Alla provade viner från regionen Egeiska öarna

Vita, torra viner

2015 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

Appellation: Santorini
Producent: Gaia
Provningsdatum: 2016-08-11
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En diskret parfym kittlar nostrilerna. Lite svavel dyker upp initialt. På tungan finner vi vita vinbär, citron, päron, nässlor, omogna krusbär, dyr olivolja, mineral, bivax. Lite avvaktan och vi får rök och salmiak. En delikat ekbehandling adderar komplexitet, framför allt i avslutet. Enormt friskt. Långt och medelvisköst. Stark köprekommendation för den som vill och törs prova egensinniga viner.

2013 Assyrtiko by Gaia Wild Ferment

Appellation: Santorini
Producent: Gaia
Provningsdatum: 2014-08-07
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Ljus, klar, gulgrön färg. Doften är efter att ha luftat bort en del svavliga, äggiga toner vidöppet ungdomlig med sötsura citroner, gräs, bränt gummi och vulkanisk mineralitet. Både komplext och saliverande på näsan, intryck som även följer i smaken. Vi får en knivskarp syra och en lite oljig textur som för fram härliga citroner, saltlakrits och svart mineral till en lång eftersmak. Det här är verkligen ett härligt vin, både komplext och gott i egensinnig, fräsch stil med massor av användningsområden. Fräsch nog som aperitif men också strukturerad nog att matcha torksryggen med knaperstekt bacon och potatismos. Största möjliga köprekommendation.

NV Faltso

Appellation: Egeiska öarna
Producent: Lefkaditikigi
Provningsdatum: 2015-06-17
Pris: 50 kr

Till vinet >>

Vulkanmineralisk smak med höga doser lakrisal, äggula och citronvann. Syran är på topp (justerad möjligen) och vinet har en fyllig, malolaktisk smörfetma. Smaken är inte helt ren, speciellt inte när temperaturen i glaset stigen, men vi hittar ändå viss personlighet och charm.

2009 Santorini Assyrtiko

Appellation: Santorini
Producent: Santo Wines
Provningsdatum: 2011-04-02
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Rejält gul färg. Doften har en bränd touch som får oss att tänka på lakrits, möjligen svavel eller gummi. Vi hittar även en del ektoner i form av vanilj och kola, samt en generös gulfruktighet. Smaken är balanserat frisk, fyllig och lite robust med inslag av sötlakrits, mineral, gula äpplen, ananas. Stilen påminner om en juste Bourgogne blanc med bra fokus och okej koncentration. Rekommenderas för den som vill prova något annorlunda som ändå inte är så annorlunda.

2016 Santorini Assyrtiko

Appellation: Santorini
Producent: Sigalas
Provningsdatum: 2017-08-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Vi har vant oss vid att vinerna från Santorini håller yppersta klass. Och det här är inget undantag. Vi får såklart primära aromer som vinbär, lime och syrliga äpplen, men det backas upp av typiska drag som mineral, bröstkaramell och en vaxig textur. Vinet är ungt och kan säkert må bra av några ur i källaren, men ändå gott och njutbart redan nu. Rådet är: Köp om ni kommer över.