Alla provade viner från regionen New South Wales

Röda viner

2009 First Creek Cabernet Sauvignon

Appellation: Orange
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Något gles hallonfärg. Pepprig, örtig doft med inslag av röda vinbär, grön paprika, hallon, kanel, saltlakrits och järn. Mycket frisk (tillsatt syra?), utvecklad, örtig smak med alkoholvärme och mjuka tanniner. Inslag av hallon, kryddnejlika, saltlakrits och järn. Ett välgjort vin med hyggligt lång eftersmak om än något för extraherat och elkoholeldigt. Bra till vildsvinsstek med kraftfullt smaksatt sås.

2007 First Creek Shiraz

Appellation: Hunter Valley
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Blåröd färg. Fruktig doft med rejäla ektoner av söt choklad och tobak. Fruktig, nästan oljig, syrligt frisk smak i fyllig, mjuk stil med inslag av jordgubbar, körsbär och hallon. Vinet saknar komplexitet men eftersmaken är skönt fruktig och alkoholen tillför en värme som inte stör, snarare förgyller. Fantastiskt välmatchad till den feta, mustiga trattkantarellsoppan.

2018 Weemala Pinot Noir Logan

Appellation: Orange
Producent: Logan Wines
Provningsdatum: 2020-03-11
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Superfruktig med härlig pinotkrydda, jordgubbssylt och fatkaraktär. Lätt blommig och örtig. Här finns mycket av allt utan att tappa fokus. Ett snyggt hantverk där rik, söt bärighet hålls i schack av god, syrlig syra. Inga tanniner att tala om såklart. Bara att klunka i sig på uppstuds. Högst njutbart.

2016 Weemala Pinot Noir Logan

Appellation: Orange
Producent: Logan Wines
Provningsdatum: 2018-04-06
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Fatkryddigt och sötfruktigt men också lätt munkänsla och med saftig fräschör. Jordgubbar snarare än lingon, blodapelsin, hallon, sandelträ, kryddpeppar, syrliga örter och kanske ett uns stenig mineral. Mjukt såklart med struktur som ropar på omedelbar konsumtion. Ett seriöst och otvivelaktigt gott vin. Rekommenderas.

Vita, torra viner

2016 Climbing Chardonnay

Appellation: Orange
Producent: Cumulus Wines
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 109 kr

Till vinet >>

Ett snällt vin helt utan personlighet. Det är tropisk frukt och eksötma inlindat i lagom syra och småfet textur. Ananas, gula äpplen, macadamianötter och smält smör. Inget sticker ut eller förvånar. Det här kan vara en småekad Chardonnay från varsomhelst. Ett glas till maten är gott sen behöver man gå vidare.

2009 First Creek Chardonnay

Appellation: Hunter Valley
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Gul färg. Rejäl, tydligt ekad doft med inslag av tropiska frukter, skaldjur och tång. Balanserad, medelfyllig smak med inslag av tropisk frukt, plommon, gula äpplen, vanilj, grädde och mineral. Ett hyggligt korrekt vin med viss komplexitet dock med lite utanpåliggande ek och visst alkoholstick i eftersmaken som drar ner betygen.

2010 First Creek Semillon

Appellation: Hunter Valley
Producent: First Creek Wines
Provningsdatum: 2011-04-22
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Ljusgul färg. Ren, fräsch doft i ungdomlig stil med inslag av citron, lime och mineral. Ungdomlig, mycket frisk smak med härlig fräschör. Inslag av citrus och kalk. Det här är ett vin som är ganska stängt och knutet nu och tydligt behöver lagring för att utveckla mer komplexitet (ylle och honung?)

2010 Margan Semillon

Appellation: Hunter Valley
Producent: Margan Family Winegrowers
Provningsdatum: 2017-09-22
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Urtypisk smak genom gummi, ylle, hö, honung och pepprig mineral. Texturen är rund och mjuk men med mycket bra syra som stadgar upp. Stilen är unik, upplevelsen udda och vinet är en påminnelse om att man bör återvända till hit emellanåt. Inte jättekomplext men jättegott. Kul med ett vin som så tydligt vinner på och klarar lagring.

2007 Mount Pleasant Elizabeth Semillon

Appellation: Hunter Valley
Producent: Mount Pleasant
Provningsdatum: 2012-11-15
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Kraftfull gulgrön färg. Sniffet ger ett utvecklat vin med druvtypiska toner av bivax, honung, mandariner och mineral. Verkligen rent, fint och inbjudande. Smaken bjuder på en medelhög syra som skjutsar fram smaken av gula äpplen, burkade päron, samarin och honung. En liten grön örtighet adderar lite skön bitterhet till helheten. Det här är ett egensinnigt, elegant, härligt torrt vin som vi gärna tar påfyllning av. Tyvärr är eftersmaken ganska kort och vattnig vilket gör att vi knappast följer Systembolagets tips att ytterligare lagra vinet.

2002 The Shortlist Semillon

Appellation: Hunter Valley
Producent: McGuigan Wines
Provningsdatum: 2016-05-28
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Färgen är ljust halmgul och avslöjar inget särskilt om åldern (på vinet). Doften är komplex med flera lager. Vi får friska aromer av citrus och äpplen. Vi får även djupa toner av tropisk frukt och sjögräs. Även en mineralitet vill träda fram. Smaken är rejält frisk med pigga syror och lång eftersmak som övergår i halm och Werther's original. Man får kika på etiketten för att förstå vinets ålder. Ett intressant och mycket välgjort vin. Gillar men stilen som vi ofta förknippar med Ungern eller Loire så är det bara att köpa. Kan säkert lagras flera år om man vill.

2017 Tyrrell's Hunter Valley Semillon

Appellation: Hunter Valley
Producent: Tyrrell's Wines
Provningsdatum: 2019-03-01
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Fruktdrivet utan att vara överdådigt eller svulstigt. Snarare imponeras vi av finstämdheten i vinet. Det är ganska smakrikt men lätt och alkoholsvagt i stilen vilket vi kan uppskatta. Bivax, honung och gula plommon ger viss druvkaraktär men kanske hade vi hoppats på lite mer gummiverkstad och blommiga kamomilltoner. Syran kunde ha varit ett snäpp vassare också.