Alla provade viner från regionen Trentino-Alte Adige

Vita, torra viner

2015 Manni Nössing Müller-Thurgau

Appellation: Alto Adige (DOC)
Producent: Manni Nössing
Provningsdatum: 2017-03-25
Pris: 200 kr

Till vinet >>

Det här måste vara själva innebörden av ett rent vin. Så briljant och elegant att vi knappt kan minnas när vi smakade något liknande senast. Kanske var det Goisots Sauvignon blanc förresten? Ungdomligt syrligt med citron, lime, gröna krusbär, grön örtighet och mineral. Bra längd och en rätt igenom harmonisk upplevelse. Med luft känns det vinet dessutom rejält komplext. Så bra en Müller-Thurgau kan bli?

2016 Stella Alpina Müller-Thurgau

Appellation: Trentino (DOC)
Producent: Valdadige Di Togn Luigi & C.
Provningsdatum: 2018-04-27
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Nyligen provat och intrycken består; från flaska till mun via glaset är det här ett underbart litet vin. Blommigt och syrligt fruktigt med fräschör i lättsam stil. Lättare än en Gewürztraminer, friskare än Viognier. Föredömligt torrt. Enkelt såklart och med temperatur kommer en något störande tvålighet. Hur som helst ett gott vin i stora, kalla klunkar.

2016 Stella Alpina Müller-Thurgau

Appellation: Trentino (DOC)
Producent: Valdadige Di Togn Luigi & C.
Provningsdatum: 2018-03-16
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Från flaska till mun via glaset är det här ett underbart litet vin. Blommigt och syrligt fruktigt med fräschör i lättsam stil. Lättare än en Gewürztraminer, friskare än Viognier. Föredömligt torrt. Enkelt såklart och med temperatur kommer en något störande tvålighet. Hur som helst ett gott vin i stora, kalla klunkar. Kan bli ett återköp.

Mousserande viner

2008 Rotari AlpeRegis Extra Brut

Appellation: Trento (DOC)
Producent: Mezzacorona
Provningsdatum: 2014-08-08
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Gul färg visst djup. På näsan utvecklat äpplig och nougatig med uppfräschande citrus och mineral. Smaken bjuder på en finbubblig mousse, balanserad syra och en ganska munfyllande upplevelse i knastertorr stil. God fruktighet åt det utvecklade hållet med gula äpplen och sultanrussinlika nyanser. Gott och rikt med bra eftersmak utan att för den skull vara särskilt komplext eller krävande. Rekommenderas.

2010 Rotari Blanc de Blancs Extra Brut

Appellation: Trento (DOC)
Producent: Mezzacorona
Provningsdatum: 2016-08-06
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Klargul färg med små, fina bubblor. Fräscht fruktig doft med gula äpplen, plommon, mariekex, samarin och jord. Frisk, fyllig och föredömligt torr smak med bra mousse. God sammansättning av gul frukt och rustik mineralitet. Viss utveckling kan anas vilket faktiskt inte bidrar till komplexitet utan snarare drar ner fräschören något. Ett gott och generöst vin i okomplicerad stil. Helt klart ett värdigt sätt att avsluta en fin kväll på.

2006 Rotari Flavio Mezzacorona

Appellation: Trentino (DOC)
Producent: Mezzacorona
Provningsdatum: 2014-09-06
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Märkligt utvecklad smak med rejäla skopor jordig mineral, rå jäst och en ganska klen frukt i form av melon och gula äpplen. Både syran och moussen känns svaga vilket gör vinet ofräscht och dammigt. En klar besvikelse då vi har vant oss vid betydligt högre lägstanivå vad gäller olika varianter av Rotari.