Alla provade viner från regionen Mendoza

Röda viner

2014 Catena Cabernet Franc Appellation San Carlos

Appellation: Mendoza
Producent: Bodega Catena Zapata
Provningsdatum: 2017-06-09
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Det är långt från Loire till Mendoza men här är i alla fall ett vin som uppvisar vissa likheter med det unika originalet. Avtrycket i munnen är svalt och fräscht om än aningens frukt- och eksött (det ska sägas att vi är rätt känsliga för sånt). Tanninerna är närvarande men väldigt medgörliga (knappast robusta som producenten menar). Frukten är rik och generös med svarta vinbär och halvmogna björnbär. Till detta adderas lite mintig eukalyptus och grön örtighet. Eken är fint avlägsen/inarbetad och stör knappast. Med luft får vi ett riktigt trevligt vin en bit ifrån det vi brukar dricka. Gott.

2013 El Enemigo Malbec

Appellation: Mendoza
Producent: Bodegas Aleanna
Provningsdatum: 2017-01-21
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Det är svårt med argentinsk Malbec. Å ena sidan borde man inte jämföra med Malbec från sydvästra Frankrike, å andra sidan är jämförelsen oundviklig. Det handlar i slutändan om tycke och smak vilken stil man gillar. Det här tätt, rödsvarta vinet har med sin tunga, mörka, sötfruktiga doft med russin, tobak, kryddor, örter och lätta blommighet mycket lite att göra med sin kompis från denna sidan pölen. Smaken bekräftar nya världenstilen genom sötfruktighet och extraherad fyllighet. Smakupplevelsen är visserligen komplex och nyansrik med plommon, körsbär, russin, blommighet och tobak men samtidigt lite klumpig och baktung. Som sagt var, här handlar det om tycke och smak och faller man för det här uttrycket så är det här säkert ett otroligt gott, välgjort och snudd på stort vin. Vi andra som är mer konservativa i vårt vindrickande återvänder ännu en gång hem till trygga Malbecmarker.

2007 Finca La Celia Supremo

Appellation: Uco Valley
Producent: Finca La Celia
Provningsdatum: 2011-04-21
Pris: 290 kr

Till vinet >>

Röd färg med viss genomsläpplighet. Stor, syrlig, något örtig doft med viss utveckling. Vi finner nyanser av jordgubbar, svart vinbärssylt, russin och smörkola. Frisk, kryddig, sötfruktig smak med viss strävhet. Inslag av söt frukt, russin, kaffe, tjära och vulkanisk mineral. Trots en liten störande kokt ton är detta ett välgjort vin med skön harmoni.

2017 Superlógico

Appellation: Tupungato
Producent: Finca don Emilio S.A. (Gen del Alma)
Provningsdatum: 2019-08-24
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Superfruktigt och välstrukturerat med naturliga toner av piss och stall. Vi får snygga nyanser av björnbär och lingon i kombination med lite mer rustik, skitig textur. Det här är en vattendelare i panelen. Dessutom har vi fått rejäl flaskvariation på de flaskor vi har testat. Svårt men kul.

2017 Superlógico

Appellation: Tupungato
Producent: Finca don Emilio S.A. (Gen del Alma)
Provningsdatum: 2019-08-06
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Otroligt gott och komplext från två skilda världar: det strama, friska, sträva från Cahors, det fruktiga, generösa från Mendoza. Den storslagna frukten drar åt det blå, violblommiga och hjälper till att tygla det kantiga och örtiga. Bland det godaste vi har druckit från Argentina och ett nytt hopp för denna vinnation.

2008 Weinert Cabernet Sauvignon

Appellation: Mendoza
Producent: Bodegas Weinert
Provningsdatum: 2018-11-10
Pris: 169 kr

Till vinet >>

Tät, röd färg med tegelkant. Utvecklad, nyanserad doft med lakrits, peppar, mintchoklad, ceder, läder och häst mot en djupt blåfruktig botten. Smaken är utvecklad i ekig, småtung och söt stil med russin, choklad, höstlöv och sälta. Drickfärdig och småkomplex smak där ek och alkohol tar lite för stor plats (vilket säkert kan tilltala många).

Vita, torra viner

2014 Catena Zapata White Stones

Appellation: Mendoza
Producent: Bodega Catena Zapata
Provningsdatum: 2019-12-31
Pris: 549 kr

Till vinet >>

Något av det mer udda men också mäktiga vi har provat. Näsa och gom knockas totalt av after eightig chokladmintighet och djup blommighet innan en härligt syrlig, tropisk citrusfrukt träder fram. Lång, harmonisk eftersmak med mineralnyhyvlad ekplanka (framträder lite mer efter luftning) och kamomillte. Syran är inte sylvass, snarare åt det runda hållet vilket harmoniserar fint med vinets smakprofil. Stort, häftigt och en riktig snackis runt bordet.

2019 Pulenta Sauvignon Blanc

Appellation: Uco Valley
Producent: Bodegas y Viñedos Hugo y Eduardo Pulenta
Provningsdatum: 2020-02-15
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Fyllig, citrusdominerad smak med skalbeska, stålig mineral och gräsighet. Fina syror bär en kanske inte rakt igenom ren smak. Ett ganska gott men enkelt vin utan alltför stereotypa sauvignontoner.

2015 Susana Balbo Barrel Fermented Torrontés

Appellation: Uco Valley
Producent: Dominio del Plata
Provningsdatum: 2017-09-23
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Otroligt druvtypisk och säregen smak med ett överdåd av blommig, tvåliga nyanser. Frukten drar åt det sura/syrliga genom omogna krusbär och citron. I munnen en lite oljighet med rökig mineralkänsla och ytterst lätt ek. Intressant ur ett pedagogiskt perspektiv och associationerna drar åt Retsina eller Viognier. Vissa sväljer, andra vaskar.