Alla provade viner från regionen Kampanien

Röda viner

1999 Radici Taurasi Riserva

Appellation: Taurasi (DOCG)
Producent: Mastroberardino
Provningsdatum: 2014-08-17
Pris: 226 kr

Till vinet >>

Färgen är tät och röd med svart kärna. Doften bjuder på utvecklade, likörlikt söta nyanser av röda bär, plommon, punchpraliner, mjölkchoklad, sötlakrits, muskot och söt tobak. Smaken bjuder på en italientypiskt syrlig körsbärssyra med stadiga och något uttorkade tanniner. Rejäl utveckling med russin, korinter, burktomat, choklad och kaffe. Som vanligt ett ytterst välstrukturerat och komplext vin med stor nyansrikedom. Kanske har den här flaskan åldrats något för snabbt för att vi ska tappa hakorna alldeles dock.

1997 Radici Taurasi Riserva

Appellation: Taurasi (DOCG)
Producent: Mastroberardino
Provningsdatum: 2014-06-07
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Röd färg med orangebruna nyanser mot kanten. Mogen, bärig, lite animalisk, återhållsam doft med kola- och kaffenyanser. Misstänkt defekt genom lite unkenhet och avsaknad av fräschör. Smaken är något öppnare med fin, ren solmogen rödbärighet. Stalltonerna finns där liksom en påtaglig vulkanisk mineralitet eller kanske snarare cigarrlåda. Den störande unkenheten återfinns även i smaken och vi misstänker att alldeles för varm lagring kan ställas till svars för detta. Trist.

2007 Terredora Aglianico

Appellation: Campania (IGT)
Producent: Terredora
Provningsdatum: 2013-10-18
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Tät, svartröd färg. Utvecklad, underbart parfymerad doft med körsbär, jord, kryddor, höstlöv och läder. Smaken är tydligt utvecklad och känns ekdominerad med kryddor, mörk choklad och kaffe. Bra tanniner och syra fortfarande. Bra utdelning av lagring för att vara ett på pappret enkelt vin. Riktigt gott och intressant även om det naturligtvis finns luckor i koncentration och komplexitet.

2001 Terredora Taurasi Campore

Appellation: Taurasi (DOCG)
Producent: Terredora
Provningsdatum: 2011-06-04

Till vinet >>

Röd färg med svart kärna och något brun kant. Varm, stallig, utvecklad, oemotståndlig, nära nog komplett, mycket komplex doft med inslag av plommon, fikon, torkad aprikos, pepparkakor, korinter och russin. Smaken är sträv, frisk men balanserad i småsöt, fullbodied stil. Fruktiga, utvecklade inslag av körsbär, russin, soltorkad tomat, muskotnöt och… utedass. I positiv bemärkelse. Avslutet är lite eldigt och pepprigt. Ett supergott vin i den koncentrerade, välstrukturerade stil. Torde hålla ett decennium till.

Vita, torra viner

2008 Fiano di Avellino Campore

Appellation: Fiano di Avellino (DOCG)
Producent: Terredora
Provningsdatum: 2011-03-10
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Färgen är halmgul och klar. Doften driver upp mungiporna, det är mandel, hö och bokna vinteräpplen. Vidare kan man skönja en stram kalkmineral. Smaken är fyllig och nötig men inte fet, vi känner nästan lite tanninstruktur i den torra och djupt koncentrerade smaken. Bra syra skvallrar om lagringspotential men vinet är utomordentligt gott nu och passar fantastiskt bra till raggmunk med fläsk. En på gränsen till stor vinupplevelse faktiskt.

2012 Nova Serra Greco di Tufo

Appellation: Greco di Tufo (DOCG)
Producent: Mastroberardino
Provningsdatum: 2013-12-24
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Ungdomlig, frisk, riktigt koncentrerad smak med steniga mineraltoner som släpper fram fint vitblommiga, örtbeska nyanser tillsammans med en lätt tropisk ananasfruktighet. Den friska syran behövs för att parera den krämiga, oljiga texturen. Eftersmaken är relativt lång och kraftfull i stram, ännu lite oförlöst stil.