Alla provade viner från regionen Beiras

Röda viner

2015 Campolargo Rol de Coisas Antigas

Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Campolargo
Provningsdatum: 2019-01-18
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Lätt munkänsla med talande frukt i kryddig, smått stenig omgivning. Syrligt snarare än sött och med tanniner som är närvarande men långtifrån jobbiga. Ett superhärligt vin med stor personlighet. Bakom den josiga, saftiga fasaden döljer sig ett strukturerat och koncentrerat vin där mörka bär, peppar och och torkade örter ges spelrum. Fin syra ger både drickbarhet och lagringspotential. Mycket bra.

2009 Casa de Santar Reserva

Appellation: Dão (DOC)
Producent: Casa de Santar Reserva
Provningsdatum: 2013-05-01
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Här får vi redan viss utvecklad frukt, fint integrerad med kryddiga fattoner. Munkänslan säger att det här är ett elegant vin med sval, skön rödbärig frukt, mineralisk svans och stadiga men drickvänliga tanniner. Tankarna går till bättre, mognad Syrah från norra Rhône men med typisk Dãosk solmogen jordgubbston. Riktigt bra och i ett gynnsamt prisläge. Nu fruktar man bara att producenten i och med ett fasta-sortimentet-vin ska slå sig till ro och sänka vinet till de medelmåttiga systemvinernas bleka träsk. Än så länge är vi inte där och återvänder därför mer än gärna till det här vinet.

2014 Elpenor Reserva Tinto

Appellation: Dão (DOC)
Producent: Julia Kemper Wines Quinta do Cruzeiro
Provningsdatum: 2019-09-27
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Vitpeppar, mörka bär, småbittra örter, eneträ och violblom. Utvecklat med mjuknande tanniner och torkade frukttoner. Det här är ett stramt, torrt och riktigt läskande vin med balans och elegant ambition.

2017 Lagar de Baixo

Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2020-02-01
Pris: 169 kr

Till vinet >>

En finstämd Baga med röda bär, kalk och örter. Viss återhållsam ekpåverkan förgyller och ger djup. Stilen är lätt och saftig med syrliga godistoner. Mycket gott och säreget redo att drickas nu.

2012 Monte Serrano Reserva

Appellation: Beira Interior (DOC)
Producent: Adega Cooperativa de Carvoeira, C. R. L.
Provningsdatum: 2016-05-14
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Portvinsaktig, djupt blommig och mörkfruktig smak med pigg syra och hyfsat sval munkänsla. Något ekkladdig och överarbetad vilket känns synd på ett grunden hyggligt vin. Inget för källaren men gott nu för den som gillar det fruktdrivna, chokladiga och rika och som dessutom inte räds en lätt eldighet i eftersmaken.

2014 Niepoort Conciso

Appellation: Dão (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2019-07-14
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Saftig, smått utvecklad smak med körsbär, hallon, blåbär i mjölk, vitpeppar och läder. Känslan ger ett lätt vin med naturlig känsla och personlig touch. Trots det lätta anslaget finns en stabil struktur som backar upp. Så här ser vi gärna vår Baga från Dão. Och gärna från vår favoritproducent.

2015 Poeirinho Niepoort Vinhos

Appellation: Bairrada (DOC)
Producent: Niepoort
Provningsdatum: 2019-01-12
Pris: 279 kr

Till vinet >>

Fräscht bärig och saftig i lätt, alkoholsvag stil. Traditionellt makad med kalkiga nyanser, lätt naturvinskänsla i syrorna och viss vipepprighet. Ett otroligt egensinnigt vin som andas kvalitet och personlighet, egentligen inte likt något annat vi har druckit.