Alla provade viner från regionen South Australia

Röda viner

NV Jacob's Creek Double Barrel Shiraz

Appellation: Barossa Valley
Producent: Jacob's Creek Wines
Provningsdatum: 2017-02-17
Pris: 150 kr

Till vinet >>

Man borde såklart höja ett varningens finger redan när man läser double barrel på etiketten, speciellt med tanke på att det andra fatet är ett använt whiskyfat, men här får vi faktiskt ett riktigt trevligt och gott vin i säregen stil. Visst finns här syltighet och vaniljsötma men vi bjuds ändå på en oväntat stram smakupplevelse med friska, fräscha, röda bär i centrum, en klädsam medelfyllighet och finfin balans trots stadiga 14,9% alkohol. Drickbarheten påhejas av ganska snälla tanniner och en viss rökighet/svärta från ekfaten bidrar till komplexitet.

2002 Lindemans Reserve Merlot

Appellation: South Australia
Producent: Lindemans
Provningsdatum: 2014-07-03
Pris: 96 kr

Till vinet >>

Supermogen smak med småtorra tanniner och välbevarad syra i förvånansvärt torr stil. Portvinslika inslag av russin, torkade fikon, korinter, körsbär och mjölkchoklad. Avslutet är kryddigt och svärtat. Inte helt angenämt att dricka men absolut inte dåligt, snarare ganska imponerande vitalitet för ett i grunden enkelt vin. Intressant i pedagogiskt syfte.

2010 Paracombe Adelaide Hills Cabernet Franc

Appellation: Adelaide Hills
Producent: Paracombe Premium Wines
Provningsdatum: 2015-05-09
Pris: 201 kr

Till vinet >>

Färgen är blåröd och ungdomligt tät. Doften är elegant men generös. Den ofta förekommande australiensiska eukalyptusen finns där, men framförallt finns där mörk frukt som körsbär och svarta vinbär. Lite cigarrlåda vittnar om inte så billiga ekfat. De gröna toner man kan få med druvan håller sig långt i bakgrunden. En liten jordighet kan dock anas. I munnen ligger vinet fräscht och fruktigt med lagom sköna tanniner och en bra längd. VI slipper helt den överextraherade svulstigheten som man ofta riskerar att råka ut för när man blir sugen på ett vin från södra halvklotet. Det här är en Cabernet Franc att rekommendera om man "bara" vill ha ett mycket gott och smakrikt vin av hög kvalitet. Det är inte så illa.

2010 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz

Appellation: South Australia
Producent: Penfolds
Provningsdatum: 2014-10-25
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Ekdominerad smak med mängder av söt choklad, arrak och vanilj. Frukten är extraherad, fylligheten stor och eftersmaken rejält söt och varm av alkohol. Det här är såklart gott och maffigt i begränsad dos men samtidigt svårdrucket i större mängder och framförallt ganska opersonligt och ointressant.

2012 Penfolds Thomas Hyland Shiraz

Appellation: South Australia
Producent: Penfolds
Provningsdatum: 2014-10-25
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Fruktsöt, lite endimensionell smak med inslag av mörka bär, örter, viol, mintchoklad, bränd ek och gummi. Inte direkt dålig men enkelspårig och med inslag av artificiell frukt och kemiska nyanser. Inte vår typ av vin helt enkelt.

2016 Sister's Run Old Testament Cabernet Sauvignon

Appellation: Coonawarra
Producent: Heirloom Vineyards Wine Company Pty Ltd
Provningsdatum: 2017-09-10
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Godisgott med söt svartvinbärsfrukt, plommon, vanilj och mjuk pepparkakskrydda. Här bjuds inget direkt tanninmotstånd och strukturen är överlag obetydlig. Bra syra lyckas balansera den massiva frukten som i sin tur håller alkoholen på mattan. Väldigt enkelt men balanserat och inte direkt ekkladdigt.

2008 Wynns Coonawarra Estate Cabernet Sauvignon

Appellation: Coonawarra
Producent: Wynns Coonawarra Estate
Provningsdatum: 2014-11-15
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Varm, småsöt smak med extraherad frukt och vaniljig ek. Trots allt med viss tanninstruktur och frisk syra. Syltiga, mörka och röda bär, eukalyptus, kryddpeppar, kakao och rostad ek gör vinet ganska förutsägbart med ett tydligt budskap. Alkoholen är balanserad och den långa eftersmaken hyfsat fräsch vilket bidrar till att den munrunda stilen inte blir övermäktig. Ett gott vin i små doser och ett stort plus för den imponerande utvecklingen.

Vita, torra viner

2011 Hardys Nottage Hill Riesling

Appellation: South Australia
Producent: Hardy Wine Company
Provningsdatum: 2013-02-02
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Ett ungt, friskt vin som tyvärr upplevs lite ofruktigt och allmänt tunt. Vi får lite lime och honung samt en avlägsen nyans av mineral. Trots allt rent och korrekt men väldigt opersonligt och tråkigt.

2012 Penfolds Koonunga Hill Chardonnay

Appellation: South Australia
Producent: Penfolds
Provningsdatum: 2014-10-25
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Nästan löjligt enkelt med sin endimensionella smak av honungsmelon, piggelin och lätta antydan till rostad ek. Vinet uppträder rent och friskt så länge temperaturen hålls nere, därefter blir det lite småbittert och alkoholigt. Vi hittar användningsområden både som aperitif och som kompanjon till fisktacos. I den här prisklassen bör man kunna kräva lite mer koncentration och komplexitet varför vi avstår rekommendation.

2011 Tim Adams Riesling

Appellation: Clare Valley
Producent: Tim Adams Wines
Provningsdatum: 2012-08-18
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg. Citrusaktig doft med inslag av vegetation, vita blomster och mineral. Smaken är frisk och torr med stenfrukt och mineral. Något tunn kropp men vi ser ändå utvecklingspotential och rekommenderar lagring.

2010 Tim Adams Semillon

Appellation: Clare Valley
Producent: Tim Adams Wines
Provningsdatum: 2012-08-18
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Gul färg. Rökig doft med inslag av ylle, svamp och popcorn. Smaken är koncentrerad med något låg syra. Vi får smöriga popcorn och mineral. Ett kvalitativt och gott vin.

Roséviner

2015 Jacob's Creek Crisp Rosé

Appellation: South Australia
Producent: Jacob's Creek Wines
Provningsdatum: 2016-07-14
Pris: 79 kr

Till vinet >>

Fruktdriven smak med nyanser av jordgubbar, röda vinbär och granatäpple. Torr, frisk (syrajusterad?) och uppstramad munkänsla trots upplevd fruktsötma. Ett fräscht, anspråkslöst vin med föredömligt låg alkohol, speciellt lämplig att inmundiga kylskåpskall i stora klunkar efter en eftermiddag i solen. Vi saknar såklart den mineraliska botten och nyansrikedom en rosé från exempelvis Provence kan ge men ibland är ju det enkla gott nog.