Alla provade viner från regionen Region del Sur

Röda viner

2017 Cacique Maravilla Pipeño Pais

Appellation: Secano Interior de Yumbel
Producent: Agricola y Vitivicola Cacique Maravilla SPA
Provningsdatum: 2019-01-31
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Naturlig känsla genom lätt, skogsbärig, stallig smak med fräsande syra. Pepprigt, småkryddigt och rätt ettrigt i munnen. Spännande, personligt, oväntat och gott med reservation för att man gillar stilen.

2018 Glup Cinsault

Appellation: Valle del Itata
Producent: Viña Longavi SPA
Provningsdatum: 2019-08-10
Pris: 159 kr

Till vinet >>

Fräscht, ungt, bärigt med örtiga toner. Något som upplevs som rejäl mineral - lakrits? Saftigt med syrligt godis, små fina tanniner. Torrt och läskande. Drick ungt och lätt kylt. Ett härligt vin.

2018 Santa Cruz de Coya

Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Roberto Henriquez
Provningsdatum: 2019-10-19
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Härlig och ärlig vuxensaft i en stil vi ha lärt oss uppskatta. Det är rödbärigt, mjukt och syrligt med pepprigt inslag och en liten skopa funk. Svalt serverat är det här vinet väldigt gott trots avsaknad av komplexitet och djup för närmare analys.

Vita, torra viner

2018 Cono Sur Gewürztraminer

Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Viña Cono Sur
Provningsdatum: 2019-12-07
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Här får vi ganska exakt vad som förväntas utifrån parametrarna pris, druva och ursprung; ett ganska lättsamt, småblommigt, druvaromatiskt och fruktigt vin med runda syror och lätt restsötma. Fylligt på gränsen till baktungt kanske men ändå ganska gott och småtrevligt.

2017 Cono Sur Single Vineyard Riesling

Appellation: Bío-Bío Valley
Producent: Viña Cono Sur
Provningsdatum: 2018-03-31
Pris: 99 kr

Till vinet >>

En helt klart trevlig nya världenriesling som klarar att balansera fräschör och fyllighet på ett bra sätt. Visst finns här stoppning i form av rejäla doser tropisk frukt och honung men också en syra som stadgar upp och även nättare nyanser av vita blommor och mineral som ger en luftig känsla. Druvtypiskt såklart utan att bli en karikatyr. Kanske inget vi köper igen men vi vågar oss ändå på en rekommendation för den som vill ha lite svulligare riesling än den från Tyskland och Österrike.

2016 Días de Verano Reserva Muscat

Appellation: Valle del Itata
Producent: Miguel Torres
Provningsdatum: 2018-01-03
Pris: 99 kr

Till vinet >>

Gott, rent och enkelt med tydlig (speciellt efter luftning) men inte överdriven druvtypicitet. Blommigheten hålls i schack av pigg, frisk, ungdomlig grön frukt med ett honungsstick och lätt örtgrönska. Gott för stunden men lättglömt.