Alla provade viner från regionen Podravina

Vita, torra viner

2015 Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa

Appellation: Stajerska
Producent: Domaine Ciringa
Provningsdatum: 2017-09-09
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Som vanligt (höll vi på att säga) ett mycket stabilt och gott vin med bra mix av frukt och mineral, nästan med övervikt mot det senare. Frukten är inte överdrivet sauvignontypisk (vilket vi uppskattar) utan snarare återhållsam med krusbär, päron och lätt örtighet. Fräscht och snyggt med frisk syra och bra mineraliskt häng i eftersmaken. Rekommenderas.

2014 Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa

Appellation: Stajerska
Producent: Domaine Ciringa
Provningsdatum: 2015-10-03
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Det här vinet har vi provat tidigare och då liksom nu låter vi oss imponeras av den fina mixen av fin frukt och stram mineral. Vi finner inga övertydliga, stereotypa sauvignontoner, snarare är frukten återhållsam med citrus, gröna äpplen, krusbär och en lätt örtighet. Syran är pigg och ger skjuts åt ett fint mineralsting i eftersmaken. Något för kall upplevs vinet väldigt tunt men så fort vi får upp temperaturen något och samtidigt ner lite luft i glaset vidgas smakupplevelsen. Ett riktigt bra vin som vi gärna köper igen.

2012 Fosilni Breg Sauvignon Blanc Domaine Ciringa

Appellation: Stajerska
Producent: Domaine Ciringa
Provningsdatum: 2013-09-06
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Färgen är ljust gulgrön. Pigg, både fruktig och mineralisk doft, rik men ändå elegant med inslag av citron, lime, basilika, kiwi, musselskal och krita. Smaken är fräsch med bra syra och god stoppning. Initialt mineralisk, övergående i härlig fruktighet och ett harmoniskt avslut. Här får man en god kombination av Loires friska, mineraliska sauvignon och nya världens fruktiga, smakrika dito. Klarar sig även fint när temperaturen stiger något (vilket alltid är ett gott kvalitetstecken). Ett mycket bra vin.

2018 Verus Vineyards Sauvignon Blanc

Appellation: Ljutomer-Ormoz
Producent: Verus Vinogradi d.o.o
Provningsdatum: 2019-04-16
Pris: 119 kr

Till vinet >>

Tydlig men inte övertydlig druvkaraktär hos den här slovenen. Det är torrt, lättsamt och rent med fin frukt som drar åt krusbär, svartvinbärsblad och viss nässlighet samt en snygg mineralisk efterklang. Syran är hög och skänker fräschör och klunkighet. Ett stabilt vin som vi säkert köper igen.