga förväntningar fram emot producentens toppviner.

Vita, torra viner

2014 Quartz Reef Shed 6 Riesling

Appellation: Central Otago
Producent: Quartz Reef
Provningsdatum: 2017-02-04
Pris: 180 kr

Till vinet >>

Att prova Riesling med ursprung utanför Tyskland leder ofta till att jämförelsen görs med just tysk Riesling som referens. Så låt oss för ett ögonblick tänka bort det germanska och istället fokusera på vad vi har i glaset. Initialt är doften lite knuten (och temperaturen alldeles för låg) men efterhand framträder en närmast Sauvignon Blanc-lik frukt med kiwi och krusbär. I munnen känner vi en enormt frisk syra som drar mot plastcitron. Kanske inte så konstigt med tanke på att druvorna växt ett stenkast från Sydpolen (nåja). Vi får även en intressant mineral som drar åt insidan av fruktcocktailkonservburken. Efter en bra stund blir vinet vaxigare och drar mot mer tropisk frukt. I avslutet får vi en twist av mortlad Lakrisal. På det hela taget ett seriöst vin som berättar något om sitt ursprung.