Alla provade viner från regionen Kalifornien

Röda viner

2013 7 Deadly Zins

Appellation: Lodi (AVA)
Producent: Michael-David Winery
Provningsdatum: 2016-06-27
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Mörkröd, tät färg med blåstick. I munnen mjuk, saftig och drickvänlig med mörk frukt, jordgubbar, violblom, mörk stenighet, lakrits och rostad ek. Tyvärr dras helhetsintrycket ner genom en lite platt syra och vinet känns efter hand något jolmigt. På det hela taget gott men inte jättepiggt.

2012 AmByth Estate Sangiovese

Appellation: Paso Robles (AVA)
Producent: AmByth Estate
Provningsdatum: 2019-11-16
Pris: 504 kr

Till vinet >>

Fruktdrivet med volatila syror som får käkbenen att vrida sig i ångestnjutning. Balans är inget ord som dyker upp i det här sammanhanget men står man ut med den galna stilen får man en riktigt kraftfull, parfymerad och kryddig frukt där druvans markörer står stadigt genom körsbär, korinter, plommon och mandel. Helheten är fräsch och sval trots hög alkohol. Intressant och gott på många sätt och tvärtom på många andra sätt men man vill inte ha det ogjort.

2011 Atalon Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Jackson Family Wines
Provningsdatum: 2015-10-14
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Vinröd, medeltät färg. Fruktig, kryddig doft med cassis, björnbär, örter, rostad ek och tobak. En riktigt fin, klassisk och elegant näsa trots rik frukt. Smaken är frisk, fruktig, läskande och medelfyllig med lätt mintighet och små, silkigt drickvänliga tanniner. Vi får svarta vinbär, ceder, rostad ek, kaffe och vanilj. Ett oväntat torrt och stramt vin med lång eftersmak. Otroligt gott och absolut värt ett återseende någon gång.

2013 Au Bon Climat Pinot Noir

Appellation: Santa Barbara County (County Appellation)
Producent: Au Bon Climat
Provningsdatum: 2015-08-28
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Färgen är druvtypiskt, genomskinligt röd. Sniffet ger en rik bärighet och kryddighet med småblommighet. Varm plommonkompott ger ursprungskänsla. Smaken ligger mellan det bäriga och det fruktiga med tydlig kryddighet. Inte alls överdrivet sött, snarare fräscht och syrligt med balanserad alkohol. Riktigt gott, speciellt efter rejäl luftning, men också lite enkelspårigt med tanke på prislappen.

2004 Beaucanon Estate Trifecta

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Beaucanon Estate
Provningsdatum: 2011-01-22
Pris: 210 kr

Till vinet >>

Färgen är blånande röd med en aning utvecklad "tungspets". Doftbuketten är stor. Vi får en sammansatt fruktighet med lite torkad frukt som drar åt fikon. Vi finner även orientkryddor, violblom och nypon, en aning vanilj markerar. Doften är mycket inbjudande och frigör nya aromer hela tiden. Vi smakar och känner en medelfyllig till fyllig textur, pigg och frisk syra, stram tanninstruktur och en lång eftersmak som drar åt cigarrlåda. Vi känner även en körsbärskärna och lite mineral vilket vi brukar förknippa med kvalitet. Vinet håller garanterat många år till och kan, om det får ligga, med fördel runda av syror och tanniner. Men det är fullt njutbart redan nu om man vill ha lite tuggmotstånd. Den gode Parker skulle säkert närma sig den högsta decilien. Vi nöjer oss med att njuta av ett konstaterat excellent exempel av en vinstil som förvisso eftersträvar att likna den franska men med bibehållen ursprungstypisk alkohol och frukt.

2003 Beckmen Estate Syrah

Appellation: Santa Ynes Valley (AVA)
Producent: Beckmen Vineyards
Provningsdatum: 2015-04-17

Till vinet >>

Färgen är blåröd med viss utveckling. Mörka bär, röda körsbär, charkuterier, peppar, rostade ekfat, cigarrlåda, tobak, mörk choklad och Lakrisal. Listan kan säkert göras längre men intrycken är sammansatta med ålderns rätt och det blir allt svårare att peka ut enskilda aromer. Det är med en glädjande överraskning vinet har utvecklats. Där finns fortfarande en tuff kärna som vittnar om ett kvalitetsbygge helt utanför den sötjolmiga fåran. Nu är vinet relativt lent i gommen och ytterligare lagring skulle endast leda till att frukten torkar ut helt. Men syror och frukt finns och gör vinet mycket njutbart just nu om man gillar utvecklade viner och Syrah.

2013 Black Stallion Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Black Stallion Winery
Provningsdatum: 2016-10-14
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ett minst sagt maffigt vin i den fylliga, generösa skolan. Frukten är hyfsat tight med plommon, svarta vinbär och björnbär och syran på en fullt acceptabel nivå. Gott så långt men poblem uppstår med den massiva, chokladiga ekbehandlingen, den eldigt alkoholstinna avslutningen och den något ihängande sötman. För den som gillar stilen mer än ett glas är det här ett givet köp, för oss andra njuter vi ett par klunkar och går vidare. Som med många viner från Kalifornien får man exakt det man förväntar sig vad gäller kvalitet och smak.

2008 Black Stallion Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Black Stallion Winery
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 219 kr

Till vinet >>

Härligt fruktig, mustig, lite utvecklad smak med mogna tanniner. Vi hittar söt tobak, ingefära, julmust, söta plommon och choklad. Ett litet eldigt avslut men totalt sett väldigt välgjort och lite spännande. Typisk på alla de sätt med massiv frukt och ek i fyllig stil.

2013 Bonny Doon Le Pousseur

Appellation: Central Coast (AVA)
Producent: Bonny Doon
Provningsdatum: 2016-12-02
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Färgen är snyggt blålila, ganska långt ifrån opak. Vi finner en stor bukett av mörka bär, violer, rökelse, ädelträ, lagerbladskokt julkorv, vitpeppar, tobak, lakritsrot, och så vidare. Doften växer och breddas med luftning. I munnen landar vinet oväntat elegant och för sitt ursprung närmast slankt och läskande med pigga syror. En avslutning med vanilj och blyertspenna toppar upplevelsen. Vinet kan säkert lagras några år men är mjukt nog för omgående konsumtion. Dessutom en rejäl överleverans i sin prisklass. Köp och njut nu eller lagra alltså.

2016 Brutocao Cabernet Sauvignon

Appellation: Mendocino County (County appellation)
Producent: Brutocao Cellars & Vineyard
Provningsdatum: 2019-07-27
Pris: 149 kr

Till vinet >>

Svartvinbärsgelé från doft till smak. Det här är ett vin i en stil vi inte gärna dricker mängder av just nu; rostade, söta fat, mullig, extraherad frukt. Syror och tanniner är tama trots ungdom och pallar inte riktigt underbygga frukten. Alkoholen hålls i schack och smälter in i helheten på ett fint sätt dock. Vinet är välgjort och polerat och kan säkert tilltala många. Helt okej till chipsen trots allt.

2011 Buena Vista Carneros Pinot Noir

Appellation: Carneros ~ Los Carneros (AVA)
Producent: Buena Vista Winery
Provningsdatum: 2014-08-15
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Kanske onödigt att nämna, men i det här fallet måste det sägas, vinet öppnar upp och vinner något enormt på att få lufta loss länge. Från att flaskan initialt kunde misstänkas innehålla en syltig och endimensionell Nya världen-pinot utvecklas innehållet under några timmar till en intressant och seriös vinupplevelse. Vi får visserligen den typiska mogna frukten med jordgubbar och körsbär inbäddat i en sekundärkryddig ekfatsbehandling. Men sedermera infinner sig en stramare karaktär med violblom och nypon och mineral i avslutet. Vi får även vit choklad och mynta. De här lagren av nyanser överraskar i en såpass ”billig” Pinot. Vinet är balanserat och har en bra längd. Gillar man Kalifornien-pinot och inte vill tömma hela plånboken kan vi rekommendera det här. Men om man vill ha ”allt” som Buena Vista kan leverera får man slanta upp minst den dubbla pengen.

2011 Calera Mt. Harlan Pinot Noir Ryan Vineyard

Appellation: Mt. Harlan (AVA)
Producent: Calera Wine Company
Provningsdatum: 2017-02-10
Pris: 399 kr

Till vinet >>

Färgen drar åt tegelsten på en äldre fabrikslokal, och ger en hint om vilken druva vi har i glaset. Det första doftintrycket är jordigt med inslag av undervegetation. Sedan anländer rotfrukter, och vi hinner bli lite oroliga. Men ganska snart tränger mogen mörk frukt och diskret cigarrlåda ur glaset. Vi smakar och får en pigg tranbärssyra och tanniner av finaste sandpapper. En diskret men läcker mineral går igenom frukten både i doft och smak. Efter ytterligare tid kommer godiset i form av Romerska bågar och chokladtryffel. Och de här lager på lager-nyanserna skvallrar om kvalitet, komplexitet och koncentration. Helhetskänslan är rakt igenom lyxig. Allt är intill perfektion balanserat. Inte ens den rejält tilltagna 14,5%-iga alkoholhalten lyckas få bygget ur balans. Gott och smuttvänligt.

2010 Calera Pinot Noir

Appellation: Central Coast (AVA)
Producent: Calera Wine Company
Provningsdatum: 2012-11-17
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Ganska tunn, röd färg. Violgodisgod, druvtypisk doft med inslag av hallon, aprikoser, sött rökig ek och myrra. Lätt, småkryddig, sötfruktig smak med inslag av hallon, jordgubbar, sandelträ, tobak och Polly original. Ett fruktigt och generöst men framförallt jäkligt gott vin som bäst lämpar sig för omedelbar konsumtion.

2010 Foppiano Vineyards Petite Sirah

Appellation: Russian River Valley (AVA)
Producent: Foppiano Vineyards
Provningsdatum: 2015-01-11
Pris: 147 kr

Till vinet >>

Druvjuicig smak med sötfruktighet och frisk syra som stadgar upp. Mulligt alkoholfyllig och generöst välmatat samtidigt med mintig fräschör och god romrussin- och tobakskrydda. Eftersmaken är ganska lång och komplex. Ett lite udda och roligt vin att sippa på, på egen hand eller till långkokta köttgrytan.

2009 Gnarly Head Old Vine Zinfandel

Appellation: Lodi (AVA)
Producent: Gnarly Head Cellars
Provningsdatum: 2011-06-25
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Billig Zinfandel blir gärna både sött syltig och brännande eldig, två egenskaper som vi inte riktigt kommer överens med. Den här versionen från heta Lodi är inget undantag men bjuder åtminstone på en god syra, möjligen tillsatt, som ger fräschör åt klumpigheterna. Det känns svårt att rekommendera det här viner till någon då det varken fungerar till mat eller på egen hand. För mycket jolmig, extraherad frukt och alkohol helt enkelt. Färgen är ungdomligt blåröd. Doften ger oss typiska noter av björnbärssylt, jordgubbar, lite örter och ekfärgad choklad. Smaken har en fint rödbärig syra som stretar emot bra mot en ganska kladdig, söt frukt och obalanserad alkohol. Ett par munnar av vinet räcker gott, sen blir det snabbt trist och identitetslöst.

2015 Halcon Oppenlander Pinot Noir

Appellation: Mendocino County (County appellation)
Producent: Halcon Vineyards
Provningsdatum: 2017-09-15
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Sval och frisk smak utan ett uns hetta men såklart packad med smak och koncentration. Blint finns inga tvivel vad det här kommer ifrån, det osar kalipinne lång väg genom fatkryddor, mosade jordgubbar, halvmörk choklad och blandad pepparmix. Otroligt gott och välgjort med lång eftersmak. Dessutom inte alltför polerat vilket bidrar till charm och personlighet.

2008 Icon

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2016-09-16
Pris: 402 kr

Till vinet >>

En hel del fällningar och lite tegel i kanten skvallrar om mognad. Och initialt är doften oroväckande dammig. Men med en timma i karaffen ersätts dammet av torkad frukt och pinjenötter. Tidens tand har gjort aromerna sammansatta. Men vi urskiljer fikon och russin och kaffe. I munnen känns vinet därför förvånansvärt friskt och piggt med rejäla körsbärskärnesyror. Espresso och punchpralin dyker upp i det långa avslutet. Koncentrationen är helt klart hög men vinet upplevs vare sig sött (enligt uppgift ligger restsockret på 0,8g/l) eller alkoholtyngt (trots sina 15%). Rock & Roll må vara Ravenswoods motto, och visst är det fullt ös på högsta volym här, men vinmakeriet är seriöst och vinet balanserat.

2006 Joseph Phelps Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Joseph Phelps Vineyards
Provningsdatum: 2011-02-19
Pris: 320 kr

Till vinet >>

Färgen är tät och ungdomligt mörkröd med blåstick. Vid första sniffen finner vi en stor och inbjudande "mullig" palett av mörka bär, björnbär och svarta vinbär främst. På det följer lite ek och chark. Vidare förflyktigas muskotnöt, pepparkryddor, blyertspenna och lite gräsighet och örtighet. Vi smakar och finner en elegant och ganska stram fyllighet, syran är påtaglig och tanninerna delikat inlindade. De finns där men vinet går att dricka med välbehag redan nu. Smaken är mycket lång och avslutet hamnar i cigarrlådan. Vi återgår nu till att dofta vidare och finner slånbär, lakrits, lagerblad, ja, man kan rabbla vidare. Man kan ana en malolaktisk gräddighet, lite körsbär i mjölk. Vinet levererar lager av aromer och när vi smakar igen markerar körsbärskärnan och mineralen närvaro. Förväntningarna är självklart höga (vi provade alltså inte blint) redan från början men vi blir ändå överraskade av balansen i vinet. Det finns ett djup, en oerhörd kraft och koncentration, men det är ändå så perfekt balanserat att det aldrig kantrar över åt något håll. Frukten håller den höga alkoholen i ett fast grepp och tanninerna tillåter aldrig frukten att ta över. Beståndsdelarna bygger ett komplett vin som kan avnjutas redan nu men vill man lagra kan det säkert locka fram nya upplevelser. Det finns inget att anmärka på, så långt vi kan bedöma finns också ett budskap, en ursprungstypicitet - ett tveklöst vin.

2006 Kenwood Cabernet Sauvignon

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Kenwood Vineyards
Provningsdatum: 2011-06-01
Pris: 145 kr

Till vinet >>

Mörk blåröd färg. Doften är stor med blåmurrig frukt och tobak. Man kan även känna viol och lakrits. Vinet är fylligt och frukten packad. Vinet har inte utvecklats nämnvärt på de två, tre år sedan vi provade 06:an senast. Vi gillar det habila och generösa men konstaterar också att vinet inte är särskilt spännande eller utmanande.

2007 Louis M Martini Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Louis M Martini Winery
Provningsdatum: 2012-05-11
Pris: 199 kr

Till vinet >>

Tät, rödsvart färg. Makalöst kompakt doft med både ungdomlig frukt och viss utveckling. Ekfatstoner dominerar men är snyggt invävda i korinter, söta, mörka bär, grön paprika och julkakekryddor. Smaken är ganska ung och frisk med drickvänliga tanniner. Stilen är superfruktig och megafyllig. Ett grymt gott vin som visar fin balans mellan det eleganta och det mäktiga. Dricks gärna nu eller lagras några år.

2008 MacRostie Carneros Pinot Noir

Appellation: Carneros ~ Los Carneros (AVA)
Producent: MacRostie Winery and Vineyards
Provningsdatum: 2011-11-18
Pris: 176 kr

Till vinet >>

Röd färg, ganska fyllig. Komplex, maffig, hösten doft med inslag av multen undervegetation, söta bär, rostad ek, korinter och andra julkryddor. Fyllig, kryddig smak med bra tanniner och god syra. Inslag av söta röda bär och diverse ektoner. Ett väldigt gott vin med superb balans. Generösa, lyxiga ektoner som kanske delvis döljer en något varm frukt.

2009 Marimar Estate Pinot Noir

Appellation: Russian River Valley (AVA)
Producent: Marimar Torres
Provningsdatum: 2014-06-27
Pris: 299 kr

Till vinet >>

En inbjudande bukett av orientaliska kryddor, muskot, granatäpple, röda bär, mogna jordgubbar, körsbär och fatkaraktär möter doftsinnet. Även utvecklade toner av kaffe och läder kan skönjas. Texturen är smekande mjuk och elegant. I smaken känner man dessutom lite vanilj men ekbehandlingen är mycket elegant och vinet blir aldrig syltigt. En enorm längd och lager på lager av intryck och ett för närvarande vidöppet drickfönster för årgången gör att vi beordrar inköp av de flaskor som finns kvar på Monopolet.

2009 Montelena Estate Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Chateau Montelena Winery
Provningsdatum: 2018-10-28
Pris: 849 kr

Till vinet >>

Mjuk, balanserad smak med stabil struktur i syrlig och fräsch stil. Löjligt gott med sötmogen frukt, syrliga körsbär, lakrits och tobak. Oavsett om man inte faller pladask för den välpolerade stilen är det omöjligt att inte gilla vinet.

2010 Napa Valley Cabernet Sauvignon

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Chateau Montelena Winery
Provningsdatum: 2015-06-06
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Rödblå färg, ganska tät. Stor, mullig, generöst blåbärssötfruktig doft med rejäla, luxuösa fattoner som drar åt Bourbonvanilj och mjölkchoklad. Verkligen lockande och rejält utan att bli alltför kladdigt. Smaken är oväntat sval i frukten, kanske med ett uns svag syra för att möta upp den söta bärigheten och de påtagligt vaniljekiga faten, men helt klart på rätt sida om sliskgränsen. Inget tal om att det här är ett småseriöst vinbygge och drickfärdigt redan nu utan egentliga pretentioner eller konstigheter; vinet är gott att dricka rätt upp och ner utan krusiduller och vi hittar knappast några fel eller brister. Samtidigt är vinet lite själlöst och opersonligt och har egentligen inte fått någon riktig karaktär vare sig från druva eller ursprung. Och kanske är det just de epiteten som man främst söker i ett vin?

2016 Noble Vines 337

Appellation: Kalifornien (State appellation)
Producent: Noble Vines
Provningsdatum: 2018-12-19
Pris: 119 kr

Till vinet >>

En syltig vaniljbomb med snäll cabernetfrukt, långt ifrån vad vi är vana vid. Upplevelsen är röd- och svartbärig, mycket mjuk och med fatiga mjölkchokladtoner. Till en början gott men efter hand tröttsamt och opersonligt.

2012 Ojai Santa Barbara Pinot Noir

Appellation: Santa Barbara County (County Appellation)
Producent: Ojai Vineyard
Provningsdatum: 2017-07-26
Pris: 339 kr

Till vinet >>

Vissa avslöjar vinet redan på färgen! Så typisk amerikansk Pinot. Doft och smak är också enbart bekanta tongångar. Det är solmogen frukt, vissa kallar det Jordgubbspinot, cigarrlåda, lite orientaliska kryddor, och en mineralisk rökpuff till avslut. Vi har vant oss vid att kaliforniska viner brukar leverera och motsvara förväntningarna relativt exakt utifrån pris. Men här tycker vi nog att prisbilden är lite väl tilltagen. Det är gott och välbalanserat men vi saknar lite fler lager och djup för att återvända.

2011 Ravenswood Big River Zinfandel

Appellation: Alexander Valley (AVA)
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2014-11-22
Pris: 250 kr

Till vinet >>

Rödlila, ganska tät färg. Vinet bjuder på stor frukt och rika fattoner i en fyllig kropp. Vi får violpastill, russin, julkryddor, tobak, choklad och te. Smaken är snyggt uppstramad med viss kärvhet och god fräschör. Möjligen stör en liten alkoholeldighet något men totalt sett får vi ett harmoniskt vin med lång eftersmak. Kanske bör vinet lagras ytterligare för att integrera de olika intrycken ytterligare men det är tveklöst väldigt gott redan nu.

2011 Ravenswood Dickerson Zinfandel

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2017-11-05
Pris: 230 kr

Till vinet >>

Vi rotar lite i källaren och hittar en '11 Dickerson Zinfandel från Ravenswood. I doften får vi typiska drag av mandelmassa och blå frukt. I munnen adderas röda bär, mynta och rök. Vinet är utifrån förväntningarna förvånansvärt piggt, stramt och slankt. Hade det inte varit för den höga alkoholen så hade vi gillat skarpt. Nu backar inte frukten upp hela vägen.

2003 Ravenswood Sonoma County Zinfandel

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Ravenswood
Provningsdatum: 2013-04-13
Pris: 179 kr

Till vinet >>

Rejält mogen, skönt osyltig smak med god fatkrydda, körsbärsbärighet och touch av jordgubbschutney men också mindre smickrande toner av burktomat och russin. Syran är bra och alkoholbalansen hygglig. Vi är lite småimponerade av kraftfullheten med tanke på vinets ålder men i ärlighetens namn borde vi nog ha druckit det här för flera år sedan.

2010 Ridge Estate Cabernet Sauvignon Ridge Vineyards

Appellation: Santa Cruz Mountains (AVA)
Producent: Ridge Vineyards
Provningsdatum: 2019-06-21
Pris: 329 kr

Till vinet >>

Lätt utvecklad smak med stort cabbigt uttryck. Smaken är närmast fransk och känns på det hela taget så elegant en jänkare kan bli. Svarta vin bär såklart, mixat med björnbärspaj, kryddor, kokos och rostad ek. Ett kanonvin även om vi inte riktigt känner oss helt vana vid eller bekväma med den kraftiga ekbehandlingen.

2007 Ridge Geyserville

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Ridge Vineyards
Provningsdatum: 2016-08-20
Pris: 295 kr

Till vinet >>

Utvecklad smak men ändå med frukt och syror i perfekt behåll. Frukten är plommonblå med upplevd fruktsötma. Från ekfaten får vi choklad, kokos och mandelkubb. Tanninerna är mjuka och minst sagt drickvänliga. Balans är nyckelordet när vi summerar, speciellt vad gäller alkoholen på stadiga 14,5% som inte märks av det minsta (förrän efter konsumtionen såklart). Välmakat, publikt (i positiv bemärkelse) och makalöst gott. Ett av de bäst utvecklade vinerna från Kalifornien vi har druckit, ja kanske till och med ett av de bästa vinerna över huvud taget.

2008 Ridge Three Valleys

Appellation: Sonoma Coast (AVA)
Producent: Ridge Vineyards
Provningsdatum: 2011-01-08
Pris: 160 kr

Till vinet >>

Klar mörkröd, något genomsläpplig färg. En typisk mörkmullig doft initialt. Vinet öppnar upp efter en stund och levererar chokladtryffel, morellkärna, mynta, kaffe och lite Grenachejordgubbe. Även lite portvinsnäsa kan skönjas. Vi smakar. En något empyrisk känsla som dock ej bevärar. Medelfyllig munrund textur, mjuk tanninstruktur. En läderlik känsla och smak stramar upp. Balansen är bra trots hög alkohol. En örtighet och lite torra höstlöv skvallrar om en torr och varm växtsäsong. Utan att vara något stort levererar ändå vinet vad man kan önska, och kanske mer därtill, av en Zinfandel. Rimligt prissatt, balanserad och mycket god kan vi med gott samvete rekommendera detta för vän av Zin.

2005 Robert Sinskey Vineyards Cabernet Franc

Appellation: Carneros ~ Los Carneros (AVA)
Producent: Robert Sinskey
Provningsdatum: 2011-06-18
Pris: 265 kr

Till vinet >>

Jämförelsen med originalet är alltid oundvikligt när man testar röda Bordeaux- eller Loiredruvor. Denna gång är det en vingårdsbetecknad Cabernet franc (nåja, 25% sauvignon också) från Carneros i Kalifornien som karafferas. Färgen är oxblodsröd och faktiskt inte jättetät. Näsan ges en rejäl powersniff, såklart, med massor av delikata, söta ektoner såsom vanilj och lakrits. Fruktigheten består av svart vinbärssylt, viol, nejlika och stjälkselleri. Rejält maffigt med massor av komplexitet och nyansrikedom. Smaken är frisk med markerade men avrundade tanniner. Helt klart drickvänligt med druvtypiska inslag av svarta vinbär, grön paprika, jordgubbssylt och saltlakrits. En suveränt integrerad ek ger mörk choklad och kaffe. Sammanfattningsvis ett skolboksexempel på välmakad Kaliforniencab. Lätt eldighet, check. Superbt ekad, check. Gott men lite ospännande, check. Vi föredrar Franska cabbar, check.

2011 Rodney Strong Alexander Estate Cabernet Sauvignon

Appellation: Alexander Valley (AVA)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2016-11-26
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Doften och smaken är insmickrande mullig, fruktsöt och generös. Ekfaten bidrar med vanilj och tobak. Men tiden i glaset avslöjar vinet som tämligen enkelt och det bestående intrycket blir körsbär och ointegrerade ekfat. Vinet fungerar dock väl till lammsteken. Skam vore annars.

2011 Rodney Strong Alexander Estate Cabernet Sauvignon

Appellation: Alexander Valley (AVA)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2014-05-12
Pris: 175 kr

Till vinet >>

Superstabil Kaliforniencab med alla godsaker på plats, dessutom riktigt välbalanserad: stor, maffig, blå frukt, snygg tobak och kaffe genom ekfaten, fyllig kropp. Bra koncentration, god längd och sådär superdrickvänligt i mycket fjäskig stil som bara återfinns over there. Ibland vill man ju ha just det istället för elegans och finess.

2010 Rodney Strong Cabernet Sauvignon

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2014-11-01
Pris: 135 kr

Till vinet >>

Härligt rikt blåfruktig smak med rejäla doser rostade ektoner såsom vanilj och choklad. Redan nu viss utveckling. Smaken ät torr och fräsch med elegant, rund, mjuk textur. Flörtigt såklart men på rätt sida gränsen i föredömligt medelfyllig, lågalkoholhaltig stil. Lång smak med en lite förnäm körsbärskärnbitterhet. Ett mycket bra vin som vi gärna dricker igen. Rekommenderas.

2012 Santa Rita Hills Pinot Noir

Appellation: Santa Rita Hills (AVA)
Producent: Brewer-Clifton
Provningsdatum: 2014-11-15
Pris: 339 kr

Till vinet >>

Rejält frukttät smak utan att för den skull kännas klumpig och baktung. Vi får söta, solmogna, röda bär, nypon och en fint avvägd ek som ger oss kryddor och bittermandel. Det här är ett vin som klarar av att vara både kraftfullt, koncentrerat, elegant och balanserat. På det hela taget en ganska stor vinupplevelse men kanske borde vinet ha getts några års lagring i flaska först. I nuläget är det lite spretigt och busigt. Gott hur som helst.

2010 Seghesio Cortina Zinfandel

Appellation: Dry Creek Valley (AVA)
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Utvecklat med mjuk frukt. Skogens alla bär i saftig men koncentrerad stil. Torrt och varmt är känslan vilket väl speglar terroiren? Tankarna går till Châteauneuf-du-Pape med balanserad alkoholfyllighet och härlig varm bärighet. Strukturerat och välgjort men vi hade gärna sett lite mer liv och rörelse. Kanske några år för gammalt?

2010 Seghesio Cortina Zinfandel

Appellation: Dry Creek Valley (AVA)
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2016-11-20
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Färgen är ungdomligt djup mörkröd. Doften är enormt inbjudande och allehanda blå bär samsas i den något florala buketten. Den friska frukten kommer i främsta rummet men den omisskännliga mandelmassan anländer med lite tålamod och luft. Vi får även lite kokosflingor och cigarrlåda, men i övrigt är ekfaten föredömligt återhållna i uttrycket. Vinet är otroligt välbalanserat. De 16 procenten känns inte alls (i smaken vill säga) och vinet är närmast slankt med tanke på ursprung. Det här kan vara den bästa, och godaste, Zin vi korkat upp.

2011 Seghesio Rockpile Zinfandel

Appellation: Rockpile (AVA)
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2015-07-24
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Tät, rödsvart färg. Doften är kryddig och mullig med mörk, solmogen frukt, nejlika och mjölkchoklad. Smaken är oväntat frisk om än fyllig, lite syltig och eldig såklart. Trevlig kryddighet med lagom närvarande tanniner ger en alldeles utmärkt drickbarhet. Kanske borde man ge vinet ytterligare några år på rygg för att locka fram ytterligare harmoni och komplexitet? Oavsett detta är vinet oerhört gott redan nu.

2012 Seghesio Sonoma Zinfandel

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Seghesio Family vineyards
Provningsdatum: 2018-04-30
Pris: 185 kr

Till vinet >>

Utvecklad och lite murken i doften med jordgubbssyltighet. Desto fräschare i munnen med hallon, körsbär och örter. Bären är visserligen söta men balansen är ändå okej. Höstlöv skvallrar om ålder och helhetskänslan säger att vinet har passerat sin topp. The thrill is gone så att säga. Gott ändå med småörtig efterklang.

2005 Tin Barn Vineyards Cabernet Sauvignon

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Tin Barn Vineyards
Provningsdatum: 2014-02-08
Pris: 260 kr

Till vinet >>

Superläckert med fet, fräsch björnbärsfrukt och slösaktigt av lyxig ek. Allting är väl hopbundet genom en bra syra, närvarande tanniner och fint balanserad alkohol. Vinet har nått viss utveckling (kan nog sägas vara mitt i drickfönstret) och därmed blivit fantastiskt sammansatt och drickvänligt. Finishen är lång med kaffe, mörk choklad och syrlig, blå frukt. Flörtigt och generöst såklart men också harmoniskt och elegant. Och framförallt otroligt gott.

2004 West Cabernet Sauvignon Reserve

Appellation: Dry Creek Valley (AVA)
Producent: Valhall Wines
Provningsdatum: 2014-03-28
Pris: 291 kr

Till vinet >>

Utvecklad, fortfarande sträv smak med ett uns läder. Vi får en frisk och saftig upplevelse med peppriga, lite svarta nyanser och inslag av Crème de cassis, grön paprika och viss metallisk burktomat. Vinet är koncentrerat men ändå balanserat och inte utan elegans.

Vita, torra viner

2015 Cambria Benchbreak Chardonnay

Appellation: Santa Maria Valley (AVA)
Producent: Cambria Winery
Provningsdatum: 2017-12-09
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Här får den förväntade tropiska fruktbonanzan med majs, nötter och rejält pocornig ek (kan med välvilja förväxlas med rökig mineral). Eftersmaken är lång och hyfsat fräsch med bärande syror. Vinet är gott men den kraftfulla stilen gör vinet något svårklunkat efter ett par glas. Dricks förmodligen bäst nu på den unga frukten.

2008 Geyser Peak Block Collection Water Bend Chardonnay

Appellation: Alexander Valley (AVA)
Producent: Geyser Peak Winery
Provningsdatum: 2011-11-12
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Ibland blir man sugen på den lite fetare stilen av Chardonnay, och då vänder vi gärna blickarna mot Kalifornien. Den här Chardonnayen visar sig i all enkelhet inte enbart fläska på med ek och vanilj, ekfaten som används är inte heller rostade, så den typiska smörpopcornsmaken uteblir. Istället dominerar frisk tropisk frukt och ett uns mineral slinker med i avslutet. Bra balans ger ett välgjort helhetsintryck. Fungerar bra till feta fisken utan krav på någon djupare analys. Drick nu.

2010 Gnarly Head Viognier

Appellation: Kalifornien (State appellation)
Producent: Gnarly Head Cellars
Provningsdatum: 2011-06-24
Pris: 85 kr

Till vinet >>

Om sanningen ska fram så är vi rätt trötta på Viognier vid det här laget. Den hypade druvan får sällan den komplexitet, elegans och fräschör som vi gärna ser som ingredienser viner. Det här vinet bjuder åtminstone på en acceptabel syra och en tropisk fruktighet som gör det drickvänligt på egen hand men även till den maffiga räkmackan. Färgen är ljust blekgul. Doften ger tydliga toner av citrus och aprikos i ungdomlig stil men kanske inte så mycket mer. Smaken som följer ger samma nyanser med aningen mer druvtypiska toner av blommor, kryddor och en liten oljig, fet textur. Ett fullt godkänt vin, till och med ganska gott, om än väldigt enkelt och rättframt

2017 Lioco Chardonnay Sonoma County

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Lioco
Provningsdatum: 2019-08-02
Pris: 189 kr

Till vinet >>

Underbart fruktig och samtidigt mineralisk med fin skärpa i syran. Ungt och piggt med grillad citron, ananas och färska skaldjur. Lite smörigt och örtigt adderar djup och komplexitet. Mycket bra. Mycket gott. Tips: behöver luftas.

2007 MacRostie Carneros Chardonnay

Appellation: Carneros ~ Los Carneros (AVA)
Producent: MacRostie Winery and Vineyards
Provningsdatum: 2014-05-23
Pris: 144 kr

Till vinet >>

Fortfarande väldigt intakt och fräsch frukt, om än klart utvecklad. Syran har gått ner något och smöriga gräddkolatoner från ekfaten har blivit mer tydliga. Fortfarande ett förbaskat bra vin med god längd och balans i kraftfull stil dock inte utan elegans. Vinet har utvecklats väl och är nu munrunt och drickvänligt, fortfarande med ett gott mineralsting i eftersmaken. Med facit i hand borde vi kanske trots allt ha druckit den här flaskan för ett eller ett par år sedan för ytterligare lite spänstighet.

2012 McManis Viognier

Appellation: Kalifornien (State appellation)
Producent: McManis Family Vineyards
Provningsdatum: 2014-07-07
Pris: 89 kr

Till vinet >>

Vinet är druvtypsikt med vita blommor och tropiska frukter. Lägg därtill en lätt rökig ekfatsbehandling. Smaken är smörfet fet och är drag av stenfrukt. Men med typiskt låg syra. Vi klunkar gärna i oss vinet till lämplig mat, vid tillfället Butter Chicken från den lokala indiern. Efter den lyckade kombinationen med mat faller dock vinet platt och blir snabbt tråkigt. Också det typiskt för Viognier i den här prisklassen.

2012 Michael David Chardonnay

Appellation: Lodi (AVA)
Producent: Michael-David Winery
Provningsdatum: 2014-03-07
Pris: 139 kr

Till vinet >>

Härligt fet, smörig och nötig smak med ett hav av olika tropiska frukter. Eken är rejäl men lyxig och upplevs fint integrerad i den täta frukten. Alkoholen håller sina stadiga 14,5% men är snyggt inbäddad i syra och frukt och bidrar egentligen bara med en skönt oljig fyllighet. Det här var ett riktigt bra vin i sin prisklass och kan inte annat än rekommenderas till den som är sugen på en fullmatad men balanserad och välgjord Chardonnay, långt ifrån burgundisk elegans och mineral.

2010 Napa Valley Chardonnay

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Chateau Montelena Winery
Provningsdatum: 2017-12-31
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Här snackar vi kraft och elegans i ett med både fyllighet och fräschör. Välstrukturerat och mycket gott med lite oväntad komplexitet. Passionsfrukt, inlagda citroner och mandelmassa har käkat upp eken riktigt duktigt vilket gör vinet ganska färdigt för den som inte vill spara längre. Imponerande.

2012 Ojai Santa Barbara Chardonnay

Appellation: Santa Barbara County (County Appellation)
Producent: Ojai Vineyard
Provningsdatum: 2016-07-30
Pris: 239 kr

Till vinet >>

Vi slås av den markerade och läckra mineral som löper genom hela paletten (ej att förväxla med ekfaten som i det här fallet är mycket sparsamt adderade). Därtill får vi lager av ren frukt, från päron till exotisk litchi. Addera till det vita blommor, Danske Kongen, guldnougat och en mycket väl avvägd ekfatsbehandling och vi är hemma. För den som gillar kalifornisk Chardonnay som inte tippar över i skirat smör är det här ett fynd. Vidare lagring ser vi inte som nödvändig.

2013 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2016-04-23
Pris: 159 kr

Till vinet >>

En god dos av vardera frukt, ek och mineral. Gula äpplen, popcorn och våta stenar. Frisk syra ger ett nödvändigt lyft åt den småfeta texturen. I övrigt är vinet bra balanserat och gott, kanske inte jättekomplext utan snarare habilt med en prislapp som med nöd och näppe motsvarar kvalitén. Det negativa anslaget till trots: vi lär köpa och gilla det här vinet igen. Kan säkert ligga några år i källaren för ytterligare komplexitet.

2011 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2014-10-25
Pris: 131 kr

Till vinet >>

Härligt fruktintensiv, delikat eksmörig och lätt kalkmineralisk smak. Vi får en ganska bred palett av tropisk frukt, persikor och honung. Fin syra, kaliforniskt solmogen frukt och fräsch torr osötma i finishen gör det här till en riktigt trevlig och välbalanserad upplevelse.

2011 Rodney Strong Chalk Hill Chardonnay

Appellation: Sonoma County (County appellation)
Producent: Rodney Strong Vineyards
Provningsdatum: 2013-09-21
Pris: 129 kr

Till vinet >>

Fyllig, fet smak med bra syra. Nyansrikt i form av mango, papaya, lime, färska örter, bivax, mandelmassa och rökig mineral. Hygglig längd och koncentration med fin balans vad gäller ek och alkohol. Vinet saknar i nuläget lite finess och elegans och känns något klumpigt, något som säkert kan avhjälpas med några år i källaren.

2016 Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay

Appellation: Santa Rita Hills (AVA)
Producent: Sandhi Wines
Provningsdatum: 2019-07-17
Pris: 299 kr

Till vinet >>

Sta. Rita Hills "Villages" med skärpa. Kiwi, mineral och nötter. Ungt såklart men med en härlig balans och drickbarhet redan nu. Den som har mer tålamod än oss kommer att bli rikligt belönad, tror vi.

2008 Taft Street Russian River Valley Chardonnay

Appellation: Russian River Valley (AVA)
Producent: Taft Street Winery
Provningsdatum: 2011-01-29
Pris: 135 kr

Till vinet >>

En i alla bemärkelser gul färg. Initialt möter näsan en tydlig mineral som drar åt det rökiga hållet. Frukten är tropisk, de typiska aromerna av ananas och passionsfrukt är tydliga. Lite citrus och päron ger fräschör. Vi smakar och känner en munrund fyllighet, ännu mera rök, lite brända popcorn och en nötighet vi inte kände i doften. En bivaxlik smak ger ett lite sött intryck och med luftning tillkommer tydlig ek och pepparkrydda. Vinet är gott och balanserat och mycket ursprungstypiskt men saknar ändå något för att vi ska hjula av glädje. Kanske kunde syrorna varit mer påtagliga? Det är mycket ek och malolaktisk jäsning. Vinet kräver mat och fungerar utmärkt till chili och räkpastan. Även den milda Fol-epi-osten fungerar bra som ackompanjemang.

Söta viner

2013 Beringer Moscato

Appellation: Kalifornien (State appellation)
Producent: Beringer
Provningsdatum: 2015-08-14
Pris: 77 kr

Till vinet >>

Oj så enkelspårigt och närmast vattnigt med fläderblom och tvålighet. Och oj så gott med fräsch syra och balanserad sötma. Det här vinet är närmast omöjligt att analysera på något annat sätt än att det är väldigt gott och läskande, välkylt i stora klunkar. Och vem sa att jänkarna bara kunde göra alkoholtyngda fruktmonster? Här landar vi på tysk nivå med 8,5%.

2009 Robert Mondavi Moscato d'oro

Appellation: Napa Valley (AVA)
Producent: Robert Mondavi Winery
Provningsdatum: 2011-02-19
Pris: 110 kr

Till vinet >>

Färgen är grönskimrande och mycket ljus. En omisskännlig muskatblommighet och lychee, päronsoda och gula plommon möter näsan. En något överraskande men tydlig kalkmineral framträder efter en stund. Vi smakar och finner en lätt spritsig textur och en behagligt avvägd sötma. Kalkmineralen stramar upp eftersmaken fint och vinet blir aldrig klibbigt. Vinet lämnar inget stort avtryck men passar utsökt till Gino med vaniljglass.