Alla provade viner från regionen Andalusien


Vita, torra viner

Card image cap

2012 Calvente Moscatel Guindalera

Vita, torra viner |  Spanien |  Andalusien |  Vino de Calidad de Granada |  Calvente |  75 cl |  110 kr

Druvsammansättning: Moscatel

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2014-04-15

Provningsanteckningar: Torr, lite blommig smak med viss nötighet. Nyanser av clementin och mineral. Småkomplext och ganska intressant med sin parfymerade ton.

Till vinet >>


Söta viner

Card image cap

NV Bodegas Málaga Virgen Moscatel de Alejandría Tres Leones

Söta viner |  Spanien |  Andalusien |  Málaga |  Bodegas Málaga Virgen |  50 cl |  50 kr

Druvsammansättning: Moscatel de Alejandría

Information om vinet i denna årgång: Wine making process The grapes are picked at optimum ripeness (red. sug. 244g/L) and dried in the sun until they reach a sugar level of 355g/L (18,2 º Be). Destemming, extraction of aromas. Pneumatic pressing. Controlled fermentation. Fermentation stopped by a reduction in temperature. Aged with the lees. Aged for six months in lightly toasted French Allier oak barrels.

Provningsdatum: 2013-09-21

Provningsanteckningar: Superdruvtypiska toner av aprikos, fläder, kärnfria gröna vindruvor, gula krusbär och apelinpastiller. Smaken är simmigt söt men med en fin syra som klarar att hålla balansen ypperligt. Frukten är härligt solmogen, utan att för den delen vara bränd, och vi slipper besvärande kartiga, bittra toner. Fantastiskt gott att sitta och smutta på men lämnar inget till övers för den som gillar att grotta ner sig i analyser av komplexa viner.

Till vinet >>


Starkviner

Card image cap

NV 12 Años Amontillado Seco

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  120 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2018-04-14

Provningsanteckningar: Rund, mjuk, nyanserad smak med sälta. Vanilj, arrak, noriblad, bakade äpplen, bulldeg. Sinnebilden av ett komplext vin som ändå är lätttdrucket. Otroligt gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Alburejo Oloroso

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Bodegas Álvaro Domecq S.L. |  37,5 cl |  79 kr

Druvsammansättning: Palomino

Information om vinet i denna årgång: Klassisk Oloroso lagret 15 år uden flor.

Provningsdatum: 2018-03-17

Provningsanteckningar: Ett smått imponerande vin med en fantastisk doft som övergår i en härligt nyanserad och distinkt smak. Milda kryddor, bränt socker, apelsinmarmelad och nötter. Upplevelsen är ren och polerad dock inte utan charm, och personlighet. Lite salta mandlar, oliver och en bit manchego funkar bra till. Givet återköp.

Till vinet >>


Card image cap

NV Alegria Manzanilla

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Williams & Humbert |  37,5 cl |  59 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2016-12-27

Provningsanteckningar: Ljusgul i färgen. På näsan småoxiderade noter av äpplen, jäst och macadamianötter. Smaken ger en ren och fräsch upplevelse i total balans. Avslutet är vattnigt och kort så man får fylla på i gommen ofta vilket inte gör något när det är så gott. Visst, man tröttnar lite efter ett tag men då passar det bra att varva med oliver, salami och skinka. På det hela taget ett gott och funktionellt vin,

Till vinet >>


Card image cap

NV Amontillado del Principe

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  José Estevez  |  37,5 cl |  79 kr

Druvsammansättning: Palomino

Information om vinet i denna årgång: Jordmån: Krithaltig lerjord, så kallad albariza.

Provningsdatum: 2015-09-19

Provningsanteckningar: En magnifikt nyanserad doft möter näsan med söta fikon och russin, nötchoklad och apelsinlikör. Smaken är kruttorr och fyllig med pigg syra och fräsch sälta. Ett fullständigt balanserat vin på alla sätt och vis. Våra Amotilladoerfarenheter är begränsade men det här utklassar allt vi har provat tidigare i genren. Största möjliga köprekommendation utfärdas härmed. Priset är som vanligt med Sherry skrattretande lågt.

Till vinet >>


Card image cap

NV Bertola Oloroso 12 Ãnos

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Diez-Merito  |  37,5 cl |  85 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2016-07-10

Provningsanteckningar: Bertola är en mycket seriös gosse med lager på lager av knäckighet, nötighet och mineralsälta. Vinet ger en sval känsla trots sina stadiga procent - balans brukar vi kalla det. Här möts vinmakande och terroir på det mest fantastiska sätt och ger oss en smakmässigt mycket komplex och nyanserad upplevelse. Visst, man kan ha invändningar mot både koncentration och längd men tvivelsutan är det här kruttorra, bärnstensfärgade vinet en stor upplevelse för gommen för inga pengar alls som vanligt.

Till vinet >>


Card image cap

NV Bristol Cream

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Harvey & Son |  75 cl |  0 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sherry delas upp i torr, halvtorr, halvsöt eller söt sherry. I de tre sistnämnda tillsätts ojäst druvmust. De olika sherrysorterna klassificeras under Manzanilla, Fino, Palo Cortado, Amontillado, Oloroso och Cream. Manzanilla är den minst söta och Cream den sötaste. Den allra torraste sherryn klassificeras Fino. Harvey’s Bristol Cream är världens mest sålda sherry och denna kvalitetssherry innehåller över 80 år gammal Oloroso. Originalreceptet till Harvey’s Bristol Cream är detsamma som det var 1860, då denna sherry tillverkades för första gången.

Provningsdatum: 2015-08-01

Provningsanteckningar: Doften är knäckig och fruktig på samma gång. I munnen känns den tilltagna sötman inte alls överväldigande. Det finns en bra balans även om vinet känns väldigt enkelt.

Till vinet >>


Card image cap

NV Don PX Gran Reserva

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Montilla-Moriles |  Toro Albalá |  75 cl |  169 kr

Druvsammansättning: Pedro ximénez

Information om vinet i denna årgång: Lagring: Minst 25 år i fat av amerikansk ek.

Provningsdatum: 2013-04-13

Provningsanteckningar: Kompakt, komplex, simmigt söt smak med inslag av kola, kaffe och choklad. Ganska svåranalyserat i all sin mastighet men vi tycker oss hitta lite intressanta nyanser av örter och mint. Ruskigt gott är det så klart om än i små doser.

Till vinet >>


Card image cap

NV Dry Sack

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Williams & Humbert |  37,5 cl |  49 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2015-12-19

Provningsanteckningar: Trots att den riktiga wow-effekten uteblir får vi påstå att det här är ett gott vinbygge. Klassiska smaker i form av torkad frukt, nötter, bränt socker och pomerans tillsammans med en lätt restsötma ger ett behagligt vin att sitta och smutta på. Det finns inte så mycket mer att säga egentligen. Behöver du av någon anledning ha en enkel, halvtorr Sherry så är det här ett småmysigt alternativ.

Till vinet >>


Card image cap

NV Fino Inocente

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Valdespino |  37,5 cl |  69 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2016-03-05

Provningsanteckningar: Riktigt generös och rik smak med gula äpplen, macadamianötter, trolldeg och kryddig mineralsälta. Texturen är lite oljig och med en syra som precis klarar att ge vinet balans och struktur. Kruttorrt, precis som vi (oftast) vill ha det med bra längd och komplex eftersmak. Saknar ett uns elegans och finish men annars inget att invända. Det här köper vi gärna igen. Gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Lustau La Ina Fino

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Lustau |  37,5 cl |  74 kr

Druvsammansättning: Palomino fino

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2015-07-25

Provningsanteckningar: Härligt frisk, torr, mineralsalt smak i medelfyllig stil. Äpplen och nötter ger tillsammans med en viss jästighet viss komplexitet. Framförallt är vinet fräscht, gott och välbalanserat.

Till vinet >>


Card image cap

NV Lustau Solera Reserva Amontillado Los Arcos

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Lustau |  37,5 cl |  89 kr

Druvsammansättning: Palomino fino

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2015-07-25

Provningsanteckningar: Torr, salt och knäckig smak med sprittande, syrlig syra och fint balanserad alkohol som ger en skönt värmande känsla i munhålan. Klassiska noter av nötter och bränt socker såklart men också tobak, lakrits och småbittra örter. Komplext och riktigt gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Manzanilla Pasada Pastora

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Bodegas Barbadillo |  37,5 cl |  99 kr

Druvsammansättning: Palomino fino

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2017-06-25

Provningsanteckningar: Hela havet stormar och sköljer upp tång, skaldjur och rökta räkor på den saltstänkta Bohusgraniten. Där ligger vi och äter valnötter och de gulaste och mest mogna äpplena och päronen. Och punchpraliner. Så känns det här vinet. Underbart.

Till vinet >>


Card image cap

NV Manzanilla Pasada Pastora

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Bodegas Barbadillo |  75 cl |  99 kr

Druvsammansättning: Palomino fino

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2017-04-05

Provningsanteckningar: Det här ljust gula vinet bjuder på en enorm nyansrikedom och komplexitet men kanske framförallt elegans och renhet. Vi får havssälta, citrus, nötighet, mineral och rostat bröd i en lång, torr smak men fräsch syra. Uttrycket är piggt trots utveckling och fungerar perfekt som aptitretare. Största möjliga rekommendation såklart och vi är glada att vi köpte på oss några flaskor inför vårens balkonghäng.

Till vinet >>


Card image cap

NV Manzanilla Pasada Pastrana

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Bodegas Hidalgo  |  75 cl |  139 kr

Druvsammansättning: Palomino fino

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2016-05-21

Provningsanteckningar: Så mycket gott och komplexitet för så lite pengar att man nästan skäms. Typicitet genom äpplen, jäst, macadamianötter och mineral men med betydligt mer koncentration och fruktighet än vad vi har vant oss vid. Bra häng i eftersmaken och fint balanserad alkohol. Dessutom nästan bättre efter ett par dagars ofrivillig luftning i flaskan. Läge att bunkra upp med ett gäng flaskor för den som gillar eller vill lära sig stilen.

Till vinet >>


Card image cap

NV Monteagudo Palo Cortado

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Delgado Zuleta S.A. |  37,5 cl |  92 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2015-11-20

Provningsanteckningar: Torr smak med inslag av torkade fikon, bränt socker, valnötter och salt blåstång. Kanske lite övertydligt knäckig framtoning eller så är det här vinet kanske inte helt i vår smak. Gediget och seriöst hur som helst för den som gillar det lite robustare.

Till vinet >>


Card image cap

NV Monteagudo Palo Cortado

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Delgado Zuleta S.A. |  37,5 cl |  89 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2014-11-14

Provningsanteckningar: Färgen är klar och bärnstensorange. Doften är komplex och knäckig med pomerans och romrussin som främsta inslag. När vi smakar kommer Sherryorutinen fram. Det är svårt för hjärnan med kopplingen söta förnimmelser i doft men torr smak. Kanske påminner känslan lite om viner från Jura eller Loire. Men efter en stunds tillvänjning känner vi att vinet är ganska fylligt och påfallande friskt. Kanske påminner munkänslan om en havsnära destillerad Whisky med torvbrytningen runt hörnet. Efter en stund känner vi en viss fruktighet, torkade och bokna äpplen. Avslutet är något sältat och långt. Noviser som vi är på Sherry törs vi ändå påstå att det vi har i glaset ligger klart över genomsnittet på kvalitetsskalan.

Till vinet >>


Card image cap

NV Monteagudo Pedro Ximénes

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Delgado Zuleta S.A. |  37,5 cl |  99 kr

Druvsammansättning: Pedro ximénez

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2017-11-14

Provningsanteckningar: En utvecklad vägg av simmigt söta torkade frukter i flytande form. Det är russin och sirap. Inte alls utan komplexitet. Vi smaskar i oss en pekannötpaj som framstår som lätt och frisk i sällskapet.

Till vinet >>


Card image cap

NV Nectar Pedro Ximénez

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  37,5 cl |  90 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Information om vinet i denna årgång ej angiven

Provningsdatum: 2020-08-16

Provningsanteckningar: Simmigt sött med knäck, choklad, fikon, sirap, russin och nötter. Otroligt gott såklart även om stilen är svåranalyserad. Ska man gnälla på något så skulle det kunna vara att vi upplever en viss obalans i alkoholen. I övrigt är vinet och vinstilen oemotståndlig, säregen och fullt rimligt.

Till vinet >>


Card image cap

NV Señorío De Broches

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Málaga |  Dimobe |  50 cl |  149 kr

Druvsammansättning: Moscatel

Information om vinet i denna årgång: Odlingsområde: Malaga ligger i Andalusien i södra Spanien. I området finns fem subregioner, var och en med sitt mikroklimat: Serrania de Ronda, Manilva, Norte, Montes de Malaga och Axarquia. Druvorna till detta vin kommer från Axarquia som ligger på kullarna runt staden Velez Malaga. I Axarquia odlas främst moscatel, och de flesta vingårdarna är terrasserade. Jordmån: Skiffer. Skörd: Druvorna skördades för hand. Skördeuttaget var ett kilo druvor per vinstock. Tillverkning/Vinifiering: Druvorna torkades inledningsvis i "paseros" (druvorna fick torka på mattor i solen). Innan musten var färdigjäst tillsattes alkohol, vilket medförde att jäsningen avbröts. På så sätt behåller vinet en hög restsötma.

Provningsdatum: 2018-12-19

Provningsanteckningar: Sött och friskt i balans med generöst av fläderblom, tropisk frukt och honung. Förföriskt gott såklart, koncentrerat och rejält men inte jättemycket att analysera.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  37,5 cl |  59 kr

Druvsammansättning: Palomino

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2018-03-17

Provningsanteckningar: Bättre än vad vi minns den senast vi provade för tre år sedan. Enkel men typisk och god smak av äpplen, bulldeg, nötter och apelsiner. Syran känns stabil och ger vinet liv och fräschör. Mer än okej.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  37,5 cl |  59 kr

Druvsammansättning: Palomino

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2015-08-09

Provningsanteckningar: Inga direkta felaktigheter här men trots allt en ganska enkelspårig upplevelse med jäst, gröna äpplen och milda nötter. Syran upplevs som något låg vilken gör att vinet inte bjuder den fräschör som vi ser som självklar hos en god fino.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2020-06-26

Provningsanteckningar: Havssalt, jäst, umami, curry, gula äpplen. Här är balans i intensiteten. Mjuk syra och fylligt med fullt ut integrerad alkohol. 2020 års version är vad vi kan minnas den bästa hittills. Så otroligt välgjort och gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2020-06-11

Provningsanteckningar: Havssalt, jäst, umami, curry, gula äpplen. Här är balans i intensiteten. Mjuk syra och fylligt med fullt ut integrerad alkohol. 2020 års version är vad vi kan minnas den bästa hittills. Så otroligt välgjort och gott.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2018-06-17

Provningsanteckningar: En riktig Sherry Darling som vi återkommer till. 2018 års utgåva är möjligen lite rundare och mindre salt än tidigare. Men gott och komplext för en ringa peng.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2017-07-12

Provningsanteckningar: 2017 års tappning. Andra flaskan. Vi kan inte nog betona hur harmoniskt och munmjukt det här vinet är välkylt direkt ur flaskan. Komplext javisst men samtidigt helt naturligt gott att dricka utan omsvep. Noterandet får stanna där. Köp!

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2017-06-09

Provningsanteckningar: Galet gott i år igen. Här samsas hela havet med sin sälta och umami med det omkring; havtorn, kvittenfrukt och ängssyra. Det är ett myller av intryck men samtidigt en stor, harmonisk helhet som binds ihop fint av en silkeslen jästighet. Man blir poetisk av att klunka det här vinet och närmast religiös (eller generad) när man ser prislappen. Otroligt bra.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2016-08-06

Provningsanteckningar: Återbesök hos den här favoriten. Vi upprepar tidigare noteringar och hoppas att fler än vi får upp ögonen för det här vinet: ett otroligt rent och primört vin med perfekt balans trots sina 15% alkohol. En frisk syra och lite oljefyllig textur lägger grunden för citruspastiller, gula äpplen, macadamianötter, sushins sjögrästillbehör, stendammig mineral och lakrisal. Så fantastiskt mycket komplexitet och personlighet för en obetydlig peng för den som gillar stilen. Polerat och mjukt utan att för den sakens skull tulla på egensinnighet och budskap. Köp! Köp flera!

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2016-06-10

Provningsanteckningar: Ett otroligt rent och primört vin med perfekt balans trots sina 15% alkohol. En frisk syra och lite oljefyllig textur lägger grunden för citruspastiller, gula äpplen, macadamianötter, sushins sjögrästillbehör, stendammig mineral och lakrisal. Så fantastiskt mycket komplexitet och personlighet för en obetydlig peng för den som gillar stilen. Polerat och mjukt utan att för den sakens skull tulla på egensinnighet och budskap. Köp! Köp flera!

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2015-09-19

Provningsanteckningar: Direktheten där land möter hav är slående. Det lantdoftande torra höet samsas med en sältad havsbris. Smaken är komplex med Läkerol-halspastiller och citronfriska syror som biter tag och ger längd. Det finns genomgående en brödighet som växelverkar med en fräsch fruktighet. Sältan finns där också. Ett fantastiskt gott och mångfacetterat vin som måste provas om man bejakar det udda i vinvärlden.

Till vinet >>


Card image cap

NV Tio Pepe Fino En Rama

Starkviner |  Spanien |  Andalusien |  Jerez-Xérès-Sherry och Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda (DO) |  Gonzalez Byass |  75 cl |  159 kr

Druvsammansättning: Druvsammansättning ej angiven

Information om vinet i denna årgång: Sedan 2010 produceras årligen även en mycket begränsad mängd Tio Pepe ”En Rama”, ett vin som tappas direkt från faten när flortäcket är som tjockast i april. Det som skiljer ut En Rama är att den inte filtreras eller stabiliseras utan buteljeras precis som den är. Detta ger en mycket smakrik fino att konsumera inom några månader – ett äkta ”färskvin”. Årgång 2015 är den sjätte årgången av Tio Pepe En Rama som produceras sedan traditionen återupptogs 2010. Från första årets 175 lådor (för att fira Gonzalez-Byass 175-årsjubileum) har produktionen utökats något, men är fortfarande mycket begränsad. För andra året i rad är Tio Pepe En Rama baserad på de två äldsta Tio Pepe-solerorna: Rebollo och Constancia, båda startade i mitten på 1800-talet. Rebollo ligger i ett lagerhus med hög luftfuktighet, vilket ger ett tjockt florlager och viner med mycket acetaldehyd och intensiv finokaraktär, med toner av mandel och jäst. Constancia är mer elegant och bidrar med struktur och finess. I år kommer merparten av de utvalda faten från Constancia för att balansera intensiteten hos vinerna från Robello. Precis som förra året är det totalt 60 fat som valts ut.

Provningsdatum: 2015-08-28

Provningsanteckningar: Våra Finokunskaper är ganska begränsade men det här måste ändå vara bland det bättre vi har testat i genren. Framförallt upplever vi en renhet och fräschör som vi kanske har saknat i lite enklare Fino. Klassiska toner av äpplen, jäst och milda nötter dominerar men också en läcker mineralsälta i avslutet. Stark rekommendation.

Till vinet >>